Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Culture And Arts  »  (E) Hrvatski Jazz u New Yorku
(E) Hrvatski Jazz u New Yorku
By Nenad N. Bach | Published  02/12/2006 | Culture And Arts | Unrated
(E) Hrvatski Jazz u New Yorku

 

Hrvatski Jazz u New Yorku

http://www.jazz.hr/

HGM jazz orkestar Zagreb nastupio na konferenciji IAJE u New Yorku

HGM jazz orkestar u New Yorku Od 11. do 14. siječnja odrĹžana je u New Yorku 33. konferencija Medjunarodne udruge jazz pedagoga (IAJE), koja posljednjih godina vrijedi za najveći i najvaĹžniji svjetski skup jazz glazbenika. Posebni značaj ove konferencije je prvi nastup nekog hrvatskog ansambla u povijesti te organizacije. Naime, HGM jazz orkestar Zagreb je u petak 13.1. u njujorskom hotelu Sheraton, a u sklopu konferencije, odrĹžao koncert pod ravnanjem svog sefa dirigenta Sigija Feigla. Gost solist bio je američki trubač John Thomas.
HGM Jazz Orkestar Zagreb je bio odlično pripremljen za taj vaĹžan nastup, a izvodio je djela koja su mu već odranije na repertoaru, uključujući i skladbe hrvatskih skladatelja Miljenka Prohaske i Antun Tomislava Sabana. Uz Thomasa, kao solisti su se istaknuli i neki članovi orkestra, posebice trombonist Vid Zgajner i trubač Antonio Geček.
Unatoč velikom broju vrhunskih koncerata (izmedju ostalih, na ovogodisnjoj konferenciji su nastupili i Chick Corea Trio, Count Basie Big Band, WDR Big Band, Maria Schneider Jazz Orchestra), koncert hrvatskog jazz orkestra bio je dobro posjećen, a o iznenadjujućoj kvaliteti njihovog programa najbolje svjedoči činjenica da je na kraju koncerta bilo dvostruko vise slusatelja nego na početku. Uz brojne američke i nekolicinu austrijskih glazbenika, u publici su se zatekli i hrvatski glazbenik nastanjen u New Yorku Nenad Bach, te generalni konzul RH Petar Ljubičić, a ulogu prezentatorice nastupa preuzela je dopredsjednica udruge IAJE Mary Jo Papich, inače ugledan pedagog iz Chicaga hrvatskog podrijetla.
Ovim značajnim iskorakom preko "velike bare", moĹžda najvaĹžnijim koncertom od svog osnutka, HGM Jazz orkestar Zagreb jos je jednom dokazao da se polako ali sigurno potvrdjuje kao nezaobilazan ansambl europske scene, čija zanimljivost programa i kvaliteta muziciranja stoje uz bok drugih europskih orkestara koji djeluju već desetljećima. Taj uspjeh postaje jos značajniji u svjetlu činjenice da u Hrvatskoj ne postoji institucionalizirana jazz pedagogija. Antun Tomislav Saban
 

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Comments


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach & Miro Gavran hosted by Branimir Bilic on Croatian TV 2010
No popular articles found.