Križni put - tvoj i moj

Topics about faith and religion. Sve što Vas zanima o vjeri i vjeroispovjesti.

Križni put - tvoj i moj

Postby Ratimir Mocnaj » Fri Mar 26, 2010 11:20 am

Križni put - tvoj i moj


1. postaja - Isusa osuđuju na smrt
Mnogi nevjernici i za škude prodane duše danas u Hrvatskoj osuđuju, jezicima mlataraju, uništavaju život pravovjernika i njihovih obitelji. Ubijati se može svakim zlom; od fizičkog likvidiranja do ubitačne riječi.
Nasrtaj na moralne vrijednosti naroda jest ranjavanje svega onoga što jedan narod ima. Kulturnu baštinu treba ušutkati, jer ona sve kazuje i istinu naroda govori. Moćnici ovog svijeta i moćnici ondašnjeg svijeta osudili su i ubili riječi Istine.
Osuđujemo li na smrt Isusa ponovo?

2. postaja - Isus prima na se križ
Ima mnogo nezadovoljnika stanjem u državi. Podjarmljeni smo haračem i mažu nam se oči da je sve to za naš boljitak. U Isusovo doba bilo je najomraženijih židova - carinika koji su za rimske moćnike ubirali harač.
U Hrvatskoj ima i onih koji su na se uzeli Hrvatski križ i probijaju se kroz korov i drač laži. Istinoljubci podmeću svoja leđa i svojim djelima nose svu težinu Hrvatske stvarnosti.
Hoćemo li lažima izići pred Isusa?

3. postaja - Isus pada prvi put pod križem
Istina naspram laži. Pod težinom svih nepravdi, od zakona poticanih korupcija, krađa i prjevara koje postaju stil života u Hrvatskoj, a time i mladim naraštajima daje se kao primjer životnog stila, pada se ponekad u očaj, jer takav križ je pretežak. Pad je to i obitelji, jer kad obitelj padne, pada i Hrvatsko društvo.
Hoće li Isus svojim padom spasiti obitelj?

4. postaja - Isus susreće svoju svetu Majku
Mnoge majke su danas uplakane. Mnoga djeca su im nezaposlena, od besposličarenja odlutala u drogu, koja se u Hrvatskoj može nabaviti na svakom kutku, a da svi okreću oči od te činjenice. Opća depresija društva je plodno tlo za trgovinu opijatima. Koliko li samo danas ima majki koje su od svoje djece napuštene, nevoljene i iskorištavane!
Svijet pa i mi u Hrvatskoj idemo za time da ulogu majke preuzme država koja će odlučivati kako će se djeca odgajati.
Sine Božji, što veliš na to?

5. postaja - Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ
U našim teškoćama često se događa da nam pristupi netko nepoznati i ponudi svoju pomoć. U svojim teškoćama takav čin nas uvijek iznenadi. Postavljamo si pitanje je li to Bog poslao svoga anđela ili je nadahnuo nekog od svojih sljedbenika. Uglavnom, uvijek ostajemo iznenađeni. Taj nas podiže iz teškoća i mi možemo kročiti dalje u nadi da nismo sami i da će uvijek biti netko pored nas tko će nam uskočiti u pomoć.
Isuse, daj nam što više svojih glasnika, dok pod teretom gazimo Hrvatsku pustoš.

6. postaja - Veronika pruža Isusu rubac
Hrvatska žena je od pamtivjeka čuvala ognjište. Njeno srce je uvijek suosjećajno i na patnje jest majčinski osjetljiva. Ne samo da je čuvarica svoga doma i svoje obitelji, nego je čuvarica svih vrijednosti. Svim hrvatskim umjetnicima oduvijek je bila inspiracija. Majka i žena. Majka - žena je ona, uz koju smo. neraskidivo vezani pri rođenju, u odrasloj dobi i zazivanjem na kraju životnog puta.
Isuse, podrži svaku ženu i čuvaj njene ruke koje prebiru krunicu.

7. postaja - Isus pada drugi put pod križem
Hrvatski križ je pretežak, a mi smo već umorni od čekanja novog proljeća naše domovine. Križ pod kojim Isus ponovo pada postaje križ spoticanja. Gospodari svijeta zabranjuju nam da ga držimo na svjetlu sunca i pokazujemo svoj identitet. Dozvoljavaju svaku laž kojom žele manipulirati nama, a zabranjuju ono, što nas je stoljećima branilo i odbranilo od svih okupatorskih silnika. Svi su oni nestali s lica povijesti i zemlje, samo je križ ostao.
Isuse, nauči me čekati i dočekati pravdu i mir u svim umornim Hrvatskim dušama.

8. postaja - Isus tješi jeruzalemske žene
Imamo li u ranjenoj Hrvatskoj očekivanoga koji je u stanju uzprkos svim svojim bolima - zbog izmučene grude - i patnjama utješiti korizmeno obučene žene, koje su ubile meso svojega mesa i dušu svoje duše? Današnja Hrvatska pokušava pod utjecajem zloga u liku novog svjetskog "poretka" širiti kulturu smrti najprije na onim najnemoćnijima, a to su djeca i starci. Hrvatske žene plaču zbog učinjenih abortusa, a i cijela Hrvatska plače zbog grijeha koji do nebesa viče.
Isuse, utješi nas zbog prisilnog mortaliteta.

