CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Ples konja na zagrebačkom Hipodromu
http://www.croatia.org/crown/articles/9093/1/Ples-konja-na-zagrebaekom-Hipodromu.html
By Nenad N. Bach
Published on 06/25/2007
 


Održano Prvenstvo Hrvatske u dresurnom jahanju
Ples konja na zagrebačkom Hipodromu



Zagreb, 18. lipnja 2007. (OTS_HINA) - Na zagrebačkom Hipodomu je 16. i 17. lipnja održano Prvenstvo Hrvatske u dresurnom jahanju u dobnim kategorijama pony jahača, kadeta, juniora, mladih jahača i seniora.

Graciozna dresurna izvedba konja i jahača često se uspoređuje s baletom, a na Zagrebačkom Hipodromu dva dana je plesalo tridesetak natjecateljskih parova. Dresurno jahanje u svijetu je popularizirala poznata Španjolska škola jahanja iz Beča, a kao olimpijska disciplina priznat je 1912. godine. Ovaj u svijetu veoma popularan sport i u Hrvatskoj ima sve više poklonika.


Iako je u dresurnom jahanju umjetnički dojam jedan od presudnih elemenata u ocjenjivanju, dresurni konj ništa manje nije sportaš od konja koji sudjeluje u preponskom sportu. Od njega se traži izvođenje složenih radnji u svim vrstama kretanja u zadanom tempu i stupnju prikupljenosti, što iziskuje golemu snagu i izdržljivost. U visokim utakmicama od konja se traže ekstremno teške kretnje kao što su pjafe ili visoko uzdignuti kas na mjestu; pasaž koji je sličan pjafeu ali s kretnjama prema naprijed, piruete ili krug u galopu kod kojeg stražnje noge ostaju na istom mjestu. Što je vještiji jahač, manje je vidljiv napor izvođenja. Najbolja izvedba je upravo ona u kojoj su najmanje vidljive komande jahača. Upravo iz tog razloga, suci ocjenjuju ne samo izvedbu konja i jahača već i njihovu komunikaciju.


U seniorskoj konkurenciji kategorije M, prvoga dana natjecanja, izveden je zadani obavezni program, dok je nedjelja bila mnogo zanimljivija za gledatelje kada je održana utakmica sa slobodnim nastupima uz glazbu. U utakmici uz glazbu, jahač sam osmišlja koreografiju svoga nastupa i odabire glazbu koja odgovara kretnjama njegova konja. U ovakvoj vrsti utakmica ocjenjuje se ne samo težina radnji i tehnička izvedba već je važan i cjelokupni umjetnički dojam. Pobjednik je onaj jahač koji je ukupno osvojio najviše bodova u utakmicama prvog i drugog dana.


U toj najzahtjevnijoj kategoriji - kategoriji M - najbolja je bila zagrebačka jahačica Bela Petričanec iz Purgerskog KK osvojivši sa svojim pastuhom Rodrigo naslov najbolje jahačice Hrvatske za 2007. godinu, ispred Ive Jurak iz KK Breza na kastratu Lancaster te Ivane Stojsavljević također iz Purgerskog KK na lipicancu Alegro Canisa.


U ostalim kategorijama poredak je slijedeći:

- mladi jahači (do 21 godinu) 1. Marie Nicole Barbić, 3. Luka Cvjetičanin, 3. Barbara Ožeg Prah.

- kadeti: 1. Cvjetičanin Vida, 2. Jelčić Tea, 3. Botinčan Maja.

- juniori: 1. Maša Schneider, 2. Marko Pandža, 3. Tanja Kovačić.

- pony Jahači: 1. Bingula Rea, 2. Sukić Lukrecija-Lucija, 3. Durbešić Dorotea


NAPOMENA O IZVORU:

Purgerski konjički klub

Cimermanova 5
10000 Zagreb
kontakt: Vesna Sekalec
mobi: 091 / 888 28 33

Formatted for CROWN by   Marko Puljić
Distributed by
www.Croatia.org This message is intended for Croatian Associations / Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions / articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! Or simply...enjoy and spread the word and good vibrations.