Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  Epidaurus Festival in Cavat directed by Ivana Marija Vidovic offering a rich program September 8-14, 2014
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Epidaurus Festival in Cavat directed by Ivana Marija Vidovic offering a rich program September 8-14, 2014
Epidaurus Festival in Cavat directed by Ivana Marija Vidovic offering a rich program September 8-14, 2014
By Darko Žubrinić | Published  09/7/2014 | Music , Culture And Arts | Unrated
Participants from Croatia, Germany, Spain, Albania and Slovenia




 
8. EPIDAURUS FESTIVAL

September 8 – 14, 2014 Cavtat, Croatia

09.09
Utorak/Tuesday
Dom kulture / Cultural Centre, Cavtat
19h45 / 7:45pm
- IZLOZBA SLIKA / Art exhibition

Luce Đuraš (Croatia)

20h / 8pm
- PREDAVANJE

Predavanje / lecture – Tihomir Petrović (Croatia)
The Beatles izbliza / Hand in Hand with the Beatles

21h / 9pm
- RECITAL

Glasovirski recital / Piano recital– Marina Horak (Slovenija)

11.09.
Četvrtak/Thursday
20.30h / 8.30pm
Dom kulture / Cultural centre, Cavtat
VEČER TINA PATTIERE / Evenings of Tino Pattiera

150 godišnjica rođenja Richarda Straussa / 150th anniversary of the birth of Richard Strauss

Jordi Vázquez, tenor (Španjolska / Spain)
Cláudio Suzin Rodríguez, glasovir / piano (Brazil / Spain)

12.09.
Petak/Friday
20:30h / 8.30pm
Crkva Gospe od snijega / Church of Our Lady of the Snow, Cavtat< br />
AVE MARIA ZA CAVTAT / Ave Maria for Cavtat

Oliver Lakota, trublja / trumpet (Njemačka / Germany)
Alexander Frey, orgulje / organ (USA / Germany)

14.09.
Nedjelja / Sunday
20.30h / 8.30pm
Taraca Vile Banac / Villa Banac terrace, Cavtat
TIRANA VIRTUOSI – Tirana Kaffe Concerto

Lorenc Radovani, violin / violin
Ramazan Peku, violina / violin
Gezim Belegu, violončelo / cello
Arben Basha, kontrabas / double bass
Fatos Qerimaj, klarinet / clarinette
Robert Radoja, glasovir / piano

The shortest answer to all is doing the thing. ~ Ernest Hemingway

Program compiled by Ivana Marija Vidović, Artistic director of the Epidaurus festival

Source http://www.epidaurusfestival.com/program/index.html



Ensemble BREVIS from Kaliningrad, Russia, in Cavtat during the Epidaurus Festival







 
Završen 8. Epidaurus festival

Trijumf uz uzvike Bravo


U Nedjelju navečer, 14. rujna na taraci vile Banac u Cavtatu uz prekrasni cavtajski smiraj dana, a nakon turbolentnog tjedna prepunog vremenskih oscilacija završen je 8. Epidaurus festival uz frenetične uzvike bravi, bravi!
 