9. postaja - Isus pada treći put pod križem
Križ je težak. Pada se uvijek tri puta; Hrvatska pada, jer na svojim leđima nije u stanju oduprijeti se svim vrijeđanjima Boga, drugi put pada, jer ne umije zaštititi obitelj kao svoju najmanju ćelijicu i treći put pada pod težinom nošenja domovine. Čelnici prvenstveno gledaju, zbog osobnog probitka, tuđe interese, a zanemaruju naše.
Hoćemo li Isusu u zajedništvu sa samim sobom i s Njime poduprijeti svoja ramena i podići Isusov križ?

10. postaja - Isusa svlače
Tijekom povijesti puno puta je Hrvatska bila ogoljena i svučena od razbojnika. Ostavljena i opljačkana. Nikada nije srela Samarijanca, koji bi nam zaliječio rane i nahranio nas oduzetim. Ako smo ponosan narod, a jesmo, ponosno ćemo kročiti na daljnji naš put. A put se široko prostire pred nama, samo što je pun kukolja i zamišljam da ćemo svi prionuti u čišćenje puta naše Domovine. Ne kao nadničari i sluge već kao gospodari njive.
Isuse, ovaj narod nije obučen sramotom, vratit će on svoje dostojanstvo uz Tvoju pomoć.

11. postaja - Isusa pribijaju na križ
Razapeli su nas između svih svojih pohlepnih interesa. Svačija pohlepa vraća se kao bumerang onome tko ni kroz ušicu igle ne može proći, a deva može. Pohlepa i nezakonito bogaćenje na kraju jede samo sebe do nestanka. Hrvatska je sada na križu. Bog to dopušta. Ali njen križ je pročišćenje svega negativnoga što je tijekom povijesti ugrabila u svoje džepove. Džepove treba isprazniti i s lakoćom krenuti dalje. Tako se vraća optimizam naroda.
Isuse, podupri naše ruke i noge na našem križu.

12. postaja - Isus umire na križu
Ne će naš narod nestati, umrijeti. Isus je umro za nas i bio bi uzaludan sav Njegov put, Riječ i Muka da nestanemo kao narod. Ovaj narod će živjeti, jer previše je žrtava koje su svoje živote dali za nju. Žrtvoslovna ljubav je najveća ljubav i ona kao svaka ljubav ostavlja ploda. Uzprkos nadirajuće kulture smrti koja i naše granice prelazi i slijeva se u krčage novovjekih zakona, pobijedit će na koncu kultura života. Jer za život smo stvoreni, a ne za smrt.
Isuse, svojom smrću oživi našu smrtnu uspavanost.

13. postaja - Isusa skidaju s križa
Sućut je žila kucavica svakog naroda, pa tako i Hrvatskoga. Sućut pokreće i onoga koji suosjeća i onoga prema kome je taj plemeniti osjećaj usmjeren. Zašto se bojimo suosjećati sa svim potrebitima i zašto nismo u stanju stati u obranu svih onih koji su posramljeni od svoga bližnjega? Isus je pretrpio najsramotniju kaznu kojom su bili kažnjavani ubojice i razbojnici. I u ono vrijeme, a i danas, postoje u kaznenom zakonu privilegirani i oni koji to nisu. Nekima se sudi, jer ne odgovaraju zacrtanoj politici svjetovnih moćnika. Zbog takvog svjetskog ološa, životi naših generala - koji su jedino činili to da su branili svoju zemlju od napada krvoločnih zatornika - razapeti na svjetskoj pozornici "srama" i skinute su im godine življenja sa svojim obiteljima.
Tko će im to nadoknaditi, Isuse?

14. postaja - Isusa polažu u grob
Hoćemo li položiti staru Hrvatsku sa svim nastalim društvenim devijacijama u grob ili ćemo šutke čekati? Grobna tišina govor je za podizanje glasa.
Isuse, daj nam snage da na svaku nepravdu odgovorimo glasno.
Postaja nade - Uskrsno buđenje
Grobna tama nije posljednja riječ. Nema posljednje riječi, jer riječi su životvorne i uvijek nanovo stvaralačke. Bez obzira koliko Hrvatsko nebo zastrla tama i potresi je prodrmali, zbog svega što prolazi i zbog svih križeva koji su na nju svaljeni, probudit će se.
Njeno buđenje će biti u novoj zori i u novom jutarnjem svjetlu.
Narod će zasjati u širokom luku. Svjetlo je spojeno duginim bojama i to svjetlo ćemo vidjeti i mi i svatko tko u nas pogleda.


Duga (V.J.)
dugaster@gmail.com


--
Riječ je moćna,
ali šutnja je moćnija.
Bog rječju stvara.
a šutnjom nadograđuje.
(Duga)
Ratimir Mocnaj
CROWN Addict
 
Posts: 1390
Joined: Sat Mar 15, 2008 10:32 am

Return to Religion - Vjera

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest