Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Miscellaneous  »  (H) Geigerovim brojacem po Hrvatskoj
(H) Geigerovim brojacem po Hrvatskoj
By Nenad N. Bach | Published  04/15/2002 | Miscellaneous | Unrated
(H) Geigerovim brojacem po Hrvatskoj
 
proslijedjeno: 
------------------ 
U vezi Vaseg nedavnog priloga o Krskom, reci cu Vam da sam prosle godine razmisljao o kupovini kakvog komadicka grunta ili kakve vikendice oko Samobora. Naravno da sam svojim Geigerovim brojacem izmjerio "background (ionizing) radiation" kako na tom podrucju tako i sirje u Hrvatskoj. Mogu Vam reci da na moje cudjenje (jer sam pretpostavljao da je moglo biti curenja manjih kolicina radijacije iz Krskog proteklih godina, a koja mozda nisu bila objavljena) izmjerena radioaktivnost okolisa Samobora i Zumberackog gorja je bila najmanja koju sam izmjerio u Hrvatskoj. Relativne brojke izgledaju ovako: Toronto 17-20 counts/min. Zagreb i vecina Hrvatske vrlo slicno: 15-20 counts/min. Lika oko Lovinca 25-35 counts/min (najvise u Hrvatskoj -od onoga sto sam sam izmjerio). Samobor i okolica :10-15 counts/min. Takozvana "background" radiacija je radijacija koja dolazi iz okoline (biljke, tlo, gamma), radi prisutnosti radioaktivnih elemenata. ( Za vrijeme prekoatlantskog leta avionom izmjerio sam na 10,000 m visine 400 counts/min -sto dolazi od gamma zracenja). Prosjecna "background" radijacija bila je oko 4 counts/min svugdje na svijetu prije Cernobila i upotrebe nuklearnog oruzja i prije testova istoga koji su izvedeni u atmosferi od cetrdesetih do sedamdesetih godina proslog stoljeca. Nakon akcije Linusa Paulinga (koji je tocno predvidio i izracunao stupanj povecanja oboljenja od raznih vrsta karcinoma diljem svijeta kao posljedice ovog povecanja "background" radijacije i za to dobio svoju drugu Nobelovu nagradu ovaj puta za mir) testovi su nastavljeni pod morem i zemljom. Danas ih gotovo vise nema, ali posljedice su ostale i ostati ce jos dugo godina. 
Dakle do sada izgleda nije bilo problema s Krskim. Medjutim u dokumentima na internetu a koji govore o sigurnosti raznih nuklearki diljem svijeta, naisao sam i na jedan biser u smislu: "Nije sigurno kako bi nuklearka Krsko izdrzala malo jaci potres". Zato je Vas strah donekle opravdan. Sad razmisljam o Cucerju kao novoj mogucnosti za kupnju necega relativno jeftinog, a ne tako daleko od Zgba. Nije neka velika razlika ali ipak je malo dalje od Krskoga, a isto je u brdima sto mi se svidja. 
 
Distributed by www.CroatianWorld.net. This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know! 
How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.