CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Epidaurus Festival living with Arts in Cavtat, Croatia 3 - 22 September 2017, directed by Ivana M. Vidovic
http://www.croatia.org/crown/articles/11009/1/Epidaurus-Festival-living-with-Arts-in-Cavtat-Croatia-3---22-September-2017-directed-by-Ivana-M-Vidovic.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 09/2/2017
 
U petak, 08.09. na Ljetnoj pozornici u Cavtatu s početkom u 21h nastupit će duo Buenos Muchachos; argentinski gitarist Pablo Covacevich čiji su korijeni vidno hrvatskog porijekla. Kako Tango ne može bez bandoneona uz Pabla će nastupit i vrhunski argentinski harmonikaš i skladatelj Luis Caruana. Na klarinetu će se pridružiti umjetnik sa Sicilije Giovanni Mattaliano profesor klarineta na Konzervatoriju u Palermu. Utemeljitelj Festivala Epidaurus i umjetnički direktor je neumorna Ivana Marija Vidović, istaknuta hrvatska pijanistica i pjesnikinja.

Among special guests Pablo Covacevich, Argentinean guitarist of Croatian roots

Ivana Marija Vidović, istaknuta hrvatska pijanistica i pjesnikinja,
utemeljitelj i umjetnički ravnatelj Festivala Epidaurus



Epidaurus Festival 2017

PROGRAM / PROGRAMME

RUJAN / SEPTEMBER
TANGOing Weekend in Cavtat 8. & 9.09.

8. Petak / Friday
21h / 9pm
Ljetna pozornica Cavtat / Summerstage
TANGOing CAVTAT
PABLO COVACEVICH (Argentina) -€“ guitar
LUIS CARUANA (Argentina) - bandoneon
GIOVANNI MATTALIANO (Italia) -€“ clarinet
Dancers: RAFAEL RAMIREZ & NASTASJA STUPNICKI (Argentina)
MARIJKE BREKELMANS & RONALD DRENTEN (Holland)

9. Subota / Saturday
20:30h / 8:30pm
Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat
WORKSHOPing TANGO
Otvoreno za svu publiku - Dance and performing
PABLO COVACEVICH (Argentina) -€“ guitar
LUIS CARUANA (Argentina) -€“ bandoneon
IVANA MARIJA VIDOVIĆ (Croatia) -€“ piano
GIOVANNI MATTALIANO (Italy) -€“ clarinet
Dancers: MARIJKE BREKELMANS & RONALD DRENTEN (Holland)

11. Ponedjeljak / Monday
20.30h / 8:30pm
Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat
FROM MOZART TO GERSHWIN -€“ PIANO RECITAL
ELOISA CASCIO (Italy) - piano

15. Petak / Friday
20.30h / 8:30pm
Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat
IL VOLO - fly around the world with flute & piano
ALESSANDRO CROSTA (Italy) -€“ flute
NADIA TESTA (Italy) -€“ piano

16. Subota / Saturday
20.30h / 8:30pm
Dom kulture Cavtat / Cultural centre Cavtat
Hommage -  TINO PATTIERA
GJORGJI ČUČKOVSKI (Macedonia) -€“ tenor
ANDREJ NAUNOV (Macedonia) - piano

21. Četvrtak / Thursday
KONCERTI U KUĆI BUKOVAC
CONCERTS @the BUKOVAC HOUSE
- 20h / 8pm
Mladi talenti Epidaurusa 2017. / Epidaurus' Young talents 2017
KARMEN ANTUNOVIĆ (Croatia) - harmonika / accordion
DIEGO VITASOVIĆ (Croatia) - harmonika / accordion
- 21h / 9pm
TRIO CRISOSTOMO (Croatia)
KREŠIMIR MARMILIĆ - violin
NINA KOBLER - guitar / sopran
MATIJA ŠTAJCAR -€“ violončelo / violoncello

22. Petak / Friday
Villa Banac
20h / 8pm
MARIN DRŽIĆ: NOVELA OD STANCA
KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN (Croatia)
Povodom 450 obljetnice smrti Marina Držića
450 Anniversary of marin Držić's death
Režija/directed by Paolo Tišljarić
Igraju/Cast: Vlaho: Darija Mikulandra Žanetić, Miho: Tajana Martić, Dživo Pešica: Jelica Čučević, Stanac: Ante Tonći Đurković, Koza: Aida Machiedo, Vile: Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković, Ana Knez, Maskar: Petar Puljić

Organizator: Epidaurus festival - Artistic director: Ivana Marija Vidović
U slučaju lošeg vremena - alternativa je Dom kulture u Cavtatu.

