CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Ferdinand Budicki the first driver in Zagreb to have passed a driving test in 1910
http://www.croatia.org/crown/articles/10714/1/Ferdinand-Budicki-the-first-driver-in-Zagreb-to-have-passed-a-driving-test-in-1910.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 07/12/2015
 
At the beginning of the 20th century, the royal government stipulated that every car in the city of Zagreb must have a license plate and that each driver must pass a driving exam. There was a problem, however, for not even a single official knew how to drive. It was agreed that Ferdinand Budicki, the owner of the first car in Zagreb, would teach four civil servants how to drive. The examination committee began its work late July 1910, and the first to have been summoned to take the exam was Ferdinand Budicki.

There was a problem, however, for not even a single official knew how to drive...


Ferdinand Budicki 1871-1951, the first person in Zagreb with a driving license,
who instructed his examiners how to drive

 
Prvi vozač u Hrvatskoj - Ferdinand Budicki prvio je položio vozački ispit i dobio vozačku dozvolu s brojem jedan

Kraljevska je vlada početkom 20. st. naredila da svaki automobil u gradu Zagrebu mora imati registracijsku tablicu i da svaki vozač mora položiti vozački ispit. Problem je bio što tada niti jedan činovnik nije znao voziti. Dogovoreno je da će Ferdinand Budicki, vlasnik prvog automobila u Zagrebu, poučiti vožnji četvoricu ddržavnih činovnika. Ispitno povjerenstvo počelo je s radom potkraj srpnja 1910. godine, a na ispit je prvi pozvan - Ferdinand Budicki.

Izvor: Program Priredaba srpanj/kolovoz 2015., Zagreb Hrvatska

 
The first driver in Zagreb - Ferdinand Budicki was first to have passed a driving test and on his driving license  it said number one

At the beginning of the 20th century, the royal government stipulated that every car in the city of Zagreb must have a license plate and that each driver must pass a driving exam. There was a problem, however, for not even a single official knew how to drive. It was agreed that Ferdinand Budicki, the owner of the first car in Zagreb, would teach four civil servants how to drive. The examination committee began its work late July 1910, and the first to have been summoned to take the exam was Ferdinand Budicki.

Source: Events & Performances July/August 2015, Zagreb Croatia


Many thanks to Dr. Željko Hanjš for drawing our attention to this source.

Already in 1914, Zagreb had the first lady in Zagreb with a driving license - Mrs. Bolle. See the following video for more info.


Ferdinand Budicki Shop in Croatia's capital Zagreb.
It was only since 1993 that Zagreb has a street named after Ferdinand Budicki.
Source of these two photos is www.hr-plates.com/op/.

Ferdinand Budicki, the first Zagreb automobilist, at the start of the First Croatian Automobile Race in 1912.


The first race of oldtimers in Croatia was organized in Zagreb in 1912



Zagreb oldtimer with Croatian Coat of Arms

An oldtimer in the city of Zagreb and the Museum of Arts and Crafts behind it.

Another Zagreb oldtimer with Croatian Coat of Arms

 
Opet taj huncut Budicki

Na deset prigodnih samostojećih panoa predstavljena je uloga Ferdinanda Budickog u nastajanju motorizacije u gradu Zagrebu. Kakav je već bio, dobio je naziv huncut, što bismo preveli vragolan u pozitivnom smislu, osoba koja se bavila raznoraznim poslovima i vještinama vezanim za prometna sredstva u gradu Zagrebu. Već 1897. proputovao je Europu i sjevernu Afriku biciklom, da bi se 1901. pojavio svojim automobilom marke Opel iz Beča u Zagrebu.

Ferdinand Budicki, trgovac i bravar koji je kao građanin Zagreba prvi došao s automobilom marke Opel u mjesecu travnju 1901 te uzbudio do tada uspavani Zagreb kojim su prometovali konji i pješaci.Ferdinand Budicki, trgovac i bravar koji je kao građanin Zagreba prvi došao s automobilom marke Opel u mjesecu travnju 1901 te uzbudio do tada uspavani Zagreb kojim su prometovali konji i pješaci.Ferdinand Budicki rođen je 1871. u Zagrebu, od oca Ferdinanda i majke Marije (rođene Panian). Potječe iz ugledne zagrebačke obrtničke obitelji. Drugi razred realke završio je u Rakovcu. Nastavlja s izučavanjem bravarskog zanata. Nadopunjuje stečena znanja u inozemstvu izučavajući mehanički obrt. U Beču sastavlja vlastiti bicikl. 1897. za osam mjeseci prevaljuje biciklom 17 323 km proputovavši pri tome gotovo čitavu Evropu i sjevernu Afriku. Ggodine 1902. pouzdano se zna da je došao motorkotačem iz Beča u Zagreb, a 1905. u društvu natporučnika Mukija Mannsbarta, Rudolfa Kraala i Mirka Bothea poletio je balonom Turul. Spustili su se kod Mraclina pokraj Velike Gorice. Iako ne postoje autentični podaci, smatra se da je 1901. dovezao iz Beča prvi automobil u Zagreb. U tvrtki Opel & Beyschlag, koja postoji i danas, kupio je rabljeni automobil marke Opel star dvije godine za 4000 kruna. Na međunarodnoj izložbi automobila u Berlinu 1899. taj automobil bio je nagrađen prvom nagradom.

