CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Matko Jelavić releases his latest album Prvoj Ruži Hrvatske
http://www.croatia.org/crown/articles/9779/1/Matko-Jelaviae-releases-his-latest-album-Prvoj-Rui-Hrvatske.html
By Marko Puljić
Published on 04/14/2009
 
Matko Jelavić (left) has released a new album of original music entitled "Prvoj Ruži Hrvatske" (First Rose of Croatia) containing twelve original songs. He has been performing and composing music since he first won at the Split Music Festival in 1988 with his original song "Majko Stara" (Old Mother).

Prvoj Ruži Hrvatske is latest album by Matko Jelavić

U prodaji

 

SCARDONA VAM PREDSTAVLJA:

 

Matko JelaviĆ – PRVOJ RUŽI HRVATSKE (2009)

 



Na novom albumu posvećenom PRVOJ RUŽI HRVATSKE dvanaest   je novih pjesama. I opet je Matko originalan, svojim  neponovljivim i prepoznatljivim autorskim rukopisom. Takav je bio od samog početka, kad se 1988. pojavio na Festivalu zabavne glazbe Split  s vlastitom skladbom MAJKO STARA, koja mu je donijela pobjedu i s kojom je hrvatska glazba  postala bogatijom za jednu veliku pjesmu za sva vremena, mega hit, narodnu… složit ćete se?

 

Slijedile su KOME SI PRODALA DUŠU; LJUBE LJUBAVI; TI SI SAMO ZA ME ROĐENA; RODIJA SE SIN; SRETNO TI BILO ANĐELE; PIANINO; NEMA MENI DO DALMACIJE; TI, SAMO TI; VITAR ŠUMI; LJUTA , pa sve do PISMO MOJA UZORITA; SERENADE; provokativnog ZLOSELA, veličanstvene O, LIPI SPLITE MOJ; BURA PUŠE OD RAVNIH KOTARA i još mnogo poznatih i od publike s ljubavlju prihvaćenih skladbi.

 

Niz se nastavlja i u ovim, za glazbu teškim vremenima. I ne samo za glazbu!

 

Zna to i Matko, koji javno o tome govori. Ali i pjeva! Slušajući ovaj, najnoviji album, prepoznat ćete i svoja razmišljanja o dobrim i lošim stranama novog vremena u kojem živimo.


Matko se u pjesmama ne bavi politikom, album PRVOJ RUŽI HRVATSKE je razmišljanje jednog vrsnog glazbenika koji osjeća i proživljava iskušenja našega doba. Kao uostalom i većina nas.

 

"Ako ga je bilo tko do sada na brojnim istupima doživio kao buntovnika, braneći naša glazbena izvorišta, dosljedno i argumentirano – onda bismo slušajući najnovije pjesme mogli mirne duše reći – DA, BUNTOVNIK S VALJANIM RAZLOGOM! Naime, ovakvo glazbeno štivo već odavno nedostaje na ovim našim prostorima pa bi Matkov nosač zvuka mogao poslužiti kao ogledni primjer drugim autorima i izvođačima kako pronaći „izgubljeni zavičaj“ a da se ne naruši sklad melodije. Njegova glazbena promišljanja u skladu su s vremenom. Jer vrijeme od nas traži da budemo svoji, prepoznatljivi, da ne izgubimo sve niti koje nas prirodno određuju: malo duše, malo srca i na koncu – puno ljubavi. Nova definicija glazbe?"(Goran Pelaić)

 

Kratko ćemo komentirati svaku pjesmu na novom albumu. Nadamo se da nam nećete zamjeriti, pjesama je puno i možda pomognemo u kvalitetnijem slušanju Matkovih stihova i glazbe.

                                                         

 

 

1.    DI SE SKRILA DUŠA - jaka i upozoravajuća poruka o našim zajedničkim greškama i lutanjima u novim vremenima. Originalan aranžman, koji dokazuje da i tipična dalmatinska pjesma može moderno zvučati. Naročito, ako Matko osobno odsvira bubnjeve u živo!

 

Ova će skladba početkom srpnja biti izvedena

na festivalu SPLIT 2009, pa molimo radio postaje

da je do tada ne emitiraju!

 

2.    KAPETANE  -  vapaj kapetanu broda, na kojem se sva posada razočarala i posvadila, pa brod besciljno luta. Di je zemlja kapetane, naš prilipi zavičaj?   Vrlo snažan tekst!

 

3.    OPROSTI DUŠO - Nezamislive su zabave bez ovakvih pjesama. Nakon prvog slušanja, znati ćete je otpjevati.

 

4.    JEDNE NOĆI POKRAJ SAVE - Kad Dalmatinac nešto osjećajno jako i duboko proživi uz Savu, pa to na svoj lirski način i otpjeva, stoga nimalo ne čudi što se ova pjesma već posvuda počela pjevati. Čini se, novi veliki hit na vidiku! 

 

5.    POĐI ZA ME - svadbena vesela pjesma, čini nam se dostojan nastavak velikog Matkovog hita Požurite konji bijeli  

 

6.    PRVOJ RUŽI HRVATSKE - ljubavna pjesma, vrlo pjevna, predivan tekst, s jakim etno motivima u glazbi  

 

7.    LIPA ANE -  Tijardovićev splitski zvuk koji nam ponovno otkriva Matka, zaljubljenika u svoj rodni grad i glazbenu tradiciju sveprisutnu u njegovom stvaralaštvu

 

8.    PRIKO MUĆA, PA DO KNINA - Eto, Matko je opjevao i rodno mjesto svoga oca i djedova. Jelavići su iz Muća, sela Dalmatinske zagore, tridesetak km od Splita prema Drnišu. Vrlo zanimljiv i moderan etno uradak aranžera Šiškova.

 

9.    DOŠLO VRIME KARNEVALA - svima nam treba pustiti „mozak na pašu“, barem jednom godišnje. A što je bolje za to od karnevala? Veselo i pjevno! 

 

10.             BRATE VELIKI - „i ja ljubin domovinu, i ja čuvan didovinu, naše lipo more ...“ Suvremena problematika, zar ne?

 

11.             SNIVAJ - Konačno, dosta s prigovorima na pjesmu Rodija se sin! U ovoj, tata pjesmom uspavljuje svoju malu djevojčicu. Nježno i dirljivo! Prekrasan aranžman Nenada Šiškova.

 

12.             DI SE SKRILA DUŠA (UZ GITARE) - Druga verzija iste pjesme na ovom albumu. Uz gitare i mandoline, ovo je tradicionalan način izvedbe dalmatinske pjesme.  Biti će melem za uši za sve one kojima su prebučni Matkovi bubnjevi iz prve verzije.

                                          

 

 


PRVOJ RUŽI HRVATSKE je peti album Matka Jelavića, kojeg objavljuje Scardona. Podsjećamo na naša dosadašnja izdanja:


DUŠA ČISTA, OBIČNA (2004)

O, LIPI SPLITE MOJ (2005)

INSTRUMENTALI (2005)

ZLATNI MIX (2007)

 



Matko Jelavić - Majko Stara

Formatted for CROWN by
  Marko Puljić
Distributed by www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.