Search


Advanced Search
Nenad Bach - Editor in Chief

Sponsored Ads
 »  Home  »  People  »  Sinking of the Titanic in 1912 and Croatians
 »  Home  »  History  »  Sinking of the Titanic in 1912 and Croatians
 »  Home  »  Education  »  Sinking of the Titanic in 1912 and Croatians
 »  Home  »  Croatian Life Stories  »  Sinking of the Titanic in 1912 and Croatians
Sinking of the Titanic in 1912 and Croatians
By Dr. Ante Čuvalo | Published  04/19/2012 | People , History , Education , Croatian Life Stories | Unrated
Carpathia ship that saved many people from the Titanic was a liner between the cities of Rijeka and New York


Titanic


Carpathia was the only ship to come to Titanic’s passengers and crew rescue.
At the time of Titanic’s sinking Carpathia was on its regular route New York – Rijeka (Croatia).
There were 76 Croatians working as crew on the Carpathia – the hero ship.

 
POTONUĆE TITANIKA – STOTA OBLJETNICA

Podatci koji slijede objavljeni su na engleskom jeziku u “Hrvatskoj kronici – Chicago”, br. 1., proljeće 2002., prigodom 90. obljetnice potonuća Titanika. Ovdje ih donosimo u prijevodu, s nekim sitnijim izmjenama i dopunama, povodom 100. obljetnice tog poznatog tragičnog dogođaja.

***

Petnaestog travnja 2012. navršava se 100 godina od potonuća prekoocenaskog “nepotopivog” broda Titanika. Među 1316 putnika, od kojih je 818 izgubilo živote u ovoj užasnoj nesreći, koja je zapanjila tadašnji svijet, bilo je i nekoliko Hrvata i drugih koji su dolazili iz Hrvatske i Bosne-Hercegovine. Od tih, slijedeći su izgubili živote:

Čačić Jago/Grga, 18, neoženjen, Široka Kula, išao u South Chicago, Illinois.

Čačić, Luka, 38, oženjen, Široka Kula, išao u South Chicago, Illinois.

Čačić, Manda, 21, neudata, Široka Kula, išla u South Chicago, Illinois.

Čačić, Marija, 30, neudata, Široka Kula, išla u South Chicago, Illinois.

Čalić, Jovo, 17, neoženjen, Breznik, išao u Sault Ste. Marie, Michigan.

Čalić, Petar, 17, neoženjen, Brezik, išao u Sault Ste. Marie, Michigan.

Čor, Bartol, 35, oženjen, Kričina, išao u Great Falls, Montana.

Čor, Ivan, 27, oženjen, Kričina, išao u Great Falls, Montana.

Čor, Ljudevit, 19, oženjen, Kričina, išao u St. Louis, Missouri.

Čulumović, Joso, 17, neoženjen, Lipova Glavica, išao u Hammond, Indiana. (On se ukrcao pod  imenom Ećimović.)

Dakić, Branko, 19, Gornji Miholjac, nije poznato u koje mjesto je išao. Njegovi posmrtni ostaci, ako su i pronađeni, nisu nikad dentificirani.

Dika, Mirko, 17, neoženjen, Podgora (Crikvenica?), išao u Vancouver, Kanada.

Dimić, Jovan, 42, oženjen, Ostrovica, išao u Red Lodge, Montana.

Draženović, Josip, 33, oženjen, Hrastelnica, išao u New York, NY. Njegovo tijelo je pronašao brod MacKay Bennett i položeno je u more 21. travnja 1912. Na njegovu tijelu je nađeno: lula, putovnica, krunica, 25 dolara i 5 kruna. (Na jednom mjesu se veli da mu je bilo 30 godina.)

Hendeković, Ignjac, 28, oženjen, Vagovina, išao u Harrisburg, Pennsylvania. Putuje s Matildom               Petranec. Njegovo tijelo je pronašao brod MacKay Bennett i pokopano 10. svibnja 1912. u  katoličkom groblju Mount Olivet, Halifax, NS. Na njegovu tijelu je nađeno: nožić, novčanik s  12 dolara u papiru i u manjem novčaniku 72 centa, zatim 2 brodske karte trećeg razreda, broj 349245 za Matildu Petranec i broj 349243 za Toznai!! Hendoković.

