Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  Mara Vitols Hrgetic of Venezuela and Don Markusic of Australia describing their bussiness work in Croatia
 »  Home  »  Education  »  Mara Vitols Hrgetic of Venezuela and Don Markusic of Australia describing their bussiness work in Croatia
 »  Home  »  Companies  »  Mara Vitols Hrgetic of Venezuela and Don Markusic of Australia describing their bussiness work in Croatia
 »  Home  »  Business  »  Mara Vitols Hrgetic of Venezuela and Don Markusic of Australia describing their bussiness work in Croatia
Mara Vitols Hrgetic of Venezuela and Don Markusic of Australia describing their bussiness work in Croatia
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  11/30/2016 | People , Education , Companies , Business | Unrated
Mara Vitols Hrgetić: The greatest Croatian brand is security of the country

Mara Vitols Hrgetić and Don Markušić in the studio of the Croatian Catholic Radio in Zagreb,
interviewed by Marija Ožanić about the economic ties of Croatians abroad with the land of their predecessors.

Marijan Ožanić introducing and interviewing his guests.

 
Summary. Mara Vitols Hrgetić of Venezuela (on the photo, of Latvian parents) and Don Markušić from Australia, were guests of Marijan Ožanić in his monthly interview dedicated to entrepreneurship in Croatia. An example of Mara Vitols Hrgetić is quite interesting since she is a Lathuian born in Venezuela, married to a Croatian (also born in Venezuela) Josip Hrgetić, who started the FORUM Centre in Zagreb, aiming, among others, to economically connect Croatians from diaspora to the country of origin of their predecessors.


Audio recording of the interview, in Croatian:


 
Hrvati zajedno u biznisu

U utorak, 8. studenog 2016. godine u emisiji ARGUMENTI na Hrvatskom katoličkom radiju gosti su bili Josip i Mara Hrgetić,  poduzetnička obitelj iz Venezuele i gospodin  Darko Don Markušić, povratnik iz Australije. Josip i Mara Hrgetić  su Hrvati druge generacije, došli su u Hrvatsku, osnovali poduzeće, nastavili posao koji su radili u Venezueli, a pored toga rade jako mnogo na gospodarskom povezivanju Domovinske i Iseljene Hrvatske. Gospođa Mara Vitols Hrgetić je bila u studiju, a gospodin Josip se javio iz Caracasu u Venezueli, s udaljenosti od 8.600 km.

Gospodin Don Markušić je odvjetnik, predsjednik  azijsko-pacifičke gospodarske komore, čovjek koji je vrlo aktivan u Hrvatskoj i  jako se trudi privući strane ulagače u Hrvatsku.

Urednik i voditelj emisije bio  je Marijan Ožanić koji već petu sezonu u emisiji ARGUMENTI razgovara s najboljim hrvatskim poduzetnicima o hrvatskom gospodarstvu i o poduzetništvu. Razgovara s ljudima  koji pokazuju da Hrvatska ima sposobne ljude koji znaju, hoće i mogu, koji stvaraju naše novo gospodarstvo i svojim radom, proizvodnjom, zapošljavanjem  i izvozom dokazuju da Hrvatska može izaći iz krize. 

Gospodin Josip Hrgetić je rođen u Venezueli i jedan je od trojice sinova Petra i Đurđe Hrgetić koji su zbog političkih razloga 1945. morali emigrirati u Venezuelu. Josip je odgajan u tradicionalnoj katoličkoj obitelji koja je čuvala svoje običaje i svoj nacionalni osjećaj. Lijepo govori hrvatski jezik baš kao i njegova supruga Mara, rođena Latvijka. Mara i Josip  plesali su u Venezueli folklor dvadeset godina, upoznali se na jednoj smotri folklora i vjenčali. Imaju troje djece. U Hrvatsku su došli 2012., investirali u svoj poslovni pothvat, otvorili Kongresni centar Forum u Green Gold Centru u Zagrebu i tako nastavili posao kojim se  godinama uspješno bave u glavnom gradu Venezuele, Caracasu.

U Kongresnom centru Forum drugu godinu za redom organiziraju Konferencija Meeting G2.2., susret poslovnih ljudi iz Hrvatske i njezine dijaspore. Ove godine od 10. do 12. listopada, Konferencija se održala pod nazivom  „Hrvati zajedno u biznisu“.

Član užeg tima i  Organizacijskog odbora Konferencije bio je gospodin Darko Don Markušić, povratnik iz Australije. Gospodin Markušić rođen je u Zagrebu, s roditeljima je otišao u Australiju, odrastao tamo, studirao i postao pravnik, vratio se u Hrvatsku i  radi jako mnogo na gospodarskom povezivanju Domovinske i Iseljene Hrvatske.

U emisiji su gosti  govorili o svom životu u Venezueli i Australiji, o svojim obiteljima, o hrvatskoj zajednici u Južnoj Americi i Australiji, o Latviji, o dolasku u Hrvatsku, o svom poduzetničkom životu ovdje  i o aktivistima na povezivanju Domovinske i Iseljene Hrvatske. A posebno su istaknuti veliki gospodarski potencijali koje u sebi imaju naši iseljenici i velike mogućnosti koje leže u gospodarskom povezivanju poduzetnika iz Domovinske  i Iseljene Hrvatske.



Marijan Ožanić, Mara Vitols Hrgetić and Don Markušić


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.