CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Croatia 21st among 107 countries at 2021 International Mathematical Olympiad (IMO)
http://www.croatia.org/crown/articles/11302/1/Croatia-21st-among-107-countries-at-2021-International-Mathematical-Olympiad-IMO.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 07/23/2021
 
Here are individual results of the members of the IMO math team representing Croatia: Bernard Inkert (gold), Ivan Vojvodić (silver), Krešimir Nežmah (silver), Andrej Čizmarević (bronze), Dorijan Lendvaj (bronze), Jakov Ljubičić (bronze). The leader of the team was Matija Bašić, while Josip Pupić was deputy leader. Young Croatian team has surpassed such mathematical super-powers like India and Japan. Among 27 countries of the European Union, Croatia occupied excellent 6th place. The IMO (Internationl mathematical Olympiad) was organized by Sankt Peterburg in the Russian Federation, but due to the current pandemic, the competition took place at a distance.

Big success of young Croatian mathematicians at International Mathematical Olympiad 2021


Math team representing Croatia at IMO 2021: Andrej Čizmarević, Dorijan Lendvaj, Jakov Ljubičić, Krešimir Nežmah, Bernard Inkret, and Ivan Vojvodić


Summary. Here are individual results of the members of the IMO math team representing Croatia: Bernard Inkert (gold), Ivan Vojvodić (silver), Krešimir Nežmah (silver), Andrej Čizmarević (bronze), Dorijan Lendvaj (bronze), Jakov Ljubičić (bronze). The leader of the team was Matija Bašić, while Josip Pupić was deputy leader. Young Croatian team has surpassed such mathematical super-powers like India and Japan. Among 27 countries of European Union, Croatia occupies excellent 6th place. The IMO (Internationl mathematical Olympiad) was organized by Sankt Peterburg in the Russian Federation, but due to the current pandemic, the competition took place at a distance.etc.

Croatia is ranked 21st among 107 participating countries, and 9th among 27 countries of the European Union.
It is really amazing to see Croatia placed in front of Japan, India, France, Romania, Iran, and many other countries.BERNARD INKRET
OSVOJIO ZLATNU MEDALJU NA MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

HRVATSKA NA IZVANREDNOM 21. MJESTU OD 107 ZEMALJA

Sankt-Peterburg u Rusiji je grad domaćin na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ove godine održava od 14. do 24. srpnja. Svaka od 107 država sudionica je sudjelovala sa najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali

  • Bernard Inkret, XV. gimnazija, Zagreb
  • Krešimir Nežmah, XV. gimnazija, Zagreb
  • Ivan Vojvodić, XV. gimnazija, Zagreb
  • Andrej Čizmarević, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
  • Dorijan Lendvaj, XV. gimnazija, Zagreb
  • Jakov Ljubičić, Gimnazija Lucijana Vranjina, Zagreb.

Natjecanje je održano 19. i 20. srpnja na daljinu tako da je u svakoj državi organizirano rješavanje ispita uz poseban nadzor. Hrvatski natjecatelji su ispite rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a ekipu su vodili Matija Bašić, Ilko Brnetić i Josip Pupić.

Zadaci su bili iznimno teški, a naši su učenici ostvarili jedan od najboljih rezultata za Republiku Hrvatsku od osamostaljenja. Bernard je osvojio zlatnu, Krešimir i Ivan srebrne, a Andrej, Dorijan i Jakov brončane medalje. U ukupnom poretku, prema zbroju bodova svih članova ekipe, Hrvatska je zauzela izvanredno 21. mjesto.

O uspjehu možda najbolje govore usporedbe s rezultatima u prijašnjim godinama. Hrvatska je samo jednom, 2015. godine, u ukupnom poretku zauzela mjesto među 20 najboljih i ovo je drugi najbolji rezultat naših mladih matematičara u povijesti. Svih šest naših učenika je osvojilo medalju samo jednom, 2011. godine.

Olimpijade iz znanja su po mnogočemu drugačije od sportskih olimpijada. Prije svega, održavaju se svake godine i natjecatelji su učenici. Potreban je i drugačiji pristup kako bi se odredilo tko je bolji u matematici, logičkom zaključivanju i rješavanju problema. Na matematičkoj olimpijadi natjecatelji dva dana po 4,5 sata rješavaju tri zadatka različite težine. Najlakši zadatak mnogo je kompleksniji od svega što se radi na redovnoj nastavi matematike, a ove godine najteži zadatak riješilo je samo 15 od 619 genijalaca iz čitavog svijeta.

