Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  Music  »  International festival of early music in Dvigrad, Istria, Croatia 2019
 »  Home  »  Culture And Arts  »  International festival of early music in Dvigrad, Istria, Croatia 2019
International festival of early music in Dvigrad, Istria, Croatia 2019
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  04/27/2019 | Music , Culture And Arts | Unrated
XVIIth International Festival of Early Music in Dvigrad


Dvigrad, a mediaeval town in Istrian peninsula, Croatia, abandoned in the 17th centuryMr. Alojzije Prosoli, agile founder and director important Musica Sacra society in Croatia's capital Zagreb,
as well as of the Dvigrad Festival of Early Music in Istrian penisula.

Alojzije Prosoli, the founder and director of the Musica Sacra (Sveta glazba) associationa in Croatia, continues with his activities in promoting classical music in Croatia by organizing the XVIIth International Festival of Early Music, in the medieval town of Dvigrad in Istrian peninsula, Croatia. The festival is organized in unique ambience in the world, in the mediaeval town of Dvigrad, abandoned in 18th century. Dvigrad is placed near the town of Kanfanar in central part of Istrian peninsula.XVII. međunarodni festival rane glazbe - XVII festival internazionale di musica antica - XVII international festival of early music

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović

Posebna zahvala obitelji Schwanhausser

Ravnatelj i umjetnički ravnatelj: Prof. Alojzije Prosoli

Program festivala


14. IV. 2019. - 17,30 h - Crkva Sv. Silvestra, Kanfanar / Dvigrad
Veliki tjedan glazbom ću navjestit
Opis događaja na stranicama Porečke i Pulske Biskupije

7. VI. 2019. - 19,30 h - Bazilika Svete Sofije, Dvigrad
Quel Sancto Legno
Ensemble Anonima Frottolisti

Missa Sancti Francisci
Antica Capella musicale di San Rufino di Assisi

8. VI. 2019. - 20 h - Crkva sv. Silvestra, Kanfanar
De Si De No
Luca Piccioni, liuto e Jacopo Facchin, voce

28. VI. 2019. - 20 h - Crkva sv. Silvestra, Kanfanar
Flow My Tears
Antonia Dunjko, sopran, Edmund Borić-Andler, orgulje

29. VI. 2019. - 20 h - Crkva sv. Silvestra, Kanfanar
Leute Moj Mili
Nela Šarić, Igor Paro, Marko Požgaj

30. VI. 2019. - 20 h - Crkva sv. Silvestra, Kanfanar
Cantabo Domino
Ansambl Responsorium

13. 9. 2019. - 20,30 h - Crkva sv. Petra i Pavla, Sveti Petar u Šumi
Talijanska glazba XVII. st.
Slawomir Kaminski, orgulje

14. 9. 2019. - 21 h - Dvigrad
Koncert renesansne glazbe
Ansambl Marco Polo

15. 9. 2019. - 20 h - Crkva sv. Silvestra, Kanfanar
Ad Mariam per Jesum
Elena Roce, sopran, Krešimir Klarić, orgulje

More informationUdruga Prosoli - Sveta glazba utemeljena je 2000. godine sa ciljem da se domaćim i inozemnim ljubiteljima sakralne glazbe predstave najvažnija glazbena djela hrvatske rane glazbe koja su nastala u kontaktima s najznačajnijim europskim glazbenim središtima tog doba kao što su Venecija, Beč. Već od samog početka pristupilo se predstavljanju značajnih glazbenih spomenika hrvatske kulturne baštine prije svega rane glazbe i baroka, a potom i glazbe do današnjih dana, pa su s obzirom na razdoblje u kojem su nastali kao i na njihov sadržaj fono proizvodi "Svete glazbe" objavljeni u 5 edicija.


Alojzije Prosoli u Kanfanaru

Na poticaj Istarske županije i općine Kanfanar 2003. godine naša Udruga organizira Dvigrad festival. Zbog svoje kulturno-umjetničke i znanstvene razine te reputacije, festival je već samo nakon tri godine postojanja primio najviše moguće strukovno ali i iznad svega časno priznanje, a to je pokroviteljstvo "Papinskog instituta za crkvenu glazbu"€œ iz Rima, a nakon četvrte godine počašćen je i pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ta priznanja jasni su znak da trud naše udruge koja je organizator Dvigrad festivala nije bio uzaludan, tim više što je svojom djelatnošću ovaj festival uspio u osnovnom naumu, a to je vraćanje života Dvigradu.

Dvigrad festival jedinstvena je glazbena manifestacija u Hrvatskoj specijalizirana za ranu glazbu, za koju se može kazati da je od godine do godine s nestrpljenjem očekuje i publika i kritika, i turizam, novinski i elektronski mediji. Taj međunarodni festival rane glazbe, koji je pokrenut i radi senzibiliziranja institucija i pojedinaca za obnovu Dvigrada, ali isto tako i zbog senzibiliziranja javnosti za glazbu i kulturu srednjega vijeka, renesanse i ranoga baroka, i ove se godine kao i svake dosad pobrinuo ponuditi sjaj proteklih vremena na najvećoj mogućoj razini, pa je obveza održavanja i nuđenja visoke kvalitete u biti radost ravnateljstvu festivala.

Ako ovoj formuli, koja je svih ovih godina osiguravala i darivala neupitnu vrijednost festivalu, nadodamo začudnost srednjovjekovnog Dvigrada, s magičnom moći privlačenja i umjetnika i ljubitelja glazbe i umjetnosti uopće, uspješnost festivala je je samo logičan rezultat. Preuzimanje odgovornosti svih sudionika, od Uprave festivala u koju su osim navedenog voditelja festivala uključeni načelnik Općine Kanfanar Anton Modesto i članovi Općinskog vijeća Sandro Jurman i Anton Meden na čelu s predsjednicom Vijeća Sandrom Orbanić, pa preko organizatora svih zbivanja Udruge Prosoli - Sveta glazba do umjetnika samih kojima je Dvigrad magični pokretač čarobnih izvedbi bisera rane glazbe, sjajni je hod osiguran. Budeći jednu od usnulih hrvatskih Trnoružica, Dvigrad, svojim su, poslužit ćemo se glazbenom terminologijom, skladnim višeglasjem Dvigrad festivalu ujedno omogućili i sjajnu nisku festivalskih godina i koncerata. Dvigrad festivalu, međunarodnom festivalu rane glazbe, od sljedeće godine pridružit će se i "Festival drame"€œ u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba a koja je suradnja započela s prošlogodišnjim scensko-glazbenim programom "500 prvih ljeta Držića, Zoranića i A. Antica Motovunjanina" s kojim je svečano otvoren prošlogodišnji festival. Ta suradnja od sljedeće godine postaje stalna.

Izvor kulturistra.hr

Adresa:
prof. Alojzije Prosoli
Argentinska 4
10 000 Zagreb

Telefon: 01/4673842, 091-2810 820
Faks: 01/4673-842
E-mail: sveta_glazba@yahoo.comHow would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.