Alternative to a bad weather Cultural centre in Cavtat. Sve informacije pratite / All info at: www.epidaurus-festival.hr ~ www.epidaurusfestival.com

Srdačno zahvaljujemo našim sponzorima! / With thank hugely to our sponsors!





UZ TANGOing IN CAVTAT ZAPOČINJE 11. EPIDAURUS FESTIVAL


Sljedećeg weekenda Cavtat će postat pravi Tango plato i s dvodnevnim programom autentičnog Tanga s umjetnicima iz Buenos Airesa, Amsterdama, Palerma i Dubrovnika otvoriti širom svoja vrata po jedanaesti put! U petak, 08.09. na Ljetnoj pozornici u Cavtatu s početkom u 21h nastupit će duo Buenos Muchachos; argentinski gitarist Pablo Covacevich čiji su korijeni vidno hrvatskog porijekla. Kako Tango ne može bez bandoneona uz Pabla će nastupit i vrhunski argentinski harmonikaš i skladatelj Luis Caruana. Na klarinetu će se pridružiti umjetnik sa Sicilije Giovanni Mattaliano profesor klarineta na Konzervatoriju u Palermu i osnivač prvog Jazz odjela za klarinet u Italiji, a koji će izvoditi i neka svoja djela i jazz improvizaciju. Iako je Piazzolla govorio da Tango nije u plesu već u glazbi, a čiju 25. obljetnicu smrti obilježavamo ovim koncertima, glazbenicima će se pridružit i majstor plesa Tanga, argentinac Rafael Ramirez sa svojom dugogodišnjom partnericom Nastasjom Stupnicki.

Kako je Tango danas vrlo rasprostranjen u Europi sve više i više, na otvaranju će Tango zaplesat i plesački par Marijke Brekelmans i Ronald Drenten iz Holandije. Cavtat je čaroban i bez ukrasa i dodataka, ali kad mu se pridruže ovakvi fantastični protagonisti autentičnog argentinskog Tanga uistinu užitka ne bi trebalo nedostajati! Već sljedeću večer u subotu 9. rujna u 20.30 Epidaurus festival priređuje Tango para todos radionicu i probu glazbenika otvorenu za publiku. U Domu kulture u Cavtatu svatko će moći probati i nauučiti početne plesne korake čarobnog Tanga uz fantastičnog maestra Rafaela Ramireza. Otvorena proba svih glazbenika kojima će se na klaviru pridružit i umjetnička direktorica Epidaurusa, pijanistica Ivana Marija Vidović u djelima Astora Piazzolle koja su često na njenom repertoaru, publika će moći doživjeti čari, trud, vježbanje i vidjeti kako je to kada glazbenici vježbaju "iza kulise"œ -€“ dok ih nitko ne sluša...

Najavljujemo i glasovirski recital mlade talijanske pijanistice Eloise Cascio 11. rujna u Domu kulture u Cavtatu u 21h sa zanimljivim programom od Mozarta do Gershwina.
Zajedno s društvom Baština ove godine Epidaurus festival kroz svoje promotivne materijale ponovno oživljava zaboravljenu tehniku Mrkog veza, izrađenog od tzv. mrke crne svile, a kojeg su sa svojim zavidnim umijećem i preciznošću od zaborava sačuvale učiteljica Jelka Miš i danas vrijedne ruke Katarine Dujaković čija je majka, rodom Cavtajka, također vrsna vezilja. Stalna suradnica Epidaurus festivala je i slikarica Luce Đuraš koja će opet izraditi unikatne poklone ovogodišnjim umjetnicima i razveseliti nas svojim novim vidicima.
Zato, dragi naši, uputite se put Cavtata i dobro nam došli!

