Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  General Dr. Ivan Prodan 1927-2013 founder of Croatian Veteran Association in 1990
 »  Home  »  In Memoriam  »  General Dr. Ivan Prodan 1927-2013 founder of Croatian Veteran Association in 1990
 »  Home  »  Education  »  General Dr. Ivan Prodan 1927-2013 founder of Croatian Veteran Association in 1990
General Dr. Ivan Prodan 1927-2013 founder of Croatian Veteran Association in 1990
By Nenad N. Bach and Darko Žubrinić | Published  05/14/2013 | People , In Memoriam , Education | Unrated
Since 1993 this association was a full member of the World Veteran Federation (WVF)


Primarius Dr. Ivan Prodan, Croatian general, was the first president of the Croatian Veteran Association, founded in 1990. Since 1993 this association was a full member of the World Veteran Federation (WVF) with its seat in Paris. Furthermore, Dr. Prodan was the first Croatian to have beem elected as a member of the Permanent committee of the WVF. Croatian Veterans gave an important contribution to the defense of sovreignity of the Republic of Croatia.

 
Umro je čovjek koji je osnivač Zajednice udruga Hrvatski ratni veterani koja je prva udruga hrvatskih ratnih veterana na području Republike Hrvatske.
Osnovana je u studenom mjesecu 1990. godine. Registrirana je 21.11.1990. kao udruga Hrvatski ratni veterani (HRV) po pozivu predsjednika dr Franje Tuđmana svim hrvatskim ratnim veteranima demokratskog opredjeljenja koji su se zalagali za ostvarenje najviših ideala slobodnog svijeta, javlja braniteljski portal.

Utemeljena je kao domoljubna, nestranačka i nevladina udruga. Članstvo je bilo dragovoljno, sastavljeno od sudionika Drugog svjetskog rata, a od 1992. g. i Domovinskog rata, koji su se borili za samostalnu Hrvatsku državu, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Voljom 10 udruga Hrvatskih ratnih veterana Republike Hrvatske 1997. godine osniva se Zajednica udruga Hrvatski ratni veterani. Za prvog predsjednika, tada je izabran dr. Ivan Prodan, umirovljeni general bojnik Hrvatske vojske. Na izbornoj skupštini 15. travnja 2004. godine general dr. Ivan Prodan je ponovno izabran za predsjednika Zajednice udruga.

Od 1993. godine Hrvatski ratni veterani su ravnopravna članica Svjetske federacije veterana  sa sjedištem u Parizu. Prvi član Stalnog komiteta WVF s hvatske strane bio je dr. Ivan Prodan, predsjednik Hrvatskih ratnih veterana. Sada je to Đuro Dečak, general pukovnik u mirovini.


Đuro Dečak i dr. Ivan Prodan, hrvatski generali, 2008.

Hrvatski ratni veterani su, isto tako članica Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Međunarodnog crvenog križa u Ženevi, i Konferencije časnika i veterana gradova država Jadrana.

Značenje Hrvatskih ratnih veterana bilo je napose važno tijekom stvaranja Republike Hrvatske, jer tada se je dragovoljno branio suverenitet mlade demokratske Hrvatske države, slobodarski duh hrvatskog naroda, pozitivni povijesni svjetonazor i temeljne vrijednosti života u skladu s načelima pravde i rješavanja sporova mirnim putem u interesu obrane i učvršćenja međunarodnog mira, suradnje i razvoja putem rješavanja problema na godpodarskom, socijalnom i humanitarnom području.


Dr. Ivo Prodan u Otočcu 2009.

Opredjeljena za obranu, suradnju i zaštitu tako visokih načela Zajednica udruga HRV i nadalje, u svojim djelovanjima, ostaje na prvoj crti istih temeljnih principa. U tom smislu je vrlo aktivna na međunarodnom i na hrvatskom području djelovanja.

Ispraćaj  generala Prodana održati će se u utorak 14.5.2013. u 12 sati, na krematoriju Mirogoj.

Neka mu je laka Hrvatska zemlja za koju je živio svim svojim bićem...