Zadaci su smišljeni posebno za natjecanje i nitko od natjecatelja nije nikad vidio baš takve zadatke. Stoga je potrebno puno kreativnosti i istraživačkih sposobnosti za njihovo rješavanje. Svaki zadatak nosi 7 bodova, pa je tako rezultat svakog natjecatelja između 0 i 42 bodova. Zbog svega navedenog se medalje dodjeljuju većem broju učenika, a svima koji su povezani s tim sustavom (učenicima i mentorima, donatorima stipendija, fakultetima, ministarstvima itd.) je poznato da medalja na olimpijadi iz znanja označava visoku razinu talenta, truda i pokazanih sposobnosti. Osvojiti brončanu medalju često znači da je učenik riješio dva od šest olimpijskih zadataka i bio bolji od barem pola drugih sudionika. Osvojiti zlatnu medalju znači da si među 50 od 620 najboljih učenika-matematičara na Olimpijadi. Drugim riječima, među 50 najboljih srednjoškolaca na cijelom svijetu!

Prvu zlatnu medalju za Hrvatsku osvojio je Domagoj Ćevid, tek 2012. godine u Argentini. Nakon toga mu se pridružio Borna Vukorepa u Kolumbiji 2013. (jedina godina kad smo osvojili dva zlata), a najsjajnije odličje su osvojili još Mislav Balunović 2014. u Južnoj Africi i Adrian Beker 2015. u Tajlandu. Nakon šest godina, u hrvatsku "kuću slavnih matematičara" upisao se Bernard Inkret, vrlo samozatajan 18-godišnjak iz Ruda kraj Samobora. Bernardu je ovo treće sudjelovanje na Olimpijadi, te je kompletirao čitav set medalja (broncu, srebro i zlato).

Uspjesi naših učenika rezultat su mnogih sati rada s mentorima, radionica, priprema i predavanja bivših natjecatelja, ali prije svega i u najvećoj mjeri samostalnog predanog rada. Motivirani znatiželjom, ljepotom logičke misli i željom da odgovore na intelektualni izazov, olimpijci i mnogi drugi učenici, koji se nadaju da će jednom predstavljati svoju državu na svjetskom nivou, provode mjesece i godine u bespućima zadataka koji čine matematički četveroboj (algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva). Kao i sportašima, put do uspjeha prepun je odricanja i upornosti, a nagrade nisu ni novac ni slava, već novo znanje i ushit koji svi osjećamo kad pobijedimo sami sebe.

U ovim neobičnim vremenima, mladi matematičari su aktivniji nego ikad. Ove godine su nas prvo razveselile djevojke, posebno Ema Borevković i Stella Čolo, koje su na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke osvojile srebrnu i brončanu medalju. Nakon toga izvrsni su bili i juniori, učenici 7. i 8. razreda, koji su na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojili dva srebra (Luka Duplančić i Fabijan Cikač) i dvije bronce (Nikola Vujica i Kristijan Šimović). Nakon ovog izvanrednog upjeha na svjetskoj razini, još očekujemo organizaciju 15. Srednjoeuropske matematičke olimpijade koja će se održati uživo u Zagrebu. Veselimo se što ćemo ugostiti matematičare od Poljske do Slovenije i nadamo se još lijepim rezultatima.

Od osamostaljenja, sve aktivnosti vezane uz izbor, pripreme i sudjelovanje ekipa Republike Hrvatske provodi Hrvatsko matematičko društvo, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će ovi prekrasni rezultati biti poticaj i ministru prof. Fuchsu kako bi nam unatoč financijski izazovnoj situaciji odgovorio na molbu za financiranje aktivnosti mladih matematičara u 2021. godini.

Ovom prilikom želimo još jednom čestitati olimpijcima i njihovim roditeljima koji su im najveća podrška, također zahvaljujemo svim mentorima i bivšim natjecateljima koji su s njima vježbali, donatorima u Photomathu i Infobipu, te svim stručnim suradnicima u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu obrazovanja i znanosti koji su svojom podrškom omogućili Hrvatskom matematičkom društvu provedbu još jedne vrlo uspješne natjecateljske sezone.

Voditelj ekipe i koordinator HMD-a za natjecanja,
Matija Bašić

Many thanks to Matija Bašić, PhD in Math, for sending us this information.