Automobil je imao jednocilindrični motor ugrađen straga, snage 3,5 KS (2,6 kW) pri 650 0/min, obujma 1545 ccm, mase 520 kg. Prijenos snage vršio se preko lanca na stražnje kotače. Najveća brzina mu je iznosila 20 km/h. Potrošnja goriva iznosila je 10 l/100 km. Da bi došao u Zagreb svu neophodnu poduku o vožnji automobilom dobio je od gospodina Beyschlaga na stazi Pratera u Beču. Dodatnu obuku stekao je promatrajući vožnju u električnom tramvaju, smjestivši se iza samog vozača. U Zagreb je došao za dva dana. Iz razgovora Ferdinanda Budickog doznajemo: Pogotovu su se plašili konji, a ni s ljudima tada nije bilo lahko! Nije bilo anlasera, pa smo se mučili kurblanjem. Zarađeni su mnogobrojni žuljevi dok se nije pojavila iskra. Nije bilo rezervnih kotača. Kotač se mogao skinuti samo u radionici. Zračnica se krpala samo na cesti. Automobili su tada trošili puno više ulja. Uopće nisu imala stakla niti krova pa smo bili mokri. Volan je bio izravno spojen s prvim kotačima. Motor je imao cilindar i veliki otvoreni zamašnjak. Najveća brzina iznosila je 30 km/h. Prednji kotači bili su mali, a stražnji veliki. F. Budicki je jedan od osnivača prvog Hrvatskog automobilskog kluba osnovanog 1906. Iako je Ferdinand Budicki 28. kolovoza 1901. dobio svjedodžbu za upravljanje automobilom u Beču,  ponovno je morao polagati vozački ispit 27. srpnja 1910. i u Zagrebu, ishodivši pri tome vozačku dozvolu pod rednim brojem 1.

Iz intervjua s gospodinom Budickim objavljenim u Novostima 4. ožujka 1938. doznajemo da je on: Dana 1. ožujka 1898. otvorio trgovinu bicikla i šivaćih strojeva K touristu uz već postojeću mehaničku radionicu. Prva trgovina nalazila se u Mavrovskoj ulici br. 24, sadašnjoj Masarykovoj, u kući Dioničke tiskare. Tadašnji Zagreb je uz tu imao još samo dvije trgovine biciklima. Jednoj je vlasnik bio Dirnbacher, a drugoj Droftinac.  Nakon godinu dana proširuje posao fonografima i gramofonima, a malo kasnije automobilima i motorkotačima. Godine 1902. trgovinu seli u Ilicu 25. To je bila kuća na uglu Ilice i Gundulićeve ulice, vlasništvo dr. Hönigsberga. Zbog rušenja spomenute zgrade seli se privremeno na Preradovićev trg u kuću Prve hrvatske štedionice. Ponovno proširuje trgovinu na Jelačićevu trgu br. 7. Prvo automobilsko generalno zastupstvo automobila Ford za Hrvatsku i Slavoniju preuzima 1910. Zastupnik Forda bio je punih osamnaest godina. Godine 1929. uvodi prve taksimetre i prve autobuse koji su vozili na relaciji Zagreb - Sv. Ivan Zelina, zatim Zagreb - Šestine, od centra prema Pivovari, prema Maksimiru i Mirogoju. Zbog ratnih zbivanja 1917. napušta trgovinu na Jelačićevu trgu. i seli u Hatzovu br. 10, tada Ulicu Jadranskog osiguravajućeg društva. Nadolazeća svjetska kriza 1929. prisiljava Budickog da napusti trgovinu automobilima. Zadržava samo mehaničku radionicu. Svojim poduzetnim duhom učinio je mnogo za napredak našega biciklističkog i automobilističkog sporta.

Izvor Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!