Press Ef.

Foto kolaž: Epidaurus festival





OTVOREN 11. EPIDAURUS FESTIVAL
Uz fantastične glazbenike i plesače Tanga otvoren 11. Epidaurus festival u Cavtatu

Prethodne dvije večeri, 8. i 9. rujna Cavtat je po jedanaesti put otvorio svoja vrata još jednoj ediciji Epidaurus festivala koji iz godine u godinu iznenađuje svojom originalnošću, inventivnošću i visokom kvalitetom. Tako se na Ljetnoj pozornici u Cavtatu uz fantastične plesače argentinskog Tanga Rafaela Ramireza, argentinca koji živi za ples uz njegovu partnericu Nastasju Sas i holanđane Marijku Brekelmans i Ronalda Drentena moglo čuti i izvrsne glazbenike i ritam autentičnog argentinskog Tanga, s bojama Buenos Airesa i Boce u kojoj se danju i noću izvodi taj omiljeni životni partner svih argentinaca.

Uz pravu glazbenu šetnju kroz Tango, one rane skladbe iz 1930tih, 1940tih pa Piazzolline skladbe koje donose njegov nezaobilazni biljeg ovom žanru, a danas tako rado izvođen i slušan u interpretaciji gitariste argentinca Pabla Covacevicha čiji je djed s otoka Hvara, izuzetnog bandoneoniste Luisa Caruana te veoma nadarenog siciljanca Giovanni Mattalianija na klarinetu na plesnom podiju stvorio se pravi štimung emocionalnog i senzualnog fluida. Mnogobrojna publika uživala je i s velikim užitkom predano pratila svaki zvuk i svaki korak ovih majstora dvodnevne tango čarolije. U subotu je Dom kulture u Cavtatu održao nešto veoma pohvaljeno od publike.

Osim publike i sami umjetnici upravo su uživali u svom stvaranju. Održala se otvorena proba glazbenika iz cijelog svijeta koji su se susreli u Cavtatu s jednim jedinim ciljem: stvoriti putem glazbe nešto lijepo, najljepše. Stvoriti zauvijek jednu glazbenu priču koja nadilazi sve ponore u koje čovjek toliko lako upadne. Glazba je uistinu jedini medij dostupan svima koja jedina može očuvati ljepotu ljudske duše i ako joj se ispravno pristupi i osluhne, ukazati prohodni put do radosti, do zajedništva i neiscrpnog blaga koje čovjek u sebi nosi. I ovaj put je pokazala da ne poznaje granice, razlike niti kočnice u prodoru do svakog ljudskog srca koji čezne za lijepim.

Radionica je trajala nekoliko sati, a neumorni umjetnici kojima se pridružila na klaviru i umjetnička direktorica Epidaurus festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović u brojnim izvedbama iz opusa Astora Piazzolle i drugih autora fantastične tango literature nisu se štedjeli ni sekunde. Brojna publika imala je priliku vidjet kako izgleda kad se prvi put sastanu umjetnici iz raznih krajeva svijeta, a govore istim jezikom: glazbom! Onaj jedini medij dostupan svima: jezik uzajamnog poštovanja, talenta i rada. U radionici nizala su se djela koje su umjetnici isprobavali, no pokusi kao da su vrlo skoro postali pravi koncert već vrlo uigrane ekipe čiji je talent u svojim različitostima nadišao mediokritet i prosječnost.

Prisutna publika imala je priliku i sama isprobati prve plesne korake tanga uz plesače Ronalda Drentena i Marijku Brekelmans. Zanimljivo, bogato, domišljato i kvalitetno. Epidaurus ide dalje s ostalim događanjima. Na redu su tri koncerta 11., 15. i 16. rujna i to glasovirski recital talijanske pijanistice Eloise Cascio, makedonskog tenora Gjorgjija Čučkovskog uz pratnju na klaviru Andreja Naunova te talijanskog flautiste Alessandra Croste uz pijanisticu Nadiu Testu. Sva tri sljedeća događanja održat će se u cavtatskom centru kulture.

Epidaurus festival press
Foto: Hrvoje Đurković












Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!