Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Bilingual  »  Erazmo Ben Ticac Croatian leading planner of Savannah nuclear ship 1959
 »  Home  »  Science  »  Erazmo Ben Ticac Croatian leading planner of Savannah nuclear ship 1959
 »  Home  »  History  »  Erazmo Ben Ticac Croatian leading planner of Savannah nuclear ship 1959
 »  Home  »  Education  »  Erazmo Ben Ticac Croatian leading planner of Savannah nuclear ship 1959
Erazmo Ben Ticac Croatian leading planner of Savannah nuclear ship 1959
By Prof.Dr. Darko Zubrinic | Published  05/9/2010 | Bilingual , Science , History , Education | Unrated
NS Savannah leading planner is from Zurkovo near Rijeka, Croatia


Erazmo Tićac 1904-1968, born in Croatia, leading planner of the Savannah nuclear ship.
Photo from 1924 taken in the USA, source www.klub-susacana.hr




Savannah is arguably among the most significant ships ever built.
Savannah is arguably among the most beautiful ships ever built.
Source Erhard W. Koehler: Nuclear Ship Savannah [PDF]


Savannah Technical Staff

 
Erazmo Tićac

Nuklearni brod "Savannah", prvi trgovački brod na nuklearni pogon, izgrađen je prema projektu Erazma Tićca. Rođen u Žurkovu 1904., Erazmo se školovao u Žurkovu, Kostreni i Bakru, a karijeru brodograđevnog inženjera napravio je u SAD-u. Nakon što je predsjednik Dwight Eisenhower 15. travnja 1955. objavio odluku o izgradnji eksperimentalnoga trgovačkog broda na nuklearni pogon, projektiranje je povjereno tvrtki The Sharp Brothers Inc., a Tićac je postao glavni projektant. Brod je porinut 21. srpnja 1959. Prvo putovanje učinio je 31. siječnja 1962., u redovnu linijsku službu krenuo je 1963. Imao je dva reaktora, dostizao brzinu od 21 čvora i jednim punjenjem goriva mogao je ploviti gotovo tri i pol godine. U riječku je luku stizao u nekoliko navrata, prvi put 19. studenoga 1966.

Na ploči postavljenoj na ulazu u brodski salon moglo se pročitati zlatnim slovima: "Ben Tićac, projektant broda". Ime Ben Erazmo je dobio primanjem američkoga državljanstva. Ispunivši sva očekivanja, "Savannah" je plovio do 1971., kada je privezan kao brod-muzej u matičnoj luci Savannah. Tićac je ujedno projektirao specijalni desantni brod-dok (LSD – Landing Ship Dock), vojni transportni brod "Victory" te niz drugih brodova. Do smrti (1968.) bio je član prestižnih američkih udruga brodograđevnih inženjera.

Izvor www.kvarner.hr

 
Erazmo Ticac

The Savannah nuclear ship, the first nuclear-powered merchant ship, was built to the plans of Erazmo Tićac. Born in Žurkovo in 1904, Erazmo went to schools in Žurkovo, Kostrena and Bakar, and made a career as a shipbuilding engineer in the USA. After the president Dwight Eisenhower announced his decision to build an experimental nuclear-powered merchant ship on the 15th of April 1955, the planning was entrusted to the firm The Sharp Brothers Inc., and Tićac became the leading planner. The ship was launched on the 21st of July 1959; her maiden voyage started on the 31st of January 1962, and regular service started in 1963. It had two reactors, could reach a speed of 21 knots and with one fuel of tank it could sail for almost three and a half years. It docked in Rijeka harbour several times, first on the 19th of November 1966.

On a plaque above the entrance to the ship's lounge was written in golden letters: "Ben Tićac, naval architect". Erazmo got the name Ben when he received American citizenship. After fulfilling all expectations, the Savannah continued to sail until 1971 when she was moored as a floating-museum in her home port of Savannah. Tićac also designed a special landing ship dock (LSD), a military transport ship Victory, and many other ships. Until his death in 1968 he was a member of several renowned American associations of shipbuilding engineers.


Source www.kvarner.hr

Request. Is it possible to obtain a photo of the plaque with inscription "Ben Tićac, naval architect", mentioned in the above text?




















Savannah refueling

Savannah in Dublin, Ireland, in 1964.



The Nuclear Ship Savannah is:

A National Historic Landmark of the United States
(National Park Service, 1991)

An International Historic Mechanical Engineering Landmark
(American Society of Mechanical Engineers)

A Nuclear Engineering Landmark
(American Nuclear Society)

 
PROJEKTANT SAVANNAHA

Orfeo Tićac

(Accompaning the first photo on this page - Prati prvu fotografiju na ovoj stranici) Erazmo u Americi 1924. godine. Te je godine kako je Erazmo još za školovanja i pokazanog interesa odlučio ostati u SAD-u pa se iskrcao s parobroda Zvir, na koji se ukrcao kao kadet.

