CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Croatian soccer international matches in 1940 with Switzerland and in 1990 with the USA
http://www.croatia.org/crown/articles/11262/1/Croatian-soccer-international-matches-in-1940-with-Switzerland-and-in-1990-with-the-USA.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 10/21/2020
 
Nenad Bach: Svaka čast ekipi kreativaca koji su ostvarili kako sam dogadjaj tako i ovaj film koji će ući u povijest, htjeli to neki ili ne. Svaka čast Nenad Petrić, Dado Komerički i Ivan Blažičko, izvrsno ste složili ovaj film, bez dinamičke rupe, sve teče kako treba, s puno emocija i činjenica. Ivan John Opačak, što za reći nego veliko HVALA, pokazali ste svoje sportske i ljudske kvalitete. Zadnja rečenica u filmu Mladena Vedriša, zapovjednika kriznog štaba u Zagrebu za vrijeme rata te predsjednika HNS-a 1990-1994 govori sve: "Ništa manje nije bio drugačiji odnos u ratu. Bila je to bitka Davida i Golijata koju smo u ratu dobili. Prema tome mi kao nacija imamo jedan snažan potencijal. Imamo snagu za presudne momente, imamo talent ..." On the photo Troy Dayak, USA soccer player, who discovered his Croatian roots in 1990.

Impressive and deeply moving documentary film "Before Bronze and Silver" about Croatian soccer team, prepared in 2020


Mr. Troy Dayak, a member of the USA soccer team, who discovered his Croatian roots
during his visit to Zagreb in 1990. Photo from the film below.
Svaka čast ekipi kreativaca koji su ostvarili kako sam dogadjaj tako i ovaj film koji će ući u povijest, htjeli to neki ili ne. Svaka čast Nenad Petrić, Dado Komerički i Ivan Blažičko, izvrsno ste složili ovaj film, bez dinamičke rupe, sve teče kako treba, s puno emocija i činjenica. Ivan John Opačak, što za reći nego veliko HVALA, pokazali ste svoje sportske i ljudske kvalitete.

Zadnja rečenica u filmu Mladena Vedriša, zapovjednika kriznog štaba u Zagrebu za vrijeme rata te predsjednika HNS-a 1990-1994 govori sve: "Ništa manje nije bio drugačiji odnos u ratu. Bila je to bitka Davida i Golijata koju smo u ratu dobili. Prema tome mi kao nacija imamo jedan snažan potencijal. Imamo snagu za presudne momente, imamo talent ... ostaje nam možda pitanje upornosti i kontinuiteta."


Nenad BachTonči Gabrić, Croatian goalkeeper in 1990. Photo from the film above.