Izvor www.dnevno.hr



SADAŠNJOST I BUDUĆNOST HRVATSKIH RATNIH VETERANA
Dr. Ivan Prodan

   
Dosljedni svojim programskim načelima i Statutu, dokumentima usvojenima od 1990.g. pa do danas, kao nekad jedina novo utemeljena udruga Hrvatski ratni veterani, sa statusom punopravne članice Svjetske federacije ratnih veterana iza koje stoji 32 milijuna članova u svijetu, mi smo van stranačko oprijedjeljeni partneri sa državom i njenim institucijama, suradnik sa strankama na vlasti i, da kako sa svim ne vladinim organizacijama.

Temelj našeg rada je demokracija, poštivanje ljudskih prava i sloboda, vladavine prava, ustavna i pravna zaštita svih građana, pravo na rad i socijalnu skrb, istinito informiranje i dostojanstveno civilizirano življenje.

Hrvatska danas potvrđuje svoje europske vrednote, utemeljene na demokratskim načelima, uz gospodarski i demokratski sustav vladavine, te kao takvo od početka ima preduvjete za članstvo u Europskoj uniji.

Demokratski izbori, vladavina zakona i ljudska prava, temeljne su vrednote političke kulture u Hrvatskoj. Mi ˝idemo u Europu˝ s dostignućem višestranačkog sustava, a uz to intenzivno radimo na neovisnosti sudstva i slobode izražavanja. Europske vrednote možemo promicati čiste savjesti.

Današnja situacija da se ekonomski liberalizam suzbije regulativom je suština kršćansko socijalnih načela i socijalističkih političkih ideja, iako se njihova primjena stubokom razlikovala. Politički socijalni sustav vrednota suvremene Europe može se ukupno uzevši smatrati zajedničkim dosegom liberalizma, socijalizma i kršćanske demokracije.

Kako je situacija u Hrvatskoj, mi smo svjedoci čitajući tisak, gledajući medije, da se društvo istina oslobodilo prošlosti, ali se na neki način ponaša gore nego dok je bio bez slobode. Kriminal je naglo porastao, niz ozbiljnih simptoma koji ukazuju na razna sumnjičenja između političkih stranaka, raznih intriga, namjernog laganja, politikanstva, bezobzirne borbe za čisto vlastite interese, žeđ za vlašću, pokazuju neprekrivene ambicije, istovremeno pokazujući sve moguće vrste novih do sada neviđenih načela načina grabeža, pojava različitih mafija, opće pomanjkanje tolerancije, razumijevanja, ukusa, umjerenosti, razuma.

Dovoljan je pogled na našu politički scenu, koja teče u sjeni predizborne kampanje pokazuje čudovišnu žeđ za vlašću, i nastojanja da se stekne naklonost zbunjenih birača, nudeći im bogatu paletu atraktivnih besmislica.

Međusobna optuživanja, denucijacije i klevetanja među političkim protivnicama ne poznaju granice. Skandali su izagnali iz medija analizu. Mnogi članovi bivše nomenklature koji su do nedavno hinili brigu za socijalnu pravdu i radničku klasu odbacili su svoje krinke, i tako reći preko noći postali klasa špekulanata i lopova.

Pojam ratnih veterana uveden je u Hrvatskoj prije 18 godina na inicijativu predsjednika dr. Franje Tuđmana, a prihvaćen od velikog broja učesnika raznih ratova za samostalnu državu Hrvatsku i hrvatsku vojsku. Osnivačka skupština je odredila status Hrvatskih ratnih veterana, koji sa sobom nosi određena prava i benificije, koje ćemo sa svojim radom u okviru naših opredjeljenja i vrijednosti odgovorno provoditi.

Mi Hrvatski ratni veterani dobro znamo da je komunizam srušen životom, mišlju i ljudskim dostojanstvom branitelja. Istinska politika, demokratska politika, politika vrijedna tog imena u svakom slučaju jedina je politika koju podržavamo, a ona je jednostavno ponašanje da budemo koristan svojim bliskima, da budemo od koristi zajednici, da budemo korisni onima koji dolaze iza nas. Njezini najdublji korijeni su moralni, jer je to odgovornost izražena akcijom prema cjelini naroda, odgovornost i to ona viša odgovornost koja izrasta iz svjesne ili podsvjesne sigurnosti da se sve negdje pamti i ocjenjuje, i da ne završava s nama, nego traje bez obzira na trenutne uspjehe ili neuspjehe.
 
Izvor www.zuhrv.hr


Formated for CROWN by Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!


How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Article Options
Croatian Constellation



Popular Articles
  1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
  2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
  3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
  4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
  5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.