Pred nešto više od stotinu godina u Žurkovu se 20. svibnja 1904. rodio Erazmo Tićac. Mladost i školovanje proveo je u Žurkovu, Kostreni i Bakru. Uspješnu karijeru i ime poznatog pomorskog arhitekta i brodograđevnog inženjera stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Erazmo potječe iz poznatih kostrenskih pomoračkih obitelji Tićac i Krtica. Otac Julije nije slijedio svoje pradjedove, djedove, oca i brata u kapetanskom zvanju, već je radio u tadašnjim upravnim službama Austro-Ugarske Monarhije. Zadnja dužnost bila mu je općinskog bilježnika i blagajnika u Lokvama u Gorskom kotaru. Majka Marija (rođena Krtica) bila je također iz poznate kapetanske obitelji Krtica. Tuberkuloza, tada opaka bolest, u mladim je godinama svladala oca Julija pa je Erazma i kćerku Ladislavu u vrlo teškim uslovima odgojila udovica Marija, za tadašnje prilike vrlo načitana žena koja je, iako neškolovana, govorila još njemački i talijanski jezik. Erazmo kao odličan đak upisuje se u gimnaz?u na Sušaku i Pomorsku školu u Bakru, koju pohađa za vrijeme talijanske okupacije nakon Prvog svjetskog rata. Zajedno sa svojim najvećim prijateljem Jurom Suzanićem, također odličnim đakom i iz isto tako siromašne obitelji iz Šodića, svakodnevno su se prob?ali kroz bodljikavu žicu demarkacione linije kako bi iz Žurkova stigli u Bakar, prolazeći preko umejaka Raspelja i Svetog Kuzma, bez obzira na kišu, buru, snijeg i led ili jake vrućine. U Pomorskoj školi maturirao je 1923. godine s odličnim uspjehom.

Već od najranije mladosti volio je more, a i što mu je drugo preostalo živjeći u Žurkovu gdje su mu pješčani žal i mala rivica zamjenjivali livadu ili vrt pred kućom. Vrlo rano pokazivao je veliku nadarenost i interes za gradnju brodova, pa je gotovo sve svoje slobodno vrijeme provodio u žurkovskom škveru gdje su se popravljali ribarski brodovi i gradile male brodice. Već se tada moglo vidjeti da ga to mnogo više interesira i privlači nego plovidba morima, odnosno poziv za koji se školovao. Izrađivao je male drvene barčice i brodice kojima su se on i Jura igrali u Žurkovu. Imao je sreću da je u škveru bio upravitelj poznati korčulanski brodograditelj u drvu Stijepo Bonvardo, kao i njegovi pomoćnici i poslovođe Nino Randić iz Vežice i Čeh Jozef Jambor. Od njih, posebno od Bonvarda, up?ao je znanje, najčešće boravio u crtaoni i trasirnici sam radeći crteže za koje je Bonvardo znao kazati da su to crteži budućnosti.

Kada je u Žurkovu izgrađen motorni brod Kondor, ponos tadašnjih žurkovskih brodograditelja, Erazmo je pomno proučavao njegove nacrte, te je kao esnaestgodišnji dječak prema njemu izgradio model, s jedinom razlikom što je model umjesto motora pokretao mali parni stroj kojeg je također sam izgradio – od kotla, prenosnika do propelera i ložišta. Umjesto ugljena paru je u kotlu stvarala mala špiritjera. Plovio je taj brodić još dugo godina nakon Erazmova odlaska iz Žurkova, a kad je mama Mičica 1948. godine otišla u posjet u Ameriku sobom je ponijela i tog malog Kondora.

Osim što ga je zanimala gradnja i projektiranje brodova, Erazmo je bio i vrlo društven mladić, lijepo je pjevao i svirao gitaru i mandolinu. Mnogo je čitao, za što je imao i velike mogućnosti jer je u vlastitoj kući imao tada jednu od najbogatijih privatnih knjižnica u Kostreni.

Izvor www.klub-susacana.hr/revija



Molba. Postoji li fotografija Erazma Tićca iz djetinjstva? Postoji li dobra fotografija Savannaha prigodom posjete Rijeci?

„Savannah“ je Rijeku posjetio19.studenog 1966. i kasnije 13. svibnja  1968 . u Sjevernoj luci u Splitu. Izvor: udruga-kapetana.eu/hrvat-projektant-prvog-tragovackog-broda-na-nuklearni-pogon/


It is not just by accident that Erazmo Tićac started to be interested in naval architecture already as a child. He was born near the city of Rijeka, an important Croatian naval port.

The port of Rijeka in the 19th century. Erazmo was born in Žurkovo (now a part of the town of Kostrena) near the city.

The Rijeka harbor in the 19th century, photo from Pro Torepedo [PDF]. See more information about the naval tradition among the Croatians.


Savannah during one of its arrivals to the city of Rijeka, Croatia. Photo by the courtesy of Miljenko Smokvina, Rijeka.


Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.