CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Trideset godina od prvog rijeckog rock LP albuma Vrijeme i Zemlja I iz 1979
http://www.croatia.org/crown/articles/9807/1/Trideset-godina-od-prvog-rijeckog-rock-LP-albuma-Vrijeme-i-Zemlja-I-iz-1979.html
By Prof.Dr. Darko Zubrinic
Published on 06/8/2009
 

Vatru riječke glazbene scene zapalio je prvi riječki rock LP album 1979, kad se o albumima moglo samo sanjati. Četvorica mladića iz Rijeke, Nenad, Davor, Marinko i Joško ostvarili su ono što nitko do tada nije. LP Vrijeme i Zemlja I postala je rasadnikom novih glazbenih ideja.  Nenad Bach i svi članovi grupe Vrijeme i Zemlja biti će na Press Party 19. lipnja 2009. u Rijeci. Davor Tolja i Nenad Bach su lijevo na slici iz 1979.

Vrijeme i Zemlja bila je rasadnik novih glazbenih ideja


Četvorica mladića iz Rijeke: Davor Tolja, Nenad Bach, Marinko Radetić i Joško Serdarević.



 
Vatru riječke glazbene scene zapalio je prvi riječki rock LP album '70tih, kad se o albumima moglo samo sanjati. Četvorica mladića iz Rijeke, Nenad, Davor, Marinko i Joško ostvarili su ono što nitko do tada nije.

Unatoč bojkotu Radio Rijeke i tvrdnjama da je njihova ideja neostvariva, Vrijeme i Zemlja postala je rasadnikom novih glazbenih ideja. Odjednom je sve postalo moguće. Upravo u tom okružju, nastala je kasnije i tržišno najuspješnija grupa Denis & Denis (Davor Tolja i Marina Perazić) te Xenia (Robert Funčić i Vesna Vrandečić), koji su s ViZ-om (Marinko Radetić i Joško Serdarević), dijelili istu ritam sekciju.

Sama činjenica da je koncert rock-šansone, u doba žestokog punka, ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta, govorila je sama za sebe. Pjesme koje su izvodili ViZovci bile su nenametljivo provokativne, a glazbena interpretacija na zavidnoj razini. Nažalost, ili na sreću, grupa se nije dugo održala, jer se Nenad preselio u New York, Marinko u Munchen, a dvojac bez kormilara je ostao u Rijeci, i dalje se glazbeno usavršavajući kroz razne grupe.

Davor je s grupom Denis and Denis osvojio glazbeno tržište u Hrvatskoj i bivšoj državi. Grupa Xenia s Marinkom i Joškom bila je pak ljubimica kritike (autor i pokretač je bio Robert Funčić), a Nenad se uspješno nosio s najboljima na svijetu, na nosačima zvuka u društvu članova grupe U2, Pavarottia, Leonarda Cohena, Bruce Springsteena, članova grupe The Band, Richie Havensa, Indigo Girls, i mnogih drugih, nastupao na Woodstocku i sveukupno prodao preko dva milijuna nosača zvuka, napisao glazbu za pregršt igranih i dokumentarnih filmova u društvu Michaela Yorka, Martina Sheena, Kevina Spaceya. Bio je predstavljen na TVu u skoro svim zemljama svijeta, osobito za vrijeme Hrvatskog Domovinskog Rata kad se branila Hrvatska samostalnost.

Ako mislite da je ovo kraj i samo dobra zabava nakon 30 godina, varate se. Nenad Bach i ekipa spremaju iznenađenja.

Album Nenada Bacha 'Vrijeme i zemlja' USKORO U PRODAJI...

www.scardona.hr
NenadBach.com










 
Diskografija:

Tvoja majka sjajno kuha - Da li da ostanem nepoznat i sam / singl (RTV Ljubljana, 1979.)
Kako da ti priđem (Vesna) - Ne budi luda / singl (RTV Ljubljana, 1980.)
Vrijeme i zemlja (RTV Ljubljana, 1979.)

Godine 1979. grupa Vrijeme i Zemlja objavljuje prvi singl, te malo zatim prvu (i jedinu) ploču nazvanu "Vrijeme i Zemlja I" za RTV Ljubljana. "Vrijeme i Zemlja I" je prvi album riječke glazbene scene. U grupi je svirao Davor Tolja koji je kasnije oformio Denis & Denis i Nenad Bach, kasnije dosta uspješan samostalni glazbenik u New Yorku.

Vrijeme i zemlja (1979)

Članovi:
Davor Tolja - klavijature, vokal
Marinko Radetić - bas
Joško Serdarević - bubnjevi
Nenad Bach - gitara, vokal


 
Press Party za ponovno izdanje LP-a Vrijeme i Zemlja I bit će u petak 19. lipnja u 12 sati, tj. u podne, na brodu Arca Fiumana u Riječkoj luci.