Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  14th Epidaurus Festival organized in Cavtat on September 5-12, 2020
 »  Home  »  Education  »  14th Epidaurus Festival organized in Cavtat on September 5-12, 2020
 »  Home  »  Culture And Arts  »  14th Epidaurus Festival organized in Cavtat on September 5-12, 2020
14th Epidaurus Festival organized in Cavtat on September 5-12, 2020
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  09/8/2020 | Music , Education , Culture And Arts | Unrated
Tino Pattiera - a voice that echos | From Renaissance to Baroque


Picturesque Croatian town of Cavtat (ancient Epidaurus)

The founder and artistic director of Epidaurus Festival is Ivana Marija Vidović.

A view to the garden in front of Rector's Palace in Cavtat, now hosting a Museum of Baltazar Bogišić,
distinguished Croatian jurist, historian and etnographer, born in Cavtat.


14. EPIDAURUS FESTIVAL U CAVTATU
GLAS KOJI ODJEKUJE - 130. godišnjica TINA PATTIERE


U posebnim okolnostima jedino tračak kulture i humanosti može doprinijeti miru u ljudskoj duši, ohrabrenju iste i boljem duhovnom stanju svih nas. Odlučili smo se stoga nastavit kontinuitet cavtatskog Epidaurus festivala, a povod više je zasigurno i 130. obljetnica rođenja proslavljenog cavtačanina Tina Pattiere koji nas je ne samo zadužio nego i podučio svojim primjerom kako moramo ustrajati u stvaranju umjetnosti i ljepote oko nas.


U subotu 5. rujna, po prvi puta u predvorju Kneževa dvora u Cavtatu, uz podršku mnogih lokalnih entiteta organiziramo svečano otvorenje 14. Epidaurus festivala. Te večeri uz ljubaznu interakciju posebnih gostiju načelnika Općine Konavle Boža Lasića, gospara Đura Marketa koji je vjerni i rado viđen gost na kulturnim događanjima te ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra (organizatora festivala Opernih arija Tino Pattiera u Dubrovniku), Damira Milata, s predavanjem će nam dijelić života ovog slavnog i sjajnog tenora i markantnog cavtačanina predstavit dugogodišnja profesorica Povijesti glazbe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku Franica Krampus Vidović, koja je i sama autorica brojnih studija i članaka o još uvijek nedovoljno poznatom pjevaču zlatnoga grla.

Konavočice

Pisma, ili po dubrovačku rečeno "letere Tina svojoj familji u Cavtatu", kao i kritike na njegov umjetnički rad tumačit će glumac Frane Perišin, dok će nas u glazbeni svijet u divnom ambijentu Kneževog predvorja u Cavtatu povesti tenor Nikša Radovanović koji je od 2001. godine solist Opere HNK u Zagrebu uz glasovirsku ulogu Nene Ćorak.

Epidaurus festival obvezuje se poštivati sve potrebne mjere opreza prema preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ostanite zdravo i raspjevano! Dobrodošli u Cavtat!

Sve informacije pratite na www.epidaurusfestival.com i www.epidaurus-festival.hr.


Božo Lasić, načelnik Općine Konavle | Ivo Radonić, donačelnik Općine Konavle | Damir Milat, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra
Nikša Radovanović, tenor solist HNK Zagreb | Nena Ćorak, profesorica klavira i skladateljica | Ivana Marija Vidović, pijanistica i umjetnička direktorica Epidaurus festivala
Đuro Market, umirovljeni direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika | Konavočica u narodnoj nošnji | Franica Krampus Vidović, profesorica Povijesti glazbe
Frane Perišin, hrvatski glumac | Arrita Gjakova, Minister Councelor of Kosovo in London, Charge d'affaires
Prelijepo osvijetljen ambijent predvorja Kneževa dvora u Cavtatu prilikom svečanog otvorenja 14. Epidaurus festivala


OTVOREN 14. EPIDAURUS FESTIVAL U CAVTATU
Glas koji odjekuje


U intimnom i ljupkom ambijentu predvorja Kneževog dvora u Cavtatu sinoć je svečano otvoren 14. Epidaurus festival koncertom i predavanjem nazvanim Glas koji odjekuje. Uz gala koncert najljepših i uvijek rado slušanih arija u interpretaciji soliste opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Nikšu Radovanovića i ulogu dubrovačke glazbenice Nene Ćorak na glasoviru na dostojanstven i uzvišen način večer je slavila velikog cavtačanina, tenora zlatnog grla i svjetskog formata Tina Pattieru.


