CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
(E) Asirija i Asirci
http://www.croatia.org/crown/articles/5757/1/E-Asirija-i-Asirci.html
By Nenad N. Bach
Published on 11/18/2001
 
Zanimljiv tekst o Asircima koji sam preveo na hrvatskom! 
 
 
www.aina.org/articles/asirija.htm
Click Here: Asirija i Asirci 
 
 
-Marko 
 
marko@croatia.og
distributed by CROWN (Croatian World Net) - CroworldNet@aol.com 
  

(E) Asirija i Asirci
Zanimljiv tekst o Asircima koji sam preveo na hrvatskom! 
 
 
http://www.aina.org/articles/asirija.htm
Click Here: http://www.aina.org/articles/asirija.htm

-Marko 
 
marko@croatia.org

Asirija i Asirci
Današnji Asirci su potomci starog Asirskog carstva, i oni su jedni od najranijih civilizacija koje su izišle iz Mezopotamije. Oni su starosjedilački narod Mezopotamije i imaju povijest dužu od 6.700 godina.


Asirska zastava

Iako je Asirsko carstvo nestalo 612. godine prije Krista, povijesni podaci i pokazuju neprekidan opstanak Asiraca. Asirska civilizacija je jednom obuhvaćala cijeli Bliski Istok, osobito plodni pulumjesec. Srce današnje Asirije nalazi se u današnjem sjevernom Iraku.



Asirci su u prvom stoljeću poslije Krista prvi primili kršćanstvo. Usprkos kasnijeg islamske osvajanje regije, Asirska crkva je procvjetala i vjernika je jednom brojilo oko 80.000.000. Jakost Asirskih misionara bilo je nedostižno, i oni su vodili prve kršćanske misije u Kinu i Japan. Danas Asirci pripadaju trim velikim kršćanskim sektovama: Nestorijanska Crkva, Kaldejska Crkva i Sririjska Pravoslavna Crkva.

Asirci nisu arapi, i ne smiju biti pomiješani sa Sirijom iako Sirija direktno potiče od Asirije i jednom je bila dio Asirije. Narod Sirije danas održava odvojeni arapski identitet.

Asirci su sačuvali svoj identitet, jezik i kulturu koja antidatira arabizaciju Bliskog Istoka. I danas Asirci govore posebnim sirskim jezikom kojim je i Isus govorio. Kao semetski jezik, asirski jezik je u rodu sa hebrejskim i arapskim ali ih je oba prestigao.


Oče Naš na suvremenom Sirskom jeziku

4,5 milijon Asiraca rasuti su sa članovima Dijaspore koje čine skoro trećine ukupnog broja stanovništva. Većina Asiraca u Dijaspori žive u Sjevernoj Americi, Evropi i Australiji. Ostali Asirci žive uglavnom u Iraku, Siriji, Iranu, Libanonu, i u Turskoj.
 
distributed by CROWN (Croatian World Net) - CroworldNet@aol.com