Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  In Memoriam  »  Umro kipar Josip Turkalj 1924-2007
Umro kipar Josip Turkalj 1924-2007
By Nenad N. Bach | Published  07/8/2007 | In Memoriam | Unrated
Preminuo veliki hrvatski kipar, Josip Turkalj, 1924-2007
Umro kipar Josip Turkalj

 
 Josip Turkalj
Hrvatski kipar koji je živio u Americi bio je mecena kulturnih ustanova i udruga hrvatskog naroda u iseljeništvu i domovini

Hrvatski kipar Josip Turkalj umro je jučer u američkom gradu Clevelendu, priopćeno je danas iz Hrvatske matice iseljenika.

Josip Turkalj rođen je 1924. u Rakovici. Školovao se na Likovnoj akademiji u Zagrebu, poslije i na Umjetničkoj akademiji u Rimu. Godine 1957. Ivan Meštrović ponudio mu je mjesto asistenta na Sveučilištu Notre Dame u SAD-u, a nakon Meštrovićeve smrti 1962. zauzeo je njegovo profesorsko mjesto i studente podučavao kiparstvu. Turkalj se 1965. preselio u Cleveland, gdje je živo sa suprugom i šestoricom sinova, kojima je ulio ljubav za staru domovinu, te držao profesuru na Akademiji Gilmore, kaže se u priopćenju.

Nekoliko njegovih najpoznatijih djela su: Mojsije, oko pet i pol metara visok brončani kip u Studentskom domu Sveučilišta Notre Dame, George Washington, oko dva i pol metra visok brončani kip izvan zgrade Okružnog suda u Buffalu u New Yorku te Gospa od Mira i Gospa Bistrička, dva mramorna kipa u nacionalnom svetištu u Washingtonu.

Bio je mecena kulturnih ustanova i udruga hrvatskog naroda u iseljeništvu i domovini, a u kulturnom muzeju Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu postavljena je njegova darovana skulptura "Majka useljenika".

Turkalj je za svoj kiparski rad primio brojne nagrade, uključivo Odlikovanje za promicanje hrvatske kulture 1999.

Izvor: http://www.javno.com/hr/kultura/clanak.php?id=59482



U Clevelandu umro ugledni hrvatski kipar iz SAD-a Josip Turkalj

U utorak, 3. srpnja 2007. u Clevelandu (OH, SAD) umro je ugledni hrvatski kipar Josip Turkalj. Josip Turkalj je rodjen 1924. godine u Rakovici u Hrvatskoj. Kad je imao sest godina, vidio je poprsje lokalnog heroja koje je bilo smjesteno na gradskom trgu gdje je odrastao. Taj naoko beznacajan dogadjaj, potaknuo je zanimanje malog djecaka, sto ce se kasnije pretvoriti u zivotnu strast.

Skolovao se na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije i na Umjetnickoj akademiji u Rimu. 1957. godine, svjetski poznati hrvatski kipar Ivan Mestrovic, ponudio mu je mjesto asistenta na Sveucilistu Notre Dame u SAD-u. Nakon Mestroviceve smrti, 1962. godine, Turkalj je zauzeo njegovo profesorsko mjesto gdje je studente poducavao kiparstvo slijedece dvije godine.

Turkalj se zatim 1965. godine preselio u Cleveland, (OH) gdje je zivio sa suprugom Julie. Otac je sest  sinova koji su odreda uspjesni u razlicitim zanimanjima, a kojima je u srca ulio veliku ljubav za staru domovinu. Prihvatio je profesorsko mjesto na Gilmore akademiji i uz dodatak svojoj pedagoskoj karijeri, nastavio biti plodonosan kipar.

Nekoliko njegovih najznacajnijih i najimpresivnijih djela ukljucuju: Mojsije, 18 stopa visoki broncani kip u studentskom domu Sveucilista Notre Dame, George Washington, 9 stopa broncani kip izvan zgrade Okruznog suda u Buffalu, NY, te Gospa od mira i Gospa Bistricka, dva 7 stopa visoka mramorna kipa u nacionalnom svetistu u Washingtonu, DC.

Turkalj je za svoj kiparski rad primio brojne nagrade, ukljucujuci posebno priznanje 1999. godine - Predsjednicko odlikovanje za promicanje hrvatske kulture, uruceno od Vlade Republike Hrvatske. Njegov sin Thomas, upravitelj je umjetnicke galerije Turkaly. Josip Turkalj je bio veliki rodoljub i mecena kulturnih institucija i udruga hrvatskoga naroda u iseljenistvu i domovini. Tako je u kulturnom muzeju Hrvatske bratske zajednice  u Pittsburghu postavljena njegova darovana skulptura Majka useljenika. Nakon atrija Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, gdje se cuva original ovog poznatog djela, te Buenos Airesa, to je trece mjesto gdje je postavljena ova sest stopa visoka skulptura koja predstavlja majku koja drzi svoje novorodjence i upucuje svoju mladu kcerku prema novom zivotu dok odlaze prema svom odredistu u novoj zemlji.

Josip Turkalj motiv majke s djetetom zasigurno je pronasao u nadahnucima glasovitog kipara i svoga ucitelja Ivana Mestrovica, ciji je poznati kip Imigrantska majka otkriven u listopadu 1960. na trgu ispred katedrale u Milwaukeeju.





Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.