Karajić, Milan, 30, oženjen, Vagovina, išao u Youngstown, Ohio.

Orešković, Jelka, 23, neudata, Konjsko Brdo, išla u South Chicago, Illinois. (Putuje s Lukom i Marijom Orešković.)

Orešković, Marija, 20, neudata, Konjsko Brdo, išla u South Chicago, Illinois. (Putuje s Lukom i  Jelkom Orešković. Marijna majka je kasnije primila Ł50 od Mansion House Titanic Relief Fund.)

Orešković, Luka, 20, oženjen, Konjsko Brdo, išao u South Chicago, Illinois. (Putuje s Marijom i  Jelkom Orešković.)

Pavlović, Štefo, 32, oženjen, Vagovina, išao u Harrisburg, Pennsylvania.

Petranec, Matilda, 28, udovica, Vagovina, išla u Harrisburg, Pennsylvania. (Putuje sa Ignjacom  Hendeković. Njezina putna karta je pronađena na tijelu g.  Hendekovića.

Pocrnić, Mate, 17, neoženjen, Bukovac, išao u South Chicago, Illinois. (Nekad je pisan i kao  “Pacruic”, “Pecruic” i “Pokrnic”.)

Pocrnić, Tomo, 24, oženjen, Bukovac, išao u South Chicago, Illinois. (Nekad je pisan i kao “Pacruic”,  “Pecruic” i “Pokrnic”.)

Smiljanić, Mile, 37, Pisač kod Udbine, nije poznato u koje mjesto je išao. Njegovi posmrtni ostaci, ako  su bili i pronađeni, nisu nikad dentificirani.

Stanković, Ivan, 33, neoženjen, Galgovo, išao u New York, New York. Na webu se može naći da je Stanković već prije bio u Americi, vradio se doma samo radi sređivanja papira oko imovine svoje pokojen žene i na povratku u Ameriku izgubio je život.

Strilić, Ivan, 27, oženjen, Široka Kula, išao u South Chicago, Illinois.

Turčin, Stjepan, 36, oženjen, Bratina, išao u Youngstown, Ohio.

Ovom popisu možemo dodati i ime svećenika benedektinca Josipa Perušića (Josef Peruschitz) koji je rođen 1871. u Njemačkoj (Bavarska) ali hrvatskog je podrijetla. On je putovao u Minnesotu da bi preuzeo dužnost ravnatelja tamošnje srednje škole. Poznato je da je odbio ući u čamac za spasavanje da bi dao prednost suputnicima da spase život.

***

Iz Bosne i Hercegovine

Bakić, Kerim, 26, oženjen, Bakić, išao u Harrisburg, Pennsylvania.

Bekić, Tido?, 38, oženjen, Bakić, Bosnia, išao u Harrisburg, Pennsylvania. (Prezime se navodi i kao Kekić.)

Sivić, Husein, 40, oženjen, Bakić, išao u Harrisburg, Pennsylvania. (Ponekad naveden i kao Husen Sivic.)

Posmrtni ostaci ove trojice, ako su i pronađeni, nikad nisu bili identificirani.

Preživjeli

Ivan Jalševac, 29, Topolovac. Žena mu Kata ostala je u njegovu rodnom selu. Išao je u New York, NY, ali poslije spašavanja pošao je u Galesburg, Illinois, gdje mu je živio prijatelj Franjo Karun. S vremenom Jalševac se vratio u Hrvatsku i umro je 1945. u rodnom selu.

Nikola Lulić, rođen 24. veljače 1883. u selu Konjsko Brdo u Lici. Pobjegao je iz austrijske vojske 1902. i otišao u Ameriku. Živio je u Chisholm, Minnesota i radio u rudniku “Alpena Mine”. U jesen 1911. vratio se u Hrvatsku posjetiti obitelj, ženu Marta i dvoje djece. Budući da je već bio nekoliko godina u Americi, kad je pošao nazad služio je kao neslužbeni vodič drugim iseljenicima koji su mu za uzvrat platili putnu kartu. Ukrcao se na Titanik u Southamptonu i pošao u Minnesotu. Poslije brodoloma, Lulića je sapsila Carpathia, na kojoj je bio velik broj hrvatski mornara.

