CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Ivana Marija Vidovic and 7th Epidaurus Festival in Cavtat Croatia - festival of music, drama, theatre and folklore
http://www.croatia.org/crown/articles/10435/1/Ivana-Marija-Vidovic-and-7th-Epidaurus-Festival-in-Cavtat-Croatia---festival-of-music-drama-theatre-and-folklore.html
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić
Published on 07/3/2013
 
  On the south east part of the Croatian coast, in a beautiful, picturesque Cavtat we would love to welcome a cultural series of events. The Epidaurus Festival is a festival of music which will also include other artistic events - drama, theatre, literature, poetry, various presentations, folklore, educative programmes, matinees for young talents, getting to know the area, its beauty, nature, tradition, etc. Without music life would be a mistake (F. Nietzche).

Ivana Marija Vidović – artistic director of Epidaurus Festival


Ivana Marija Vidović and her Epidaurus - Cavtat

The town of Cavtat - ancient Epidaurus on the Croatian side of the Adriatic Sea, south-east of the City of Dubrovnik.

Ivana Marija Vidović opening the 7th Epidaurus Festival in Cavtat, Croatia in 2013.

 
Dear Friends of Arts,

The Epidaurus Festival is my own idea and childhood dreams.

On the south east part of the Croatian coast, in a beautiful, picturesque Cavtat we would love to welcome a cultural series of events; topical musical and artistic programmes which would firstly enrich this marvellous place and on the other hand give us an opportunity to introduce to the public the beauty of ancient, peerless Epidaurus, (nowadays called Cavtat), the area of breathtaking Konavle, its gorgeous tradition, culture, long history, natural miraculous beauties and a vast number of qualities in the vicinity of the famous town of Dubrovnik. It will also indicate the fact that Cavtat is a nucleus in which many things in this part of the world will confirm its significance and uniqueness.

The Epidaurus Festival is a festival of music which will also include other artistic events (drama, theatre, literature, poetry, various presentations, folklore, educative programmes, matinees for young talents, getting to know the area, its beauty, nature, tradition, etc.). All this will give to Cavtat a dimension of cultural tourism.

Let me express in advance my deep admiration and thanks to all my colleagues, Luka Korda - President of the Konavle Municipality, Frano Herendija – Director of the Tourist Board of Konavle and to all artists who will enrich this project and miraculous place with their creations.

Long live Epidaurus festival!

Ivana Marija Vidović – Artistic Director of Epidaurus Festival

www.epidaurusfestival.com





Cavtat sunset

Ivana Marija Vidović with young musical talents. From right to left:
Mia Pečnik, Elizabeta Barišin, I.M.V., Ana Njirić, Paula Jadrušić and Marko Puljić

Ivana Marija Vidović with Paula Lucija from Pridvorje near Cavtat in fantastic Konavle dress

Elegant Croatian national dance from the town of Ćilipi near the Dubrovnik airoport, not far from Cavtat.

A typical old Croatian church in Konavle, a region south of Dubrovnik.


Autoportrait of young Vlaho Bukovac 1855-1922, Croatian painter born in Cavtat, from arround 1878

Photo of Croatian painter Vlaho Bukovac in his House.


Happy birthday Vlaho!



 
SRETAN ROĐENDAN VLAHO!

(Cavtat, 4. srpnja 1855. - Prag, 23. travnja 1922.) Vlaho Bukovac jedan je od najznačajnijih hrvatskih slikara. Rođen je na ovaj dan, 4.srpnja 1855. u Cavtatu. Epidaurus festival će tim povodom u suradnji muzeja Kuća Bukovac upriličiti i ove godine u slikarevoj rodnoj kući predavanje prof. Igora Zidića koji se smatra jednim od najistaknutijih autoriteta za likovnu umjetnost u Hrvatskoj te vrhunski poznavatelj hrvatske moderne umjetnosti. Predavanju će usljediti i projekcija filma "Vlaho Bukovac" B.Žižića, a za glazbeni doprinos ove svečanosti pobrinuti će se priznati dubrovački gitarist, Maroje Brčić. Dobrodošli u Bukovčevu 5! (Početak u 21h).

Izvor www.kuca-bukovac.hr

 
HAPPY BIRTHDAY VLAHO!
 
