Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Education  »  Happy Easter - Sretan Uskrs 2014 through art of Jozo Kljakovic
 »  Home  »  Culture And Arts  »  Happy Easter - Sretan Uskrs 2014 through art of Jozo Kljakovic
 »  Home  »  Religion  »  Happy Easter - Sretan Uskrs 2014 through art of Jozo Kljakovic
Happy Easter - Sretan Uskrs 2014 through art of Jozo Kljakovic
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  04/19/2014 | Education , Culture And Arts , Religion | Unrated
Sacral themes of Croatian painter Jozo Kljaković 1898-1969


Jozo Kljaković (1889-1969), distinguished Croatian painter: Uskrsnuće Krista - The Resurection of Christ, oil on canvas, 147,5x138 cm,
kept in the Pontifical Croatian st. Jerome Institute in Rome (Papinski hrvatski insitut Sv. Jeronima u Rimu).
Many thanks to prof. Željak Zdelar, curator of the Memorial Collection "Jozo Kljaković" in Zagreb, for sending us this photo.


Memorijalna zbirka Jozo Kljaković 

Memorijalna zbirka akademskog slikara Joze Kljakovića (1889. - 1969.) nalazi se u njegovoj obiteljskoj kući na Rokovu perivoju u Zagrebu. Sagrađena je 1930. g. prema projektu arhitekta Stjepana Planića. U vrtu koji okružuje kuću nalazi se skulptura Frulaš Frana Kršinića.
Zbirka obuhvaća oko 350 predmeta: umjetnine (ulja na platnu, crteži i skulpture); namještaj; knjige; ostala građa.


Jozo Kljaković

Gotovo sve slike u Zbirci nastale su u kasnijoj fazi umjetnikova stvaranja, 1950-ih godina, za vrijeme Kljakovićeva boravka izvan domovine. Živeći više od dva desetljeća u emigraciji (u Italiji i Argentini), umjetnik je čeznuo za svojim krajem, što se ponajbolje očituje u brojnim slikarskim prizorima koji tematiziraju rodni zavičaj. Često je na svojim slikama progovarao o Vranjicu, Solinu, ljudima, krajolicima i običajima Dalmacije, povijesnim i religijskim temama (Vranjic, Istezanje mreže, Domagojevi strijelci, Uskrsnuće Lazara).
 

Jozo Kljaković (Solin, 1898. - Zagreb, 1969.)

U stalnom postavu predstavljena su ulja na platnu, crteži i skice, uz posebnu izložbu ilustracija za knjigu Ivana Mažuranića Smrt Smail-age Čengijića (Književni jug, Zagreb, 1922.). Manji ambijentalni dio opremljen je namještajem, skulpturama umjetnikovih prijatelja, obiteljskim fotografijama i knjigama s posvetama prijatelja.

Pored filma Memorijalne zbirke Jozo Kljaković, u sklopu postava može se pogledati i film u produkciji HRT-a, autorice Milke Barišić.

Izvor: Memorijalna zbirka Jozo Kljaković



Jozo Kljaković: Uskrsnuće Krista - The Resurection of Christ, charcoal drawing, 171x142 cm, kept in the Memorial Collection "Jozo Kljaković", Zagreb.
Many thanks to prof. Željak Zdelar, curator of the Memorial Collection "Jozo Kljaković" in Zagreb, for sending us this photo.

 
Crtež Joze Kljakovića, Uskrsnuće Krista, ugljen na pakpapiru, 171x142 cm djelo je iz sakralnog opusa autora koje se čuva u Memorijalnoj zbirci „Jozo Kljaković“ u Zagrebu. Crtež nije signirian, niti mu je precizno određena datacija, no 1945. godine Kljaković je u vrijeme svojeg boravka u Rimu istu kompoziciju ostvario u tehnici ulja na platnu naslova: Kristovo uskrsnuće, 147,5x138 cm. Za razliku od crteža iz Zbirke Kljaković na ovom „rimskom“ djelu Kljaković je signaturu smjestio u donji lijevi kut: J. Kljaković Rim 45. Djelo se i danas nalazi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.


Jozo Kljaković

Na oba rada vidljivo je kako je voluminoznost likova građena na način talijanskih renesansnih majstora koji su ostavili dubok dojam na našeg umjetnika i čijim se dosezima u ostvarenju klasične ljepote divio i likovno ih slijedio, možemo kazati, gotovo u svojem cjelokupnom likovnom stvaralaštvu.

Željka Zdelar, prof.
kustosica Memorijalne zbirke Jozo Kljaković
Zagreb



Jozo Kljaković: Croats bow to the Prince of Peace, mosaic.
Kept in the Pontifical Croatian St. Jerome Institute in Rome. Photo by Valentino Radman.

Jozo Kljaković: The baptism of Croats (mosaic), which took place in 7th century. The Croats were the first among the Slavs who converted to Christianity.
Kept in the Pontifical Croatian St. Jerome Institute in Rome. Photo by Valentino Radman.


 
KOORDINACIJA UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA GRADA VUKOVARA

AKCIJA: Svjetlo za istinu

Podsjetimo hrvatsku javnost na otetoga Veljka Marića.
Sjetimo se hrvatskih zatočenika.

Pozivamo sve branitelje, stradalnike i domoljube te ljude sklone pravdi i istini, da u dane Velikog petka i Velike subote pred mjesnim križevima ili na mjesnim trgovima zapale lampione kao podsjećanje na nepravdu koja se čini Veljku Mariću i ostalima.

Pozovite predstavnike medija, neka pitaju nadležne:

- Koliko su puta predstavnici državnih vlasti posjetili otetog Marića?

- Kakva pravna pomoć je ukazana otetom građaninu Mariću?

- Što je učinio ministar Matić, Vlada RH i nadležne institucije da prekinu ovaj sramotni čin otmice?

Imajte na umu, sudbinu Marića može doživjeti svaki građanin Hrvatske koji se nađe na teritoriju Srbije a ime mu se nalazi u registru branitelja.

Veljko Marić je 18. travnja 2010. na Bugarsko - Srbijanskoj granici, na povratku prema Hrvatskoj bio zaustavljen s kamionom kojeg je vozio i to radi "rutinskog" carinskog pregleda, a zatim je taj pregled kamiona završio otmicom Veljka Marića od strane srbijanske policije!

Osuđen je na dvanaest dugih godina zatvora, radi navodnog ubojstva Petra Slijepčevića u Domovinskom obrambenom ratu u vremenu kada je Veljko Marić bio više od dvadeset kilometara udaljen od mjesta pogibije tog hrvatskog državljanina pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je tada bila masovno uključena u velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i Hrvatski narod!

Znači, država Srbija je uhitila stranog državljanina koji je navodno počinio "zločin" nad državljaninom RH i to ne u Srbiji, nego u svojoj državi Hrvatskoj, pa je Srbija izvršila pravnu i fizičku agresiju na Republiku Hrvatsku čija je tadašnja Hrvatska vlast tijesno surađivala u pravnoj agresiji na Hrvatsku državu, te tako pogazila hrvatski Ustav i izložila hrvatske branitelje pravnom nasilju bez zaštite naših institucija.

Treba još istaknuti i naglasiti, da Veljko Marić, Hrvatski državljanin i Hrvatski dragovoljac i branitelj nije bio u trenutku uhićenja na nikakvim međunarodnim tjeralicama, te da je do tada više puta kao autoprijevoznik kroz Srbiju bez problema prolazio kako bi obavljao svoj posao i time prehranjivao svoju skromnu obitelj!

U tijeku ovog perverznog i nezakonitog suđenja, namjerno su učinjeni mnogi pravni propusti na uštrb okrivljenika, a sve u svrhu kako se ne bi "ugrozili" dobrosusjedski odnosi dviju država, jer bi to ugrozilo pred pristupane pregovore za ulazak Hrvatske u EU, što dodatno potvrđuje sramnu ulogu tadašnje političke elite, koju danas nastavlja nova nelegitimna i uzurpatorska vlast.

Predsjednik KUPDRGV
Franjo Šoljić

Izvor www.udruga-gavran.hr




Jozo Kljaković: Coronation of Croatian King Zvonimir, 11th century (mosaic).
Kept in the Pontifical Croatian St. Jerome Institute in Rome. Photo by Valentino Radman.


2 min.

50 min.

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!




How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.