Po dolasku u New York, Lulić je umjesto u Minnesotu otišao ujaku Ross-u Rosiniću u Chicago, Illinois. Poslije Prvog svjetskog rata Lulić se vratio u svoj rodni kraj i bavio se poljoprivredom. Ali, kako se od tog nije moglo živjeti, išao je više puta između dva svjetska rata u Francusku kao sezonski radnik.

Lulića žena Marta je umrla dosta rano i on se sam brinio za brojnu djecu iz svoja dva braka. U starijim danima živio je dosta samotno i umro je 1962. u Perušiću, u kući svoje najmlađe kćerke Mare.(*Milan Gnjatović, u pjesmi “Potonuće broda Titanica”/Narodna američka Pjesmarica. St. Louis: Ivan Sikočan, 1913., spominje ga netočno kao Nikola Lukić.)

Mara Osman, 31, udata*, Vagovina, išala je u Harrisburg, Pennsylvania. Poslije brodoloma spasio ju je brod Carpathia. Nakon dolaska u New York (18. lipnja 1912.) otišla je sestri Mrs. Rudolph Paulovich u Steeltonu, Pennsylvania. (*U imigrantskom uredu stoji da je neudata i da je Poljakinja. Gore spomenuti Gnjatović u svojoj pjesmi navodi Maru kao jednu od troje Hrvata koji su preživjeli tragediju Titanika.

O Mari Osman mogu se na webu pronaći, među ostalim, i slijedeće pojedinosti. Rođena je1881., udala se za Miška Banski 1904. godine i da su imali sina Franju. (Drugi opet pišu da su imali tri sina.) Izgleda da se rastala od muža i putovala je pod djevojačkim prezimenom Osman. Sin Franjo joj se kasnije pridružio u Americi i umro je u Kaliforniji 1980. Po dolasku u Ameriku Mara se preudala i navodno je umrla 1938. u državi Wisonsin. Što je sve od ovog točno, nismo sigurni.

Ante Čuvalo

Source www.cuvalo.net

 
SINKING OF THE TITANIC - 100TH ANNIVERSARY

The following article was published in the “Croatian Chronicle – Chicago”, No. 1, Spring 2002, under the title “Sinking of the Titanic – 90th Anniversary.”  On the occasion of the 100th anniversary of the Titanic tragedy, we are bringing here the same text with a few small changes.

***

April 15, 2012 marks the 100th anniversary of the sinking of the famous Titanic liner.  Among 1,316 passengers, out of which 818 died in this horrific tragedy that stunned the world, there were also a number of Croatians and/or people coming from Croatia and Bosnia and Herzegovina.  The following among them lost their lives:


Čačić Jago/Grga, 18, single, Široka Kula, destination South Chicago, Illinois.

Čačić, Luka, 38, married, Široka Kula, destination South Chicago, Illinois.

Čačić, Manda, 21, single, Široka Kula, destination South Chicago, Illinois.

Čačić, Marija, 30, single, Široka Kula, destination South Chicago, Illinois.

Čalić, Jovo, 17, single, Breznik, destination Sault Ste. Marie, Michigan.

Čalić, Petar, 17, single, Brezik, destination Sault Ste. Marie, Michigan.

Čor, Bartol, 35, married, Kričina, destination Great Falls, Montana.

Čor, Ivan, 27, married, Kričina, destination Great Falls, Montana.

Čor, Ljudevit, 19, married, Kričina, destination St. Louis, Missouri.

Čulumović, Joso, 17, single, Lipova Glavica, destination Hammond, Indiana. (He boarded under his “calling-name” of Ećimović.)

Dakić, Branko, 19, Gornji Miholjac, destination unknown.  His body, even if found, was never  identified.

Dika, Mirko, 17, single, Podgora (Crikvenica?), destination Vancouver, Canada.

Dimić, Jovan, 42, married, Ostrovica, destination Red Lodge, Montana.

Draženović, Josip, 33, married, Hrastelnica, destination New York, NY. His body was recovered by the MacKay Bennett (#51) and was buried at sea on 21 April 1912. “Pipe bowl, passport, set of beads [rosary], $25.00 and 5 krones” were found on his body. (At another place it is stated that his age was 30.)

Hendeković, Ignjac, 28, married, Vagovina, destination Harrisburg, Pennsylvania.  He traveled with Matilda Petranec.  His body was recovered by the MacKay Bennett (#306) and buried at Mount Olivet