(Cavtat, 4 July 1855 - Prague, April 23, 1922) Vlaho Bukovac is one of the most important Croatian painters. Born on this day, July the 4th in 1855 in Cavtat. Just like previous year on this very occasion and in cooperation with the Museum Bukovac House, Epidaurus festival will organize a lecture, a film projection about the painter titled "Vlaho Bukovac" and the concert in the painter's birthplace by a prominent guitarist Maroje Brčić. The lecture titled "Bukovac in Zagreb" will be held by one of the foremost authorities on visual arts in Croatia and a top expert on Croatian modern art.  Welcome to the Bukovčeva street number 5 in Cavtat starting at 9pm.

Source www.kuca-bukovac.hr



Ivana Marija Vidović with flamenco dancers from Spain

 
TRIJUMF RADOSTI NA TARACI VILE BANAC

Sedmi po redu Epidaurus festival svečano je otvoren u ponedjeljak 1. srpnja 2013. u Cavtatu uz vrhunski Flamenco a na sveopće oduševljenje brojnih mještana, gostiju Cavtata i slučajnih prolaznika.

Nezapamćeni broj posjetitelja s oduševljenjem i nevjericom pratila je svaki pokret flamenco plesačica na veličanstvenoj taraci Vile Banacu Cavtatu koji su imali čast i prigodu otvoriti ovaj mali no entuzijazmom i dobrom voljom veliki festival.

Što reći o flamencu? Flamenco je vatra, a takvim bismo mogli nazvati i svaki pokret njihovih plesača. Osim uigranih i sigurnih pokreta iz kojih je progovarala strast prema tradiciji s kojom su neraskidivo vezani, oni nisu skrivali oduševljenje što su tako toplo primljeni i prihvaćeni pa nagrađeni velikodušnim pljeskom. Flamenco nije čest gost u našim krajevima, stoga sve pohvale organizatorici i utemeljiteljici ovog festivala Ivani Mariji Vidović koja ih je nekim čudom i čarolijom, usprkos sveopćoj štednji i recesiji, uspjela dovesti u Cavtat i osigurati im uvjete kakve zaslužuju.

Epidaurus festival zasnovan je na uvjerenju da su stil, ljubav prema svome i umjetnička djela sama sebi svrha (a svijet nam besprijekorno pripada svima!). Taj larpurlartistički zagrljaj svijeta besprijekorno nam je potreban i ne treba objašnjenja ni pravila. Pojam larpurlartizam prvi je put upotrijebio francuski pjesnik Theophile Gautier 1835. da bi označio umjetnost potpuno OSLOBOĐENU od političkih, društvenih, vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam. Potrebni smo svojoj zemlji i svome planetu! Prijeko smo potrebni! S istom porukom trudimo se dovesti u magični ovaj rodni nam kraj sve što će obogatiti, polučiti, poručiti, obojiti, oplemeniti, ohrabriti, probuditi, približiti, potvrditi umjetnost svome najvjernijem tumaču, čovjeku – rekla je Ivana Marija Vidović otvarajući festival.

Dragi ljudi, predivan ambijent, prekrasna zemlja, nezaboravan pogled, srdačan doček, topla i vrlo brojna publika. Ushićene smo! – dodala je plesačica Lara Andrés. Mještani i posjetitelji, sretni su i ponosni što se ovako lijep i kvalitetan festival održava u njihovom mjestu i time pridonosi općoj atmosferi neprekidne ljetne zabave, ne prelazeći ni u jednom trenu okvire kulture, visoke umjetnosti i decentnosti. A to je jedina i prava hrvatska putovnica za Europsku Uniju kojoj od pamtivijeka i pripadamo.

Napisala: Maja Milošević

PRESS URED EPIDAURUS FESTIVALA

PHOTO: Za Epidaurus festival Miho Skvrce



Flamenco dancers in ancient Epidaurus - Cavtat. On the left Croatian flag.

Without music life would be a mistake (Friedrich Nietzche)





Ivana Marija Vidović with Lucija Paula from Pridvorje in fantastic Konavle costume.
Konavle is a region south of Dubrovnik.

 
Mladi talenti, 7. Epidaurus festivala

Bez glazbe život bi bio pogreška, rekao je Nietzsche. Svi prisutni na drugoj večeri 7. Epidaurus festivala, koja je predstavila ovogodišnje Mlade talente, mogli su se u to uvjeriti. U Domu kulture u Cavtatu, u vrlo posebnoj atmosferi, publika je uživala i tijekom cijelog koncerta zadivljeno slušala i promatrala svaki pokret, svaku glazbenu misao pet vrlih učenika iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika i Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba. Pokazali su, svaki na svoj originalan način, da je njihov uspješan rad, talent, upornost, samoodricanje, podloga kako bi još bolje shvatili riječi njemačkog filozofa. Marko Puljić, Ana Njirić, Paula Jadrušić učenici su Umjetničke škole Luke Sorkočević iz Dubrovnika u klasi prof. Sunčice Grego.

Marko Puljić stigao je na koncert svojim biciklom, Ťparkiraoť ga pred dvoranom i zasvirao nam. Svojom je proživljenošću i pažljivim, ljupkim  fraziranjem zapanjio u Sonatini F. Kuhlaua, a upravo razdragao publiku skladbom Travanj P. I. Čajkovskog. Ana Njirić publici se smiono predstavila u djelima Tanodija (Etida br. 3) dok je publiku odlučno razigrala u vještoj interpretaciji Griegova Plesa Patuljaka. Kod Paule Jadrušić, koja je imala pet autora, uočljiv je smisao za emotivnu, tehničku i muzikalnu ravnotežu, a u Maloj balkanskoj suiti publika je odobravala dobro izražen melos Balkana osvježenim svojim prepoznatljivim temama i “mirisom”. Suitu je izveo trojac Marko, Ana i Paula, što je stvorilo dodatno simpatiju i dinamičnost ovog koncerta. Njirić i Jadrušić prvi su dio koncerta zaključile sjajnom gradacijom u arhitekturi tumačenja, a sveprisutna dobra tehnika sviranja zapanjila je brojnu publiku u dvorani i na prozorima Doma kulture. Pa tko bi mogao uopće proći ravnodušan pored dvorane iz koje su se prolamali divni, svježi i mladi zvuci! Pogotovo kad su se začule Debussyjeve Dvije Arabeske koje su prolaznici, zastajkujući, prepoznavali.

Mia Pečnik i Elizabeta Barišin učenice su prof. Ivanke Kordić pri školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Pečnik je tumačila četiri potpuno različita skladatelja delikatesno, sa, usudila bih se reći, sramežljivom ljepotom. Pri sviranju Mije Pečnik očito je ljupko fraziranje. Ona diše dok svira kao da nježno pjevuši, a u pasažama Mozartove sonate u B-duru K 333 (prvi stavak) postiže perlasti ton s lakoćom.

Imao je nastup svih četiriju djevojki mjeru damske elegancije i krasne promišljenosti. Preludij i fuga u G duru BWV 884 imala je stoički mir i kontemplativnost, dok je bistri zvuk u Mozartu uistinu dominirao. Harfa trave D. Kempfa bila je divna podloga za svima poznate arabeske C. Debussyija koje su, uz pogled mjesečine prosute po moru Cavtata, najavile zadnju protagonisticu među darovitim i već vrlo sigurnim mladim tumačima.

Elizabeta Barišin prošetala nas je na kraju od Bacha, Preludij i fuge u E duru BWV 854 preko Mozartova Ronda u F duru K494 do Nokturna Dore Pejačević u Fis duru da bi briljantno okončala posebno večer s Weberovim Rondom brillante u Es duru, op.62. Elizabeta Barišin nijansirala je sve epohe i sve potpuno tematski i stilski različite skladbe suvereno s odmjerenošću s već zavidnom tehnikom i sigurnošću. Što na kraju reći osim Sokratovih mudrih riječi kako je ovakva mladost uistinu sretna jer za nju postoji budućnost.

PRESS URED EPIDAURUS festivala

FOTOGRAFIJE: Za Epidaurus festival Miho Skvrce









OMILJENA HEIDI u KONAVLIMA!

Čudesni roman Johanne Spyri koji govori o prijateljstvu i pomaganju s obožavanom djevojčicom dobra srca premda bez podrške roditelja koje je izgubila vrlo rano...Prema inicijativi pijanistice i pjesnikinje Ivane Marije Vidović koja je ujedno i umjetnička direktorica Epidaurus festivala Heidi stiže podno Konavoskih a ne Alpskih brda…8.srpnja pred Domom kulture na Grudi s početkom u 21h – dobrodošli, jer mladost je vječna radost duše.

