Hrvati izvan Hrvatske žele očuvati identitet

Hrvati izvan Hrvatske žele očuvati identitet

Postby Marko » Fri Dec 20, 2013 4:42 pm

Izvor: http://dnevno.ba/vijesti/regija/97003-h ... ti-rh.html

Hrvati izvan Hrvatske žele očuvati identitet i pridonijeti RH

Hrvatske zajednice izvan Hrvatske imaju jednak cilj - očuvati hrvatski identitet i potencijalom koji imaju pridonijeti razvoju Hrvatske, izjavio je u petak u Zagrebu Nevenko Herceg, predsjednik Savjeta hrvatske vlade za Hrvate izvan Hrvatske po završetku prve dvodnevne sjednice tog tijela.
"Svima je jednak cilj - očuvati hrvatski identitet, a taj svekoliki potencijal koji izvandomovinska Hrvatska ima, a koja je po broju slična domovinskoj Hrvatskoj i po nekim procjenama govorimo o oko četiri milijuna Hrvata izvan Hrvatske, ...treba staviti u funkciju razvoja domovinske Hrvatske", rekao je Herceg.

Istaknuo je da što se tiče potencijala u gospodarskom smislu, Hrvati koji žive izvan Hrvatske godišnje u RH unesu oko dvije milijarde dolara.

Na prvoj dvodnevnoj sjednici Savjeta vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske izabrano je rukovodstvo tog tijela - predsjednik i četiri potpredsjednika. Po riječima Hercega utemeljene su i četiri koordinacije sukladno zakonima i strategiji vlade RH u odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske. Svaka koordinacija bit će zadužena za drugo područje: Bosnu i Hercegovinu kao zasebno područje, zatim za područje susjednih zemalja gdje su hrvatske zajednice u statusu manjina ili se bore da ostvare taj status, treća kordinacija je za europske zemlje i četvrta za prekooceanske zemlje, kazao je dodajući da su potpredsjednici Savjeta ujedno i koordinatori tih koordinacija.

Također je rekao da će se rad Savjeta odvijati i kroz četiri do pet odbora zaduženih za obrazovanje, jezik, kulturu, medije i drugo.

Savjet je utemeljen odlukom vlade 6. lipnja 2013., a zadaća mu je pomagati vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Hrvatske.

Članovi savjeta iz redova pripadnika Hrvata izvan domovine su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Hrvatske, a imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze na mandat od četiri godine. Članovi savjeta su i predstavnici državnih tijela i institucija RH.
I am a Croat. My forefathers were warriors. Their son is a warrior...From my people I take nothing. I am the maker of my own fortune. - adapted from Tecumseh
User avatar
Marko
Site Admin
 
Posts: 356
Joined: Fri Jan 25, 2008 5:22 pm
Location: USA and Croatia

Return to SAVJET Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron