CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
(H) Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje
http://www.croatia.org/crown/articles/7073/1/H-Zivotno-sam-i-radno-zainteresiran-da-mome-narodu-bude-bolje.html
By Nenad N. Bach
Published on 04/15/2002
 

 

 

Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje.


Op-ed na dnu starnice

Sramota je da je hrvatski akademicar stoljecima samo sutio


Vecernji List: 13. travnja 2002

Prof. dr. ZARKO DOLINAR, HRVATSKI ZNANSTVENIK I SPORTAS SVJETSKOGA GLASA 
Zbog izraelske vlade, zidovi ce se zamjeriti svijetu. zalosno je da covjek u Hrvatskoj svoje znanje i iskustvo moze vrednovati jedino ako stupi u politiku. Hrvatska je jedna od rijetkih drzava na svijetu u kojoj se preko noci stvaraju placeni politicari 
Sramota je da je hrvatski akademicar stoljecima samo sutio. cak se time i prsio. Svi su vecinom ustraseni i zabrinuti za svoja namjestenja, za svoj ugled i egzistenciju 
Europsko prvenstvo u stolnom tenisu u Zagrebu pratio je i prof. dr. zarko Dolinar, hrvatski znanstvenik i sportas svjetskoga glasa. Za one koji ga manje poznaju, nije naodmet spomenuti da je u Zagrebu 1959. stekao doktorat znanosti iz anatomije, histologije i embriologije na Veterinarskom fakultetu, da je 1962. izbacen sa Sveucilista te od 1963. zivi i radi u Baselu u svicarskoj. Ondje je na Medicinskom fakultetu habilitirao te gotovo 25 godina bio nastavnik, a bio je i vicedirektor Anatomskog instituta te ekskatedralni nastavnik. Uz anatomiju, bavio se genetikom, citologijom, histologijom, embriologijom i patologijom. 
U stolnom tenisu bio je visestruki drzavni prvak, a bio je i prvi Hrvat koji je na svim svjetskim prvenstvima svih sportova osvojio zlatnu, srebrnu i broncanu medalju. clan je mnogih udruzenja i nositelj brojnih odlikovanja. Medju odlikovanjima istice se odlicje Medjunarodnoga Crvenoga kriza "Henry Dunant" te izraelsko odlicje "Pravednik medju narodima" koje je dobio 1993. godine. 
To izraelsko odlicje te njegova nesumnjiva znanstvena reputacija bili su dovoljan razlog da s njim porazgovaramo o vidjenju dugogodisnjih i sadasnjih dogadjaja na Bliskom istoku svojevrsnom sutnjom domaceg intelektualnog i znanstvenog miljea, koji se, za razliku od javnosti, o tome mahom nije izjasnio. 
Prof. Dolinar, je li cudno da se hrvatski intelektualci nerado odredjuju prema drustvenim zbivanjima, posebice ako je u njih upletena i politika? 
- Mozemo li uopce reci da u nas postoji termin intelektualac? Glagol intelegere znaci nesto stalno razmisljati, kombinirati, analizirati, istrazivati, stalno duhovno prebirati... U nas to nije uobicajeno. Sramota je, a to govorim u ime stotina nasih ljudi, da je hrvatski akademicar desecima godina, stoljecima, samo sutio. cak se svojom sutnjom i prsio. Grof Janko Draskovic prvi je hrvatski intelektualac koji je progovorio 1813. godine i zahtijevao hrvatski jezik te drzavnu samostalnost. Svi su ostali vecinom ustraseni i zabrinuti za svoja namjestenja, za svoj ugled i egzistenciju. Rijetki su takvi u povijesti covjecanstva koji se odluce nesto javno poduzeti. U nas je narocito zalosna situacija. 
Koji su razlozi za tu situaciju? 
- Ponajprije to je genetski urodjeni strah u covjeku, a i u drugim zivim bicima. Na drugom su mjestu zene koje koce svoje muzeve kako ne bi ulazili u nepotrebne konflikte. I trece, tu je i vlastito iskustvo koje kazuje da su lose prosli oni koji su javno kritizirali. Kolona uspravnih u povijesti covjecanstva neobicno je uska i kratka. Uspravan je covjek onaj koji iskljucivo trazi istinu. To mora ciniti i znanstvenik intelektualac. Znaci, uzrok tog muka primarno je strah, a sekundarno jednostavno odgovor "ne tice me se", a onda i nedostatak iskrenog, pravog patriotizima, pripadnosti... Usto su bivsi rezimi u posljednjih 900 godina na nasem covjeku ostavili uzasne tragove. 
Ja sam zivotno i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje. No kad idete analizirati probleme, zakljucit cete da je na djelu 50 posto svjesna ili nesvjesna sabotaza. Prva je nerad pa nesolidnost, nemoralnost, nered, zakasnjavanje, telefonomanija, dromomanija, odnosno putomanija, neoznacavanje puteva, nepridrzavanje dogovora, silno trosenje... U Hrvatskoj se dobrim dijelom odgajaju kameleoni, poltroni, ulizice, bleferi, siri se protekcionizam, nepotizam, u svemu se pretjeruje, napuhava se i nekad laze. 
Pisao sam i izjavljivao da nam treba takvo Drustvo knjizevnika koje nece samo pisati o "talasanju slavonskog zita" nego u prvom redu o osiromasivanju radnika i cinovnika, o propasti drustva, sporta i sveucilista. sto ce nam inace Drustvo knjizevnika? Vec su cetiri tisuce godina teoretske discipline iznad prirodnih. Svima bi trebalo biti napokon jasno da u sredinu svega treba staviti covjeka s njegovim zbirom kvaliteta, s depresijom, zaloscu... covjeka treba interno upoznati (DNK) kao biolosko bice, kroz njegovu genetiku koja nam mnogo kaze o svakom pojedincu. Svoju narav ne mozemo mijenjati! 
Imamo li mi uopce nezavisnih intelektualaca? 
- Ima ih, ali nezainteresirani su za javni nastup. Jednostavno sute. Vec 50 godina sanjamo o nekome tko bi trebao imati kraljeznicu, uspravnost, inteligenciju, sposobnost, znanje, karizmu, popularnost... Za velike ideje dovoljan je jedan covjek. No stanje je zalosno, ako ne i katastrofalno. Mogao bih se rasplakati nad stanjem od 1991. godine. Svega smo se naslusali kad je rijec o hrvatskom problemu i svi su nam drugi krivi za nase probleme, a ne zelimo priznati da smo sami sebi krivi. Porazavajuce je i to da u javnosti vidim stalno ista imena iz teoretskih znanosti koja spretno eksploatiraju tu svoju inteligenciju. Zar nemamo jos nekih drugih strucnjaka? 
sto biste rekli za nase politicare? 
- Porucio bih im da prestanu odlucivati jer su im odluke kratkotrajne, nesigurne i cesto izazivaju lomove. cudim se da u nas nema vise psihicki ozlijedjenih ljudi. Ja se ne bavim politikom, ali ne mogu reci da se u to necu mijesati. Pa to mi je domoljubna duznost. Za stanje krivim i one koji sute i sute i sute i hvale se kada kazu da se ne bave politikom. zalosno je da covjek u ovoj zemlji svoje znanje i iskustvo moze vrednovati samo ako stupi u politiku. To je katastrofalno. Hrvatska je jedna od rijetkih drzava na svijetu u kojoj se preko noci stvaraju placeni politicari. Meni treba 12 semestara da postanem veterinar, farmaceut ili lijecnik, a visokoodgovorni element u Vladi ili Saboru postaje se preko noci, i to bez potrebnih kvalifikacija. To je zanimanje je nastalo s najmanje diploma i znanja. Drugorazredni cinovnik iz drugorazrednog ureda preko noci postaje zakonodavac. Nepojmljivo. Nema, medjutim, gore stvari nego kada ignorancija, odnosno neznanje, sjedne na vlast. 
Sa skupinom ljudi radio sam od 1978. do 1988. godine rang listu vrijednih profesija na uzorku od 800 najuglednijih Europljana. Na prvome mjestu zanimanja stavili su ortopeda, a zatim kirurga, dijagnosticara, farmaceuta, pravnika za zakone, policiju, postara, pedagoga... Medju prvih 25 zanimanja nema politicara! 
Kako kao "Pravednik medju narodima" tumacite raskorak izmedju ovotjedna obiljezavanja sjecanja na holokaust i izraelske ofenzive protiv Palestinaca? 
- U mislima sam na holokaust jer sam s haskovcima po ulicama pomagao zivim ljudima koje su hvatali kao sinteri pse. No zgrazam se da se ti holokausti i dalje dozivljavaju. Izraelska vlada donosi katastrofalne i riskantne odluke zbog kojih ce se, na zalost, taj kulturni narod zamjeriti mnogima diljem svijeta. U tom grmu lezi zec. Njihova vlada svojim postupcima samo dodatno stimulira covjekov centar u mozgu za revansizam, zlo, osvetu, agresiju... Dakako da nije humano i to sto Palestinci ubijaju izraelske civile. 
U Jeruzalemu nece nikad biti mira sve dok se ne pomire tri najvece religije: zidovstvo, islam i krscanstvo. Tu nije rijec samo o borbi protiv terorista, nego je rijec i o vjerskom konfliktu i netrpeljivosti. To je posebno delikatno pitanje jer ako prozboris protiv Arapa, onda si antiislamist, a ako progovoris protiv zidova, odmah ti prisiju da si antisemit. Zar ne bi bilo logicno rjesenje da izraelska vlada tim jadnim ljudima koji zive na standardu Isusa Krista pruzi mogucnost da zive na tom podrucju? Pa i jedni i drugi gotovo su po svemu isti, osim sto ih dijeli religija. Mislim da gotovo nitko u Hrvatskoj ne zna da je taj pojas Gaze velicine mizernih 65 kilometara duzine te 30 kilometara sirine, odnosno priblizno tek trecina nase Slavonije. 
Vec godinama pokrecem akademicare koji imalo imaju hrabrosti da kazu da cemo se u ovom svijetu kakav jest tuci za svijet kakav bi trebao biti, a to je bezgranicna domovina bezgranicno slobodnih ljudi. To je teoretski lijepo, ali neka bude i prakticno. Tezimo tome da covjek u buducnosti iskazuje svoje najbolje genetske strane, a danas on cini ono najgore - kolje, proganja, mrzi, ubija, osvecuje... 

Ministrima bih darovao bicikle da se ne voze sluzbenim automobilima 
Neki ce reci da vam je lako kritizirati kad ne zivite u Hrvatskoj. sto biste predlozili kao 
rjesenje? 
- Studenti bi svisnuli da uvedemo rezim zapadnih fakulteta. zalostan sam da na nekim 
nasim fakultetima nema vise ni onog najvaznijeg, a to su predavanja ex katedra. Odredio bih 
obvezna predavanja te javne ispite pred komisijom kako bi se sprijecilo mito i korupcija. 
Trazio bih obveznu pedagosku izobrazbu nastavnika jer oni su jedini ucitelji bez ijednog 
sata pedagosko-didakticke izobrazbe. Apsurd je da u Hrvatskoj imamo vise profesora nego 
asistenata, da dijelimo besplatne doktorate i diplome profesora, cime osiromasujemo 
inventar znanja, odnosno duhovno i kulturno blago naseg naroda. 
Ukinuo bih besplatne drzavne telefone na 00 te bih odredio da svi sluzbenici moraju svima 
biti dostupni, odnosno da budu na svom radnome mjestu. Zabranio bih i sluzbene 
automobile. Ako to mogu ministri i nobelovci na Zapadu, neka se i nasi ministri voze na 
biciklima ili u tramvaju. Osobno bih svima njima darovao bicikle. Ionako je porazno malo 
spontano aktivnih u sportu, svega sest do osam posto. To je moja dalja zalost. zalosno, ali 
istinito. Buduci da sam kompetentan nesto reci i o sportu, moram naglasiti da nismo osnovali 
rasadista sporta kao sto su to bili HAsK, Gradanski ili Concordija. 


Vlast se distancirala od iseljenika 
Slazete li se s tvrdnjom da je sadasnja vlast zapostavila hrvatsko iseljenistvo? 
- Ne znam sto smo se mi vani zamjerili bilo kome, ali dakako da se osjeca da smo sve vise zapostavljeni, da se vlast od nas distancirala, da nas nitko nista ne pita kraj naseg oveceg znanja, iskustva i materijalnih mogucnosti. Ne znam koji je razlog za to stanje. Pa samo AMAC, Medjunarodna udruga bivsih akademicara hrvatskih sveucilista, koju smo osnovali 1988. na celu s nobelovcem Vladimirom Prelogom, okuplja oko 45.000 clanova. To je najzalosnija vojska koju jedan narod moze imati - emigrirane akademicare. Nema drzave koja to ne bi iskoristila. Zar netko misli da ti ljudi nemaju sto za reci i darovati? Netko se grdno vara. 

Ministrima bih darovao bicikle da se ne voze sluzbenim automobilima 
Neki ce reci da vam je lako kritizirati kad ne zivite u Hrvatskoj. sto biste predlozili kao rjesenje? 
- Studenti bi svisnuli da uvedemo rezim zapadnih fakulteta. zalostan sam da na nekim nasim fakultetima nema vise ni onog najvaznijeg, a to su predavanja ex katedra. Odredio bih obvezna predavanja te javne ispite pred komisijom kako bi se sprijecilo mito i korupcija. Trazio bih obveznu pedagosku izobrazbu nastavnika jer oni su jedini ucitelji bez ijednog sata pedagosko-didakticke izobrazbe. Apsurd je da u Hrvatskoj imamo vise profesora nego asistenata, da dijelimo besplatne doktorate i diplome profesora, cime osiromasujemo inventar znanja, odnosno duhovno i kulturno blago naseg naroda. 
Ukinuo bih besplatne drzavne telefone na 00 te bih odredio da svi sluzbenici moraju svima biti dostupni, odnosno da budu na svom radnome mjestu. Zabranio bih i sluzbene automobile. Ako to mogu ministri i nobelovci na Zapadu, neka se i nasi ministri voze na biciklima ili u tramvaju. Osobno bih svima njima darovao bicikle. Ionako je porazno malo spontano aktivnih u sportu, svega sest do osam posto. To je moja dalja zalost. zalosno, ali istinito. Buduci da sam kompetentan nesto reci i o sportu, moram naglasiti da nismo osnovali rasadista sporta kao sto su to bili HAsK, Gradjanski ili Concordija. 

Razgovarao Zvonimir Despot 

Copyright (C) by Vecernji list

Op-ed

Ovo je obvezna literatura. Malo je takvih od kojih mozes ucitiiz svake recenice. Hvala i Zvonimiru i Zarku. Potrebna nam je sprega umova sada, a netek za dvadeset godina. Svjetonazor ovakvog kalibra nam je potreban na vrhu. Nadnu je samo gubljenje vremena za sve nas. Malo takvih se radja, a izgleda josmanje prepoznaje. Vrijeme je da SAMI SEBI postanemo prijatelji. Tko je bolji ipametniji, stavi ga ispred sebe. Ako ne iz altruizma, onda iz prakticnog razloga.Radi sebe. Prosirio bih informaciju da Zarko nije samo nosilac tri medalje vec i tri doktorata i sest katedra. 

"Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje." (ZD)

Nenad Bach


(H) Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje

 

 

Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje.


Op-ed na dnu starnice

Sramota je da je hrvatski akademicar stoljecima samo sutio


Vecernji List: 13. travnja 2002

Prof. dr. ZARKO DOLINAR, HRVATSKI ZNANSTVENIK I SPORTAS SVJETSKOGA GLASA 
Zbog izraelske vlade, zidovi ce se zamjeriti svijetu. zalosno je da covjek u Hrvatskoj svoje znanje i iskustvo moze vrednovati jedino ako stupi u politiku. Hrvatska je jedna od rijetkih drzava na svijetu u kojoj se preko noci stvaraju placeni politicari 
Sramota je da je hrvatski akademicar stoljecima samo sutio. cak se time i prsio. Svi su vecinom ustraseni i zabrinuti za svoja namjestenja, za svoj ugled i egzistenciju 
Europsko prvenstvo u stolnom tenisu u Zagrebu pratio je i prof. dr. zarko Dolinar, hrvatski znanstvenik i sportas svjetskoga glasa. Za one koji ga manje poznaju, nije naodmet spomenuti da je u Zagrebu 1959. stekao doktorat znanosti iz anatomije, histologije i embriologije na Veterinarskom fakultetu, da je 1962. izbacen sa Sveucilista te od 1963. zivi i radi u Baselu u svicarskoj. Ondje je na Medicinskom fakultetu habilitirao te gotovo 25 godina bio nastavnik, a bio je i vicedirektor Anatomskog instituta te ekskatedralni nastavnik. Uz anatomiju, bavio se genetikom, citologijom, histologijom, embriologijom i patologijom. 
U stolnom tenisu bio je visestruki drzavni prvak, a bio je i prvi Hrvat koji je na svim svjetskim prvenstvima svih sportova osvojio zlatnu, srebrnu i broncanu medalju. clan je mnogih udruzenja i nositelj brojnih odlikovanja. Medju odlikovanjima istice se odlicje Medjunarodnoga Crvenoga kriza "Henry Dunant" te izraelsko odlicje "Pravednik medju narodima" koje je dobio 1993. godine. 
To izraelsko odlicje te njegova nesumnjiva znanstvena reputacija bili su dovoljan razlog da s njim porazgovaramo o vidjenju dugogodisnjih i sadasnjih dogadjaja na Bliskom istoku svojevrsnom sutnjom domaceg intelektualnog i znanstvenog miljea, koji se, za razliku od javnosti, o tome mahom nije izjasnio. 
Prof. Dolinar, je li cudno da se hrvatski intelektualci nerado odredjuju prema drustvenim zbivanjima, posebice ako je u njih upletena i politika? 
- Mozemo li uopce reci da u nas postoji termin intelektualac? Glagol intelegere znaci nesto stalno razmisljati, kombinirati, analizirati, istrazivati, stalno duhovno prebirati... U nas to nije uobicajeno. Sramota je, a to govorim u ime stotina nasih ljudi, da je hrvatski akademicar desecima godina, stoljecima, samo sutio. cak se svojom sutnjom i prsio. Grof Janko Draskovic prvi je hrvatski intelektualac koji je progovorio 1813. godine i zahtijevao hrvatski jezik te drzavnu samostalnost. Svi su ostali vecinom ustraseni i zabrinuti za svoja namjestenja, za svoj ugled i egzistenciju. Rijetki su takvi u povijesti covjecanstva koji se odluce nesto javno poduzeti. U nas je narocito zalosna situacija. 
Koji su razlozi za tu situaciju? 
- Ponajprije to je genetski urodjeni strah u covjeku, a i u drugim zivim bicima. Na drugom su mjestu zene koje koce svoje muzeve kako ne bi ulazili u nepotrebne konflikte. I trece, tu je i vlastito iskustvo koje kazuje da su lose prosli oni koji su javno kritizirali. Kolona uspravnih u povijesti covjecanstva neobicno je uska i kratka. Uspravan je covjek onaj koji iskljucivo trazi istinu. To mora ciniti i znanstvenik intelektualac. Znaci, uzrok tog muka primarno je strah, a sekundarno jednostavno odgovor "ne tice me se", a onda i nedostatak iskrenog, pravog patriotizima, pripadnosti... Usto su bivsi rezimi u posljednjih 900 godina na nasem covjeku ostavili uzasne tragove. 
Ja sam zivotno i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje. No kad idete analizirati probleme, zakljucit cete da je na djelu 50 posto svjesna ili nesvjesna sabotaza. Prva je nerad pa nesolidnost, nemoralnost, nered, zakasnjavanje, telefonomanija, dromomanija, odnosno putomanija, neoznacavanje puteva, nepridrzavanje dogovora, silno trosenje... U Hrvatskoj se dobrim dijelom odgajaju kameleoni, poltroni, ulizice, bleferi, siri se protekcionizam, nepotizam, u svemu se pretjeruje, napuhava se i nekad laze. 
Pisao sam i izjavljivao da nam treba takvo Drustvo knjizevnika koje nece samo pisati o "talasanju slavonskog zita" nego u prvom redu o osiromasivanju radnika i cinovnika, o propasti drustva, sporta i sveucilista. sto ce nam inace Drustvo knjizevnika? Vec su cetiri tisuce godina teoretske discipline iznad prirodnih. Svima bi trebalo biti napokon jasno da u sredinu svega treba staviti covjeka s njegovim zbirom kvaliteta, s depresijom, zaloscu... covjeka treba interno upoznati (DNK) kao biolosko bice, kroz njegovu genetiku koja nam mnogo kaze o svakom pojedincu. Svoju narav ne mozemo mijenjati! 
Imamo li mi uopce nezavisnih intelektualaca? 
- Ima ih, ali nezainteresirani su za javni nastup. Jednostavno sute. Vec 50 godina sanjamo o nekome tko bi trebao imati kraljeznicu, uspravnost, inteligenciju, sposobnost, znanje, karizmu, popularnost... Za velike ideje dovoljan je jedan covjek. No stanje je zalosno, ako ne i katastrofalno. Mogao bih se rasplakati nad stanjem od 1991. godine. Svega smo se naslusali kad je rijec o hrvatskom problemu i svi su nam drugi krivi za nase probleme, a ne zelimo priznati da smo sami sebi krivi. Porazavajuce je i to da u javnosti vidim stalno ista imena iz teoretskih znanosti koja spretno eksploatiraju tu svoju inteligenciju. Zar nemamo jos nekih drugih strucnjaka? 
sto biste rekli za nase politicare? 
- Porucio bih im da prestanu odlucivati jer su im odluke kratkotrajne, nesigurne i cesto izazivaju lomove. cudim se da u nas nema vise psihicki ozlijedjenih ljudi. Ja se ne bavim politikom, ali ne mogu reci da se u to necu mijesati. Pa to mi je domoljubna duznost. Za stanje krivim i one koji sute i sute i sute i hvale se kada kazu da se ne bave politikom. zalosno je da covjek u ovoj zemlji svoje znanje i iskustvo moze vrednovati samo ako stupi u politiku. To je katastrofalno. Hrvatska je jedna od rijetkih drzava na svijetu u kojoj se preko noci stvaraju placeni politicari. Meni treba 12 semestara da postanem veterinar, farmaceut ili lijecnik, a visokoodgovorni element u Vladi ili Saboru postaje se preko noci, i to bez potrebnih kvalifikacija. To je zanimanje je nastalo s najmanje diploma i znanja. Drugorazredni cinovnik iz drugorazrednog ureda preko noci postaje zakonodavac. Nepojmljivo. Nema, medjutim, gore stvari nego kada ignorancija, odnosno neznanje, sjedne na vlast. 
Sa skupinom ljudi radio sam od 1978. do 1988. godine rang listu vrijednih profesija na uzorku od 800 najuglednijih Europljana. Na prvome mjestu zanimanja stavili su ortopeda, a zatim kirurga, dijagnosticara, farmaceuta, pravnika za zakone, policiju, postara, pedagoga... Medju prvih 25 zanimanja nema politicara! 
Kako kao "Pravednik medju narodima" tumacite raskorak izmedju ovotjedna obiljezavanja sjecanja na holokaust i izraelske ofenzive protiv Palestinaca? 
- U mislima sam na holokaust jer sam s haskovcima po ulicama pomagao zivim ljudima koje su hvatali kao sinteri pse. No zgrazam se da se ti holokausti i dalje dozivljavaju. Izraelska vlada donosi katastrofalne i riskantne odluke zbog kojih ce se, na zalost, taj kulturni narod zamjeriti mnogima diljem svijeta. U tom grmu lezi zec. Njihova vlada svojim postupcima samo dodatno stimulira covjekov centar u mozgu za revansizam, zlo, osvetu, agresiju... Dakako da nije humano i to sto Palestinci ubijaju izraelske civile. 
U Jeruzalemu nece nikad biti mira sve dok se ne pomire tri najvece religije: zidovstvo, islam i krscanstvo. Tu nije rijec samo o borbi protiv terorista, nego je rijec i o vjerskom konfliktu i netrpeljivosti. To je posebno delikatno pitanje jer ako prozboris protiv Arapa, onda si antiislamist, a ako progovoris protiv zidova, odmah ti prisiju da si antisemit. Zar ne bi bilo logicno rjesenje da izraelska vlada tim jadnim ljudima koji zive na standardu Isusa Krista pruzi mogucnost da zive na tom podrucju? Pa i jedni i drugi gotovo su po svemu isti, osim sto ih dijeli religija. Mislim da gotovo nitko u Hrvatskoj ne zna da je taj pojas Gaze velicine mizernih 65 kilometara duzine te 30 kilometara sirine, odnosno priblizno tek trecina nase Slavonije. 
Vec godinama pokrecem akademicare koji imalo imaju hrabrosti da kazu da cemo se u ovom svijetu kakav jest tuci za svijet kakav bi trebao biti, a to je bezgranicna domovina bezgranicno slobodnih ljudi. To je teoretski lijepo, ali neka bude i prakticno. Tezimo tome da covjek u buducnosti iskazuje svoje najbolje genetske strane, a danas on cini ono najgore - kolje, proganja, mrzi, ubija, osvecuje... 

Ministrima bih darovao bicikle da se ne voze sluzbenim automobilima 
Neki ce reci da vam je lako kritizirati kad ne zivite u Hrvatskoj. sto biste predlozili kao 
rjesenje? 
- Studenti bi svisnuli da uvedemo rezim zapadnih fakulteta. zalostan sam da na nekim 
nasim fakultetima nema vise ni onog najvaznijeg, a to su predavanja ex katedra. Odredio bih 
obvezna predavanja te javne ispite pred komisijom kako bi se sprijecilo mito i korupcija. 
Trazio bih obveznu pedagosku izobrazbu nastavnika jer oni su jedini ucitelji bez ijednog 
sata pedagosko-didakticke izobrazbe. Apsurd je da u Hrvatskoj imamo vise profesora nego 
asistenata, da dijelimo besplatne doktorate i diplome profesora, cime osiromasujemo 
inventar znanja, odnosno duhovno i kulturno blago naseg naroda. 
Ukinuo bih besplatne drzavne telefone na 00 te bih odredio da svi sluzbenici moraju svima 
biti dostupni, odnosno da budu na svom radnome mjestu. Zabranio bih i sluzbene 
automobile. Ako to mogu ministri i nobelovci na Zapadu, neka se i nasi ministri voze na 
biciklima ili u tramvaju. Osobno bih svima njima darovao bicikle. Ionako je porazno malo 
spontano aktivnih u sportu, svega sest do osam posto. To je moja dalja zalost. zalosno, ali 
istinito. Buduci da sam kompetentan nesto reci i o sportu, moram naglasiti da nismo osnovali 
rasadista sporta kao sto su to bili HAsK, Gradanski ili Concordija. 


Vlast se distancirala od iseljenika 
Slazete li se s tvrdnjom da je sadasnja vlast zapostavila hrvatsko iseljenistvo? 
- Ne znam sto smo se mi vani zamjerili bilo kome, ali dakako da se osjeca da smo sve vise zapostavljeni, da se vlast od nas distancirala, da nas nitko nista ne pita kraj naseg oveceg znanja, iskustva i materijalnih mogucnosti. Ne znam koji je razlog za to stanje. Pa samo AMAC, Medjunarodna udruga bivsih akademicara hrvatskih sveucilista, koju smo osnovali 1988. na celu s nobelovcem Vladimirom Prelogom, okuplja oko 45.000 clanova. To je najzalosnija vojska koju jedan narod moze imati - emigrirane akademicare. Nema drzave koja to ne bi iskoristila. Zar netko misli da ti ljudi nemaju sto za reci i darovati? Netko se grdno vara. 

Ministrima bih darovao bicikle da se ne voze sluzbenim automobilima 
Neki ce reci da vam je lako kritizirati kad ne zivite u Hrvatskoj. sto biste predlozili kao rjesenje? 
- Studenti bi svisnuli da uvedemo rezim zapadnih fakulteta. zalostan sam da na nekim nasim fakultetima nema vise ni onog najvaznijeg, a to su predavanja ex katedra. Odredio bih obvezna predavanja te javne ispite pred komisijom kako bi se sprijecilo mito i korupcija. Trazio bih obveznu pedagosku izobrazbu nastavnika jer oni su jedini ucitelji bez ijednog sata pedagosko-didakticke izobrazbe. Apsurd je da u Hrvatskoj imamo vise profesora nego asistenata, da dijelimo besplatne doktorate i diplome profesora, cime osiromasujemo inventar znanja, odnosno duhovno i kulturno blago naseg naroda. 
Ukinuo bih besplatne drzavne telefone na 00 te bih odredio da svi sluzbenici moraju svima biti dostupni, odnosno da budu na svom radnome mjestu. Zabranio bih i sluzbene automobile. Ako to mogu ministri i nobelovci na Zapadu, neka se i nasi ministri voze na biciklima ili u tramvaju. Osobno bih svima njima darovao bicikle. Ionako je porazno malo spontano aktivnih u sportu, svega sest do osam posto. To je moja dalja zalost. zalosno, ali istinito. Buduci da sam kompetentan nesto reci i o sportu, moram naglasiti da nismo osnovali rasadista sporta kao sto su to bili HAsK, Gradjanski ili Concordija. 

Razgovarao Zvonimir Despot 

Copyright (C) by Vecernji list

Op-ed

Ovo je obvezna literatura. Malo je takvih od kojih mozes ucitiiz svake recenice. Hvala i Zvonimiru i Zarku. Potrebna nam je sprega umova sada, a netek za dvadeset godina. Svjetonazor ovakvog kalibra nam je potreban na vrhu. Nadnu je samo gubljenje vremena za sve nas. Malo takvih se radja, a izgleda josmanje prepoznaje. Vrijeme je da SAMI SEBI postanemo prijatelji. Tko je bolji ipametniji, stavi ga ispred sebe. Ako ne iz altruizma, onda iz prakticnog razloga.Radi sebe. Prosirio bih informaciju da Zarko nije samo nosilac tri medalje vec i tri doktorata i sest katedra. 

"Zivotno sam i radno zainteresiran da mome narodu bude bolje." (ZD)

Nenad Bach