Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Croatian Heroes  »  Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
 »  Home  »  Human Rights  »  Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
 »  Home  »  Politics  »  Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
 »  Home  »  People  »  Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
 »  Home  »  History  »  Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
Cardinal Alojzije Stepinac in declassified documents of NARA Washington DC
By Dr. Ante Čuvalo | Published  02/14/2009 | Croatian Heroes , Human Rights , Politics , People , History | Unrated
Surveillance of Cardinal Stepinac by infamous Yugoslav secret service UDBA in Krasic


Cardinal Alojzije Stepinac

 
Americke tajne sluzbe o UDBI
Izvjesce o "doceku" i cuvanju kardinala Stepinca u Krasicu

Introductory Remarks

In June 2000, a number of US intelligence reports, memoranda, interviews and other materials dealing with post-World War II Europe has been declassified. Some of them deal with Croatians and other peoples in the region. Materials we have on hand will be made available on this site so that scholars, and the public at large, may read them, analyze them, and reach their own conclusions.

The information gathered by the intelligence agents gives us an opportunity not only to learn more about the lives of the individuals and groups they were after, but also about the agents' attitudes and mind-set of their governments.

The US Government saw it fit to declassify these and similar documents and we are doing a service to the public at large by making them available. We hope they will be useful in our search for understanding of the post-World War II world.

These and similar documents are deposited in the National Archives and Records Administration (NARA) in Washington, D.C.

Special thanks to our friend Michael Allen for his interest in the subject and for making the documents that will be posted available to us.

The first files from NARA that we are posting on ww.cuvalo.net deals with the infamous Yugoslav secret police UDBA and also with the transfer of Alojzije cardinal Stepinac, Archbishop of Zagreb, from the prison to the village of Krasic and surveillance of the cardinal while under the house arrest.


****

Uvodne napomene

U lipnju 2000. godine američke su vlasti za javnost otvorile mnogobrojne dokumente prikupljene od strane američkih (i drugih) tajnih službi koji se odnose na vremena poslije Drugog svjetskog rata. Neki od tih dokumenata tiču se Hrvata, ali i drugih u tom dijelu svijeta. Dokumenti koji se odnose na Hrvate mogu se uglavnom svrstati u dva dijela. Jedan broj njih govori o NDH, posebice o traganju za Pavelićem odmah iza rata, a drugi o UDBi i komunističkoj Jugoslaviji. Preslike dokumenata koje imamo donosti ćemo na ovom portalu na uvid povjesničarima i javnosti.

Napominjemo, kod povijesnih prosudba sve se mora uzimati s oprezom, posebice izvješća tajnih službi, jer u njima ima previše nepoznatog (tko su izvori, motivi suradnje, objektivnost izvora itd.), kao i činjenica da su informacije prikupljane i izvješća pisana s određenim zadacima. Dakle, ovi i ovakvi dokumenti nam mogu dati nove podatke i spoznanja o ljudima, skupinama i prilikama tog vremena, ali također i o suradnicima tajnih službi, agentima koji su informacije prikupljali i pisali izvješća, njihovim osobnim motivacijama i svjetonazorima, pa i o vladama kojima su ta izvješća služila. Zato, naše je danas ne osuđivati, nego proučavati i prosuđivati, da bismo došli do što bolje spoznaje i razumijevanja prošlosti.

Dokumenti koje budemo donosili (www.cuvalo.net) nalaze se u National Archives and Records Administration (NARA) in Washington, D.C.

Posebna zahvala ide prijatelju Michaelu Allenu za suradnju i za preslike dokumenata koje ćemo objavljivati na ovom portalu.

Prvo izvješće koje donosimo na www.cuvalo.net iz NARA dokumentacije odnosi se na ustroj zloglasne UDBe te na "doček" i život Alojzija kardinala Stepinca u Krašiću (51B-D-14492-D) nakon dolaska iz lepoglavskog zatvora.

***

Za one koji ne čitaju engleski, slijedi sažetak na hrvatskom. Nadamo se da će netko od čitatelja u skorijoj budućnosti revesti cjeli tekst.

Air Intelligence Information Report

Report 51B-D-14492-A

Subject:Yugoslav Secret Poice

From (Agency): 7050 AISW (USAFE)

Date of report: 13-20 Oct 54

Date of Information: Jul 49 – May 52

Reported by: W. L. Van Meter, Major, USAF

Source: 219536

Osoba koja je informirala Amerikance bila je visoko pozicionirana u policijskim, odnosno kontra-obajveštajnim redovima u Hrvatskoj.

Struktura jugoslavenske tajne policije - sažetak iz izvornika

(51B-D-14492-A; B; C)

Jugoslavenska tajna služba počinje1942. osnivanjem postrojba "PPK-a" Piscu izvješća nije poznato što predstavlja skraćenica PPK, ali koliko znamo PPK je stajalo za "Protiv pete kolone", takozvani "pepekovci". Svaki partizanski korpus imao je po jedanu "PPK" bojnu/bataljun. Iz redova PPK osnovana je OZNA (Odjeljenje zaštite naroda) 1943., a ime je promijenjeno u UDBA (Uprava državne bezbjednosti) 1946. godine. Udba je bila pod kontrolom Ministarstva unutarnjih poslova.

Izvješće veli da u Jugoslaviji postoji politička, gospodarska i vojna tajna služba. Vojna služba je pod kontrolom vojske i odvojena je od civline tajne službe, koja se bavi političkom i gospodarskom špijunažom. Gospodarska tajna služba je u okviru Ministarstva vanjskih poslova. Postojale su dakle dvije posebne kontra-obavještajne službe; jedna vojna (KOS), koja ima dva dijela (KOS vojske i KOS milicije), i druga civilna kontraobavještajan slu\ba, to jest Udba.

