CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Ivanka Bubalo from Bosnian Posavina and her white shirt
http://www.croatia.org/crown/articles/9859/1/Ivanka-Bubalo-from-Bosnian-Posavina-and-her-white-shirt.html
By Prof.Dr. Darko Zubrinic
Published on 09/5/2009
 
Ivanka Bubalo, Croatian newspaper-woman, shared the martyrdom of exiled Croats from Bosanska Posavina, reporting about their difficulties in her numerous articles and radio reports. She is a strong representative of what we believe could be called the Croatian spirituality. A monograph "Bijela košuljica Ivanke Bubalo" has been issued by the Plehan Society and Glas koncila in Zagreb.

Bijela košuljica Ivanke Bubalo


Ivanka Bubalo in Croatian national costume from Bosnian Posavina and two of her three children.


Bijela košuljica Ivanke Bubalo

Ivanka Bubalo rođena je 2. siječnja 1963. u Božincima, u župi Plehan. U rodnim je Božincima pohađala osmogodišnju, a u Derventi srednju školu. Studij je završila u Zagrebu, nakon čega kao novinarka radi u Radio Derventi i Derventskom listu. Od 1992. živi u Sl. Brodu s obitelji - sa suprugom, dvjema kćerima i sinom koji se tu i rodio. Kao novinarka i urednica radio-emisija radi u Brodu i Zagrebu. U nedjelju, 21. ožujka 2004. ... smrtno je stradala u prometnoj nesreći.

Mijat Jerković


Ivanka Bubalo 1963-2004, distinguished Croatian newspaper-woman.

Knjiga-mozaik Ivankinih zapisa i naših sjećanja

Plehan, Bosanska Posavina
Ljeta Gospodnjeg 2009.

Izdavač: Zavičajni klub "Plehan", Zagreb
Nakladnik: Glas koncila

Sjećanja sabrali Lucija Stanić i Mario Essert
Uredili Mario Essert, Ružica Martinović-Vlahović i Mijat Jerković

ISBN 978-953-241-183-6

Posvećeno raspršenim žiteljima Bosanske Posavine
- da se vrate Bogu i rodnom zavičaju

170 str.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je izgradnji samostana i crkve na Plehanu.
Žiro račun: 2360000-1101263363
Opis plaćanja: za izgradnju crkve na Plehanu
Primatelj: Franjevački samostan sv. Ilije, Prigornica 2, Zagreb

Pitate me čemu sve to. Čemu trostruke tribine Svjetla s druge obale, pa ova knjiga-mozaik, pa DVD s Ivankinim uradcima koji se pripravlja... Ah, što da vam kažem? Kao da me pitate zašto smo na zemlji?! A znate li odgovor? Ako ne, potražite ga u starim molitvenicima, jer ga u današnjima možda nema. Na svijetu smo zato da Boga upoznaom, ljubimo i služimo, te tako u nebo dođemo! A sad znate sve. Tko ima uši, neka čuje!

(Mario Essert)Ivanka Bubalo with colleagues in front of the Plehan Convent in Bosanska Posavina, Bosnia and Herzegovina (BiH), destroyed by Serbian forces in July 2nd 1992. Bosnian Posavina is a region on the North of BiH near the Sava river.

Fr. Mirko Filipovic, Plehan Monastery as it was until 1992

Bosnian Franciscan fra Mirko Filipović showing important Franciscan Convent and church of Plehan as it used to be,
completely destroyed in 1992 during the Serbian agression on Bosnia and Herzegovina,
including 800 works of art of the Monastery Gallery (the oldest artefacts being from the 16the century).
Serbian military forces drove a truck with two tons of explosives into the building of the church and blew it up from inside, destroying also the convent.

Until recently, no house with preserved roof could have been seen in the radius of fourty kilometers around the Plehan Franciscan Convent.
Despite still depressive surrounding, we invite You to visit this sacred place.

photo from www.plehan.ch

If You happen to arrive to Plehan, be sure to find excellent goat cheese there, drinks with medicinal plants,
and other interesting products of local kitchen.

The founding brick for the new Monastery in Plehan has been blessed by Pope John Paul II
during his Apostolic visit to the city of Sarajevo, capital of BiH, in 1997.
Franciscan Convent in Plehan before the Serbian destruction.