 
BELOVED HEIDI in KONAVLE!

A wondrous Johanna Spyri's novel, which tells about friendship and helping the revered but good-hearted girl even though without the support of parents who had lost very early... According to the initiative of the pianist and poet Ivana Marija Vidovic who is also the artistic director of the Epidaurus Festival Heidi comes at the foot of amazing Konavlian and not Alpine hills. Welcome all because youth is an everlasting joy of the soul.




Ponedjeljak 08.07. / Monday 08.07. Ispred Doma kulture na Grudi / In front of the Cultural centre, Gruda 21:00h
HEIDI U KONAVLIMA / Heidi in Konavle
KAZALIŠTE / Theatre MERLIN (http://www.kazalistemerlin.hr)
Johanna Spyri: Heidi, Režija / Directed by: Ana Merlin, Glazba / Music by: Vlatko Panić
Glume / Actors: Sanja Milardović, Heidi / Ivan Horvat, Djed, Petar i Profesor / Gordana Šimić, Klara


Joy with Heidi in Konavle

HEIDI in Konavle


HEIDI ODUŠEVILA

UMJETNOST JE NAJVIŠA TOČKA HRABROSTI U KOJOJ SE SASTAJEMO SA SVIJEŠĆU

Predstava za djecu Heidi u izvedbi Kazališta Merlin iz Zagreba, još jedna prekrasna i dojmljiva izvedba Epidaurus festivala pred prepunim predvorjem Doma kulture na Grudi, dogodila se u ponedjeljak 8. srpnja 2013. ispred Doma kulture na Grudi. Kazalište Merlin 2011. proslavilo je 10. godinu svoga djelovanja. Uvijek lirski raspoloženi, oni kažu: „Ako smo iskreni prema sebi, naslućujemo i prihvaćamo kako je život igra u kojoj smo katkada nježni i slobodni, a katkada grubi i utamničeni. Naše je lice samo odraz onoga što se već dogodilo ili se upravo događa "negdje u bijeloj pokrajini na kraju Neba".


Vanesa Vidaković and Ivana Marija Vidović

Umjetnost je najviša točka hrabrosti u kojoj se sastajemo sa sviješću. Umjetnost je svjetlost koja ima sposobnost preobraziti tamu i crvoliki strah koji kukavno skrivamo i koji nas guši.
Umjetnost je umješnost malog čovjeka da dosegne i proguta najvišu i najblistaviju zvijezdu na nebeskom prostranstvu. Umjetnika s publikom. To je strujni most koji oživljava stanice odnosa sa sobom, nebom i Zemljom. Kako je naše kazalište samo po sebi čarolija, kako je put utjelovljenja svake naše predstave čaroban, vjerujemo da je i vaš užitak tijekom gledanja naših predstava bio čaroban. Vaše su oči ogledalo duše, a naše su predstave za dušu! Zato ih pogledajte!“.

Cilj i svrha postojanja ovog kazališta je djelovanje kroz osnovne vrijednosti čovjeka, a to su: ljubav, mir, istina, ispravnost i nenasilje. Kazalište Merlin predstavom Heidi donijelo je novi doživljaj ljepote naših života. Radosna djevojčica, velikog srca i očiju ispričala nam je svoj doživljaj svijeta. Kroz razne događaje dočarala nam je smisao prijateljstva i zdrave vedrine. Vodila nas je kroz grad i nepregledne planinske predjele i pomogla nam da u sebi otkrijemo ljubav prema ljudima, životinjama i prirodi. Podsjetila nas je da su ljubav i prihvaćanje sebe onakvima kakvi jesmo najveći darovi koje možemo dobiti s neba. Pokazala nam je da je istinska sreća toliko snažna da može pobijediti svaku patnju i bolest. Tako ste kroz smijeh i suze osjetili pravo prijateljstvo. Veseli žamor okupljenih mališana i njihovih roditelja koji su s radosnim očekivanjem pratili sva zbivanja na pozornici dokaz je kako je Epidaurus festival na pravom putu koji pokazuje kako se karta za ulazak u čarobni svijet kazališta kupuje već u ranom djetinjstvu. A nema većeg veselja i nagrade nego sjajni i radosni pogled zahvalnosti nekog djeteta.
 

Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!