Nikša Radovanović, solist opere HNK u Zagrebu

Uz vrlo zanimljivo i lijepo pripremljeno predavanje popraćeno slikama iz umjetnikova umjetničkog i privatnog života Franice Krampus Vidović, dugogodišnje profesorice Povijesti glazbe i koautorice monografije o Tinu Pattieri (tiskane 2004.) večer su krasila brojna iznenađenja koja su publiku do samog kraja držala u radosnoj neizvjesnosti kako bi naučili nešto novo o sjajnom tenoru, kako bi uživali u krasno odabranom koncertnom programu, recitaciji hrvatskog glumca Frane Perišina koji je na vrlo markantan način tumačio pisma tj. letere što ih je Tino iz svijeta pisao svom bratu Franu u Cavtat.


Franica Krampus Vidović, profesorica Povijesti glazbe i teorije glazbe u
Umjetničkoj školi Luka Sorkočević, te koautorica monografije o Tinu Pattieri

Publika je bila oduševljena i organizatorovim odabirom lokacije za ovakav događaj. Perišin je čitao i neke od važnih kritika koje svjedoče da je Tino Pattiera uistinu bio pravi velikan operne umjetnosti diljem svijeta. I cijela fabula kao da je kulminirala kad se je predvorjem zaorio i sami glas Tina Pattiere ustarim snimkama arija La donna e mobile i Puccinijeva Recondita armonia. Jer Tino je po mnogim kritikama bio idealan za ulogu Marija Cavaradossija.

Publici su se u toj nadahnutoj i po svemu nezaboravnoj atmosferi koja će se dugo pamtit, obratio i načelnik općine Konavle Božo Lasić koji je istaknuo i naglasio važnost Pattiere za Cavtat i Hrvatsku, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat koji je svjedočio i upoznao nazočne o festivalu Opernih arija u Dubrovniku koji nosi ime Tino Pattiera a započeo ga je naš sugrađanim Vido Peručić pred trinaest godina.


Istaknuti hrvatski glumac Frane Perišin je dirljivo tumačio pisma Tina Pattiere,
koje je iz svijeta redovito sa svim srcem pisao svom bratu Franu u Cavtat.
U kući brata Frana, Tino je i preminuo u travnju 1964. g.

Poruku je nazočnima uputio i gospar Đuro Market, rado viđen gost na kulturnim događanjima i dugogodišnji djelatnik u turizmu našega kraja. Gospar Market doslovno je apelirao da se Pattiera elegantno provuče i inkorporira u turističke svrhe, te da ga se zaista proslavi i počasti ponovnim imenovanjem Šetališta Tino Pattiera u Cavtatu u ulici u kojoj se 1890. rodio ili još ljepše da mu se da izraditi spomenik koji nedostaje u paleti spomenika u Cavtatu među drugim cavtatskim velikanima.

Večer je suptilno i na svoj već prepoznatljivo pjesnički način otvorila i zatvorila umjetnička direktorica festivala dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović koja je cijelu ovu kulturnu manifestaciju idejno i osmislila.


Ivana Marija Vidović, koncertna pijanistica i
umjetnička direktorica Epidaurus festivala u Cavtatu

Epidaurus festival zahvaljuje se svima koji su omogučili ovako posebno otvorenje u ova uistinu teška doba našeg vremena. Koncertno i poučno večer koje se po prvi put dogodilo u prekrasnom ambijentu predvorja cavtatskog Kneževa dvora neka poluči upravo onu poruku koju je Ivana Marija Vidović poručila s pozornice: "Tinov glas bio je i ostao glas koji odjekuje. Upravo je to poruka koja nam ukazuje kako je jedino kultura i umjetnost ona koja odjekuje unoseći u naše živote onaj potrebni tračak nade i svjetlosti, potrebnu dozu duhovnosti u ovim izuzetnim okolnostima našega vremena. Ustrajati i ne predati se u stvaranju lijepoga i dobroga kao temelju zajedništva koje pak ima najjači odjek tj. eho i umjetnost koja nas spaja i onda kad smo udaljeni."

Press Epidaurus festivala - Cavtat 5. rujna 2020.
Fotografije za EF Hrvoje Đurković



Beautiful town of Cavtat on Croatian coast, south of the City of Dubrovnik.

Ivana Marija Vidović, distinguished Croatian pianist and spirtus movens of the Epidaurus Festival in Cavtat

Elegant Croatian national dance from the town of Ćilipi near the Dubrovnik airoport, not far from Cavtat.


A typical old Croatian church in Konavle, a region south of Dubrovnik.


Ivana Marija Vidović od 14:00 govori o 14. Festivalu Epidaurus za Libeartas TV




All the photos are from

www.epidaurusfestival.com

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments


Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.