Ivanka Bubalo with her parents at Plehan Convent, near a damaged statue of Jesus Christ, carved by Fran Kršinić, distinguished Croatian sculptor.


Bijela košuljica Ivanke Bubalo

"Bijela košuljica Ivanke Bubalo", naziv je četvrte tribine iz ciklusa "Svjetla s druge strane obale", koja je u nedjelju 2. ožujka održana u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu, u povodu četvrte obljetnice tragične pogibije Ivanke Bubalo, novinarke katoličkih medija.

Na tribini su sudjelovali pomoćni đakovački i srijemski biskup dr. Đuro Hranić i župnik iz Odžaka dr. Ivo Balukčić. Organizator i voditelj tribine bio je predstavnik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika Mario Essert, profesor iz Zagreba. Kako je cilj te kao i prijašnjih triju tribina bio prikupljanje svjedočenja o Ivanki za knjigu o njoj koju prof. Essert planira završiti sljedeće godine, svoja sjećanja o Ivanki iznijeli su gosti tribine biskup Hranić i dr. Balukčić, dok je svjedočenje don Antona Šuljića pročitao profesor Essert.

"Zadivila me njena ljubav prema Crkvi koju je uistinu doživljavala kao svoju Majku", kazao je biskup Hranić. O Ivanki je rekao kako je u svom životu promišljala, molila i govorila ljudima o Isusu. Trudila se pratiti i u svjetlu vjere realno i stvarno izvještavati sva događanja o Crkvi te tako bila, a i danas je, izazov novinarima. "Njena ljubav prema svakom čovjeku mogla se iščitati iz njene blagosti jer se nikada nije znala naljutiti, makar je to s pravom mogla. Na sve je gledala pozitivno i za sve zahvaljivala Bogu i tu sam prepoznao kako je bila sva Božja".

Dr. Balukčić kazao je da je bila među prvim suradnicima Katoličkog tjednika koji je nakon rata 2002. ponovno počeo izlaziti te tako bio most i poveznica onih koji su u BiH ostali i onih koji su morali otići. Premda smo joj zbog teškog financijskog stanja za njen rad davali nedostatnu naknadu, ona je marljivo pratila sva događanja u BiH, a u njenim je tekstovima bila prepoznatljiva ljubav prema zavičaju, Crkvi i narodu, istaknuo je dr. Balukčić.

Don Anton Šuljić opisao je Ivankinu unutarnju pribranost, blagost, njenu čežnju za duhovnom okrjepom i novim saznanjima koja su u njenom novinarskom pozivu ostavili duboki trag. Kroz fotografije iz Ivankina života prezentirana su i neka njena razmišljanja o životu, vjeri te sjećanja njenih prijatelja. Nakon tribine misu zadušnicu za Ivanku Bubalo predvodio je biskup Hranić u koncelebraciji vlč. Balukčića.

Ivanka Bubalo poginula je u nedjelju 21. ožujka 2004. u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Lipovac kod Staroga Petrova Sela. Rodila se je 2. siječnja 1963. u Božincima u općini Derventa u Bosni i Hercegovini. U Derventi je završila gimnaziju, a u Zagrebu Fakultet političkih znanosti. U Slavonski Brod došla je nakon pada Bosanske posavine i otada se isticala dobrotvornim radom, organizirala je i sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama, i sve to vrijeme neumorno je poticala povratak prognanika u rodnu Bosansku posavinu.

Ivanka Bubalo, supruga Slavka Bubala, bila je majka troje djece: Marine, Anđele i Ivana. Surađivala je s brojnim redakcijama: Informativnom katoličkom agencijom, Radiom Slavonija, Radiom Brod, Posavskom Hrvatskom, Hrvatskim katoličkim radiom, Hrvatskim radiom, Svjetlom riječi, Katoličkim tjednikom, Glasom Koncila...

U Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji bila je aktivna vjernica, dopisnica iz slavonskobrodskih župa, izvjestiteljica s Biskupijske sinode, dugogodišnja dopisnica Vjesnika Đakovačke i Srijemske biskupije te suradnica Biskupijskoga tiskovnog ureda.

