CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Josip Krsul Croatian-American soldier at Iwo Jima at the age of 108 in 2019
http://www.croatia.org/crown/articles/11143/1/Josip-Krsul-Croatian-American-soldier-at-Iwo-Jima-at-the-age-of-108-in-2019.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 02/14/2019
 

Josip Kršul is probably the oldest living veteran of the Iwo Jima battle, born in 1911, now at the age of 108 (in 2019). He has Croatian roots, and was born in the town of Selca on the Croatian coast, SE of the city of Rijeka. Hundred years since his birth, in 2011, he was back to Croatia again and to his native town of Selca. Several other Croatian heroes are known to have become a part of American history: Peter Tomich (Pearl Harbor), Louis Cukela (recipient of two American Medals of Honor), and Vinko Gecan.

Probably the oldest living veteran of the Iwo Jima battle, born in 1911, now at the age of 108 (in 2019)


Josip Kršul, born in Croatia in 1911, veteran of the Iwo Jima Battle,
back to Croatia in 2011, now at the age of 108 (in 2019). Photo by Franjo Deranja.


Josip Kršul is probably the oldest living veteran of the Iwo Jima battle, born in 1911, now at the age of 108 (in 2019). He has Croatian roots, and was born in the town of Selca on the Croatian coast, SE of the city of Rijeka. Hundred years since his birth, in 2011, he was back to Croatia again and to his native town of Selca.

Several other Croatian heroes are known to have become a part of American history: Peter Tomich (Pearl Harbor), Louis Cukela (recipient of two American Medals of Honor), and Vinko Gecan. For more information about them, please follow the links at the bottom of this web page.



U krugu najbliže rodbine i prijatelja Selčanin Josip Kršul, koji je kao američki marinac sudjelovao u bitki za pacifički otok Iwo Jimu, u Selcu je 2018. g. proslavio 107. rođendan.

Josip Kršul rođen je 10. prosinca 1911. u Selcu, a među najvažnijom epizodom u njegovu životu bilo je njegovo sudjelovanje u postrojbi američkih marinaca na Iwo Jimi.

Nakon školovanja u Selcu i Crikvenici, Josip se u Beogradu školovao za električara. Tečaj za radiotelegrafista završio je u Šibeniku, a nedugo nakon toga ukrcao se na brod "Zvir" u Rotterdamu. Plovio je do Drugoga svjetskog rata, a rat ga zatječe u Galvestonu, u Teksasu, gdje se javlja u američku vojsku kako bi kao marinac sudjelovao na pacifičkom ratištu. Nakon Havaja sudjelovao je i u borbama na legendarnom otoku Iwo Jimi.

U Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju, vraća se nakon rata. Od trenutka kad se javio u američku vojsku ima američko državljanstvo, a poslije je regulirao i hrvatsko.

Najviše godina provodi u San Franciscu radeći u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom hrvatskih korijena, koja je umrla 2007. g., a Josip se šest godina poslije vraća u rodno Selce.

O Josipu se proteklih godina brine njegov nećak Žarko (64), kojemu je majka Jelena, Josipova sestra, umrla nedavno u 102. godini. Danas Josip živi na istoj adresi na kojoj se rodio 1911. g.

Znaju li Amerikanci da im u Selcu živi možda najstariji veteran, marinac iz Drugog svjetskog rata? (HINA)