Uloga Udbe je borba protiv političke i ekonomske spijunaže, subverzivnih djelatnosti, sabotaža i sličnih štetnih djelatnosti: agitacije i propagande, revolucionarnih organizacija, sovjetskih
"kominformista", te borba protiv klera. Rad Udbe uključuje također vojnu kontra- obavještajnu službu ako su osobe koje se bave takvom spijunažom iz civilnih redova. Djelatnost Kosa uključuje samo one osobe koje su aktivne u vojsci i miliciji.

Središnja Uprava državne bezbjednosti za cijelu Jugoslaviju, zvana "Udba Beograd" nalazi se u Beogradu u ulici Miloša Velikog.

Svaka Jugo republika i autonomna pokrajina ima je svoju Upravu državne bezbjednosti. Sve su one podređene središnjoj Udbi u Beogradu. Svaki glavni grad, osim Titograda i Prištine, ima gradsku Udbu, koja je podložna republičkoj. Udba za grad Zagreb nalazi se na uglu Trga Zrinski i Đorđevićeve ulice.

Svi drugi gradovi u Jugoslaviji imaju Odjelenja Udbe. Osječka Udba se nalazi na Zagrebačkoj ulici.

Centralna Udba, kao i one na nižim razinama, imaju sljedeće odjele/sekcije: špijunaža, subverzija, sabotaža, štetne djelatnosti, agitacija i propaganda, revolucionarne organizacije, Inforbiro, kler, ekonomsko-financijka sekcija, kartoteka, sekreterijat.

Šef središnje Udbe u Beogradu je general s naslovom ministra. Generali su šefovi i na republičkoj razini, a na gradskoj razini su pukovnici ili niži oficiri. Svaki odjel/sekcija ima svog šefa.

Djelovanje "Residents" (Stalni suradnici? - Nismo sigurni u službeni naziv na hrvatskom) su pomoćnici operativcima, uvijek provjereni i odani komunisti. Njihov zadatak je susresti se s doušnicima, prenijeti im zadatke koje su primili od operativnih oficira, primati pisana izvješća i predati izvješća operativcima. Nisu smjeli imati više od 6 doušnika na vezi, niti manje od 3 doušnika. Stalni suradnici su se uzimali samo tamo gdje je bio veći broj doušnika pa operativci nisu mogli biti u vezi sa svima.

Agenti su osobe koje su primorane raditi za Udbu i nikad ne rade dragovoljno. Agenti primaju specifične pismene naredbe od operativaca i moraju izvijestiti operativce pismenim putem.

Doušnici su osbe koje rade za Udbu dragovoljno i uvijek moraju biti izvan Partije, to jest "nekompromitirane" u očima naroda, jer u suprotnom, narod im nebi vjerovao. Oni moraju davati pisana izvješća operativcima ili stalnim suradnicima potpisana krivim imenom. Kod sastanka s operativcima ili stalnim suradnicima doušnici moraju dati kratko usmeno izvješće o predemtu istrage i odmah dobiju novi zadatak. Operativci se nikad ne služe krivim imenima.

Svi suradnici Udbe su nagrađivani za svoj rad, ovisno o važnosti zadatka i kvaliteti rada.

Udba razlikuje 6 vrsta tajnih agenata: agenti razrade, agenti veznici, putujući agenti, agenti za prepoznavanje, agenti za pratnju i agenti za provjeravanje. (Nastavlja se detaljno tumačenje svake od tih vrsta.)

Osim gore navedenih, postoje još dvije vrste agenata: "agenti dvojnici" i "agenti dvoličnjaci". Dvojnici su oni koji rade za dvije tajne službe, ali koji daju prave informacije samo jednoj strani, a lažne drugoj. Dvoličnjaci rade za dvije tajne službe i daju prave informacije na obje strane. Ako Udba uhvati "dvoličnjaka", onda takav mora nastaviti raditi za nju kao "dvojac" i provjeravan je od strane drugih agenata. Udbino pravilo je da svaki agenat ima "paralelnog agenta" koji prima iste zadatke i treba provjeravati rad paralenog agenta.

Izvješće dalje govori o metodama ispitivanja, vođenju evidencije, sistemu komuniciranja, regrutiranju, plaćanju tajne policije i suradnika, sigurnosnim mjerama unutar Udbe itd.

Drugi dio (51B-D14492-D) izvješća govori o Udbinim pripremama za "doček" kardinala Stepinaca iz lepoglavskog zatvora u Krašić (5. prosinca 1951.) i detaljno opisuje kardinalovo "osiguranje". Tu se spominju imena raznih Udbaša, kao na primjer Jože Drpića i sličnih, te nekih doušnika, uključujući neke i iz Stepinčeve obitelji, ljude koji su vjerojatno bili ucijenjeni surađivati s Udbom. Ipak je najzanimljivija činjenica da je čovjek koji je bio zadužen za "osiguranje" u isto vrijeme je izvor informacija za ovo američko izvješće. Zasigruno će oni iz nekadašnjih/današnjih tajnih službi željeti pronaći tko je bio taj čovjek. Vjerojatno je već pokojni, a ako i nije, što mu mogu?!

Treći dio (51B-D-14492-E) ovog izvješća opis je nekih vrsta oružja u tadašnjoj Jugo-miliciji. Ništa novog ni zanimljivog.

Pozdravlja,

Ante Cuvalo - Chicago












Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.