Izvor www.katolici.orgIvanka Bubalo with her son Ivan, in a typical Croatian national costume from Bosanska Posavina. This is not just a folklore costume. It was used for especially solemn occasions, like for Sunday Mass, festivities, marriage, etc.


Ivanka Bubalo in a village cemetery in Bosanska Posavina, with destroyed chapel behind her.

 
Osobne zabilješke iz jednog dana Ivanke Bubalo

Slavku ispeglati mantil, pospremiti stol i oprati suđe, sjesti na kompjutor i pisati vijesti, jingle za radio o koncertu, nazvati Sanju na Radio Brodu, nazvati Radio Slavoniju, kod kuće ispeći pitu i napraviti gulaš, sa Slavkom moliti, Ivanu čitati, s Marinom posaditi cvijeće, pogledati MAK s Anđelom, otići na misu, večera i čitanje - okupiti djecu oko priče - neka svatko dade svoj sud, fotokopiju dati Slavku, pripremiti put u Zagreb, Nazvati Miljenka Grassu, otići krojačici, postiti i moliti za oslobođenje generala Tihomira Blaškića, razviti film.

Bijela košuljica Ivanke Bubalo, str. 42.Ivanka Bubalo with her son.


Please, go to the next page below.Who is mocking with the Dayton Agreement?


Ivanka Bubalo in 2003 awaiting Pope John Paul II near Banja Luka in Bosnia and Herzegovina and his message of hope. On the occasion of his second apostolic visit to BiH the Pope beatified Ivan Merz (1896-1928), Bosnian Croat born in Banja Luka. He had his first apostolic visit to this country in 1997.


Ivanka Bubalo with her daughter.


Ivanka Bubalo again near the Plehan Franciscan Convent, destroyed by the Serbs in 1992. Since her childhood she used to go 5km regularly from her village to the Sundey Mass at the Plehan Convent in her white shirt.


Colorful national costumes of Croatians exiled from Bosnian Posavina on the North of Bosnia and Herzegovina.


Ivanka Bubalo at the Holy Mass.


Preparing a newspaper article.


Celebrating the 6th birthday of her daughter.


Ivanka Bubalo and her son Ivan with the Sarajevo Cardinal Vinko Puljić.


Radio report about destinies of exiled Croatians from Bosnian Posavina in BiH, now living throughtout Croatia and around the world.


Ivanka Bubalo at the Holy Mass.


A typical landscape of Bosanska Posavina around the Plehan Convent, with dozens of empty Croatian villages. Numerous places, contrary to decisions of the Dayton Agreement, have forcefully Serbized names. For example one can see Srbinje (previously Foča), Srpski Brod (previously Bosanski Brod), etc., even today denoted in this way on dozens of traffic signs. This is an open mocking with decisions of the Dayton Agreement, and this is also a message for exiled Croatian families not even to think about returning to their homes. Several Croatians who tried to return to their homes in Bosnian Posavina have been assasinated by Serbian extremists, sending in this way a general message to all Croatians exiled from this part of Bosnia and Herzegovina.


Ivanka Bubalo with her husband Slavko.


A message of gratitude on the occasion of death of dear wife, mother and daughter, published by her husband, children and parents. She died after a car accident in 2004 at the age of 41.


Optimism, hard work, modesty, simplicity, devotion to family, and deep Catholic faith are probably the main characteristics of the sacred life of Ivanka. She inspires us and sends messages even being on the other side of the shore...

 
We express our sincere gratitude to Mario Essert, Professor at the University of Zagreb, for permission to publish the photos related to sacred life and work of Ivanka Bubalo exclusively for the readers of the CROWN. The photos are from the monograph "Bijela košuljica Ivanke Bubalo" (White Shirt of Ivanka Bubalo), issued by the Plehan Society and Glas koncila in 2009, aiming to collect funds necessary to build the new Plehan Convent exactly on the place of the 1992 ruins. The project is directed by infatiguable fra Mirko Filipović (his name should not be confused with the name of a well known Croatian sportsman).


An interview of fra Mirko Filipović at Plehan, guradian of the Convent, and fra Ivan Nujić in 2007.

A short video showing the contours of the new building of Franciscan Convent at Plehan in 2008.

Franjo Komarica, bishop of Banja Luka: In Defense of the Rightless (in English)
in Croatian, in German, in Italian


Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!