CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Romano Sole is among the best Croatian musicians in Germany
http://www.croatia.org/crown/articles/9893/1/Romano-Sole-is-among-the-best-Croatian-musicians-in-Germany.html
By Marko Puljić
Published on 12/5/2009
 
Romano Sole, born in Split, he studied music and at a young performed with many big names on the Split music scene. His song "Niz Vrijeme" was voted number 7 of the Split Radio top ten list for 1995. Fate would send him to Germany where he continued his musical endeavors and would succeed both as an artist and producer. He was named the best Croatian diaspora musician by Matica Hrvatska in 2008.

"Matica München" je postala motor kulturnih i društvenih zbivanja među münchenskim Hrvatima.



Romano Sole je rođen u Splitu, (14.12.1976), gdje je zavrsio srednju turisticku i glazbenu skolu. Od svoje 15-te godine, svira gitaru u raznim splitskim grupama kao pjevač i autor pjesama. Najveći uspjeh u tom razdoblju je ostvario pop grupom ''AKUSTIK'', sa pjesmom ''Ljubav'', koja 1993. godine biva na: ''TOP 10'' radio Splita, na drugom mjestu. S grupom  ''Akustik'' Romano izvodi niz koncerata po Dalmaciji, a onaj najveći rock- happening „Probudi se mladosti , na Gripama, odradio je s poznatim Splitskim izvođačima: Dino Dvornik, Hari Rončevic, Ivo Amulić, Daleka Obala i dr., ispred 15.000. ljudi. Pjesmom ''Niz vrijeme'', 1995. godine dosegli su do 7. mjesta top – liste radio Splita. Iste godine odlazi u hrvatsku vojsku a grupa ''Akustik'' se raspada. Po završetku vojnog roka, proživio je sve i svašta, ostajući pri tom svjedok jednog teškog, kaotičnog,poratnog stanja u Republici Hrvatskoj. Hrvatsko gospodarstvo je klonulo, posla nije bilo a na glazbenoj sceni je vladao kaos. Nije se razočarao, vjerovao je u Hrvatsku budućnost, ali sudbina ga je 1998. godine u München, gdje je želio okušati o glazbenu sreću. Nije pogriješio. U Republici Njemačkoj stekao je potpunu glazbenu afirmaciju kao: pjevač, gitarist i kompozitor. 2000. godine, postao je članom pratećeg banda, poznatog američkog gospel pjevača, Freddy Lee Stronga. S tim bandom svira soul i gospel-klasike po cijeloj R. Njemačkoj i uspostavlja mnogo zanimljive kontakate iz svijeta glazbe, pa tako počinje i komponirati pjesme  za münchensku produkcijsku kuću ''Studio 24''.

2001. godine pjesma ''Suddenly'' u izvedbi Lavinie Jones i produkciji ''Studija 24'', postaje popularna preko njemačke televizije ''RTL'' , koja je izvodi u udarnom subotnjem terminu.

2003. Kao član pratećeg banda poznatog njemačkog  pjevača, Tima Wilhelma, odradio je kvalitetnu njemačku turneju, kao i nastup na festivalu “Young and free” u Nürnbergu, pred 25.000. posjetitelja

2004. Postao je članom popularnog Show banda ''JFI'', s kojim provodi nekoliko mjeseci na turneji po Skandinaviji.

2005. Počeo je podučavati gitaru u jednom od najboljih glazbenih instituta u Münchenu; podučavanje djece i širenje vlastitih glazbenih iskustava na mlade, uvijek je bila jedna od njegovih životnih želja.

2006. godine, nastupom na festivalu ''Marko Polo'' u Korčuli,  pjesmom ''Slika moga dide'', osvojio nagradu za najboljeg debitanta.
 
Svibanj 2007. godine otvora prvu Hrvatsku glazbenu školu u Republici Njemačkoj, koja je doživjela veliki uspjeh među hrvatskim iseljenicima i kao takva, postala jedan od nositelja kulturnog života iseljenih Hrvata na području Bavarske.

Rujan 2007. godine, dobio je angažman kao aranžer i koproducent, za najuspješniju njemačku produkcijsku kuću ''Agro Berlin''. Izvođači  koji pjevaju za ''Agro Berlin'', osvojili su brojne nagrade u Njemačkoj i svijetu, a pjesme im se vrte po radio postajama čitavog svijeta.

Album njemačkog rappera ''Flera'', na kojem je tijekom jeseni radio kao aranžer i koproducent, dosegao je u veljači 2008. godine , sedmo mjesto na top ljestvici njemačkih albuma.

U veljači 2008. godine dobitnik je nagrade ''Večernjeg lista'' za najboljeg  hrvatskog glazbenika u dijaspori. U ''Vecernjem listu'' izlazi veliki intervju o Romanu i reportaža o njegovoj glazbenoj školi ''Sole'' u Münchenu.

U mjesecu travnju 2008. godine, izabran je za predsjednika ''Matice Hrvatske  München''; kulturne organizacije, koja je jedna od najuspješnijih ogranaka ''Matice'' u dijaspori, a djeluje već punih 17 godina. Za njegova mandata, "Matica München" je postala motor kulturnih i društvenih zbivanja među münchenskim Hrvatima.

Početkom 2009. godine, Romano je opet dobio "Večernjakovu godišnju nagradu", ovaj put zajedno sa svojim "ETO BANDOM" - za najpopularniji hrvatski band u iseljeništvu.

U listopadu 2009, Romano zajedno sa grupom prijatelja osniva novi hrvatski informativni portal, HRSVIJET, koji u kratko vrijeme postaje jedan od najčitanijih hrvatskih portala u dijaspori. Romano je tu na funkciji glavnog urednika, te se ponovo vraća jednoj od svojih prvih ljubavi - novinarstvu i pisanju.

Nadamo se da ce njegov zivotni put i karijera i dalje ici uzvodnim tokom, te da cemo i u buducnosti cuti puno lijepih stvari o Romanu Soleu.

 
Listen to Romano Sole acoustic guitar playing in MOJO PIN band (Roxanne, Dedicated, Sign Your Name) at


Pat Lawson - vocals, Romano Sole - acoustic guitar, Sasa Maric - percussion, Drazen Babic - kontrabass, Boris Saronja - trompete



Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.