Posljednja su tri događanja privukla brojnu publiku unatoč neumornoj kiši; koncert koji je slavio 150. obljetnicu rođenja njemačkog skladatelja Richarda Straussa, kojeg nazivlju posljednjim njemačkim romantičarem, a u sklopu večeri Hommage ŕ Tino Pattiera, koncert naslova Ave Marija za Cavtat kojeg potreseni viješću o gubitku slikarice i divne osobe, cavtajke Marije Marusje Brautović posvećujemo njenoj uvijek radosnoj duši, te zadnji onaj čarobni na taraci vile Banac koji nas je obgrlio ljepotom i prekrasnim zalaskom sunca. Na koncertu 15. rujna je nastupio dvojac iz Katalonije. Riječ je o tenor-baritonu Jordi Vazquezu i pijanisti Claudiju Suzin Rodriguesu, brazilcu s adresom u gradu Girona u Katalonji. Ovaj je koncert Hommage Tinu Pattieri kojeg Epidaurus festival organizira sve od svog osnutka 2007.godine. Ovaj vrlo hvale vrijedan koncert u Domu kulture u Cavtatu povodom 150. obljetnice rođenja Richarda Straussa donio nam je i važno saznanje da je Tino Pattiera bio osobni prijatelj velikog skladatelja Richarda Straussa. Susretali su se u njemačkim glazbenim centrima: Münchenu, Dresdenu i Berlinu. Program su umjetnici izveli nadahnuto, pripremljeno s tankoćutnim i emocionalno obojenim dijalozima. Publika je obilno uživala, a kišna je večer bila kao doprinos intimnom i romantičnom ugođaju i prekrasno odabranom i izvedenom programu. 12. rujna uslijedio je koncert pod imenom Ave Marija za Cavtat koji je također prisutan svake godine na programu festivala. Podrazumijeva glazbu duhovno obogaćenu a tko može najviše doprinjeti u tome doli Johann Sebastian Bach! Nastupili su trubljač Oliver Lakota iz Njemačke, te Alexander Frey, skladatelj, dirigent, orguljaš i klavirist iz SADa s njemačkom adresom. Lijepo zamišljen i donekle ostvaren program publika je podržala zdušno te razdragano aplaudirala poglavito na skladbu „Bože, ostani moj prijatelj“ što je bilo očigledno da ovakva glazba djeluje uvijek uzvišeno i prijateljski. Nameće se poruka da s glazbom "surađujemo" stalno jer nas ona potiče da budemo dobriji, jer ona budi sve dobro u nama.

Uz frenetične uzvike bravo, bravo ispraćen je i ovogodišnji 8. po redu Epidaurus festival na taraci vile Banac u Cavtatu i to u Nedjelju 14.rujna. Oborio nas je s nogu sekstet tiranskih virtuoza a među njima solisti na klarinetu, karizmatični Fatos Qerimaj i na violini izražajni Lorenc Radovani. Ovaj ansambl jednostavno rastura, usudili bi se reći. Oni dijalogiraju s publikom stalno. Uz perjanice poznate literature od Brahmsovih valcera, vrhunske filmske glazbe, Mozarta, Rossinija, Enescua, Šostakovića pa do čarobne Gadeove Gelousie i valcera J.Straussa, koncert se penjao u fantastičnu gradaciju sve bolje i bolje uigranosti, razigranosti i kvalitete. Dodatak nas je ostavio bez daha. Uz noćni scenarij s tarace odakle pogled obuhvaća sve što nam treba i naš Cavtat i Dubrovnik, more i zvijezde, glazbenici su nas iznenadili s "medleyom" najljepših dalmatinskih pjesama koje su nas ispratile ali i stvorile čežnju da što prije dođe sljedeći Epidaurus festival.

Program je nadahnuto vodio dubrovački glumac Edi Jertec, a umjetnička direktorica festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović poručila je s pozornice:

"Ovaj festival je zabava, obrazovanje, osjećaj pripadnosti i poštovanja, duboke duhovne note i prisjećanja na velike umjetnike Bukovca i Pattieru koji su rođeni ovdje tik do prekrasne cavtatske šetnice gdje je zalazak sunca jedinstven, jedini na svijetu, u vječnom zagrljaju poezije – tu gdje je pouzdan, vjerni poljubac mora, sunca i neba vječan, gdje zvijezde koje padaju svjedoče o odanosti i stoičkoj ljepoti od davnina. Ovaj festival posebna je prigoda slavlja, pravog zlatnog pira vrhunskih umjetnosti i umjetnika iz cijelog svijeta, vrlo posebna prilika za uzvišenu proslavu uz ljepotu, gdje ljepota biva redovito uzvraćena.Oda umjetnosti i svemu dobrome u čovjeku."
 
Tekst: Epidaurus festival Press
Fotografija: Miho Skvrce i Hrvoje Đurković



Marija Marusja Brautović & Friends
This video features Ivana Marija Vidović's interpretation of Dora Pejačević's "Violet" (Flower's Life, op. 19)
as recorded live at St. Martin in-the-Fields (Trafalgar Sq, London) in 2008. Used with permission.  




Ivana Marija Vidović with a girl from the Konvale region near Cavtat in typical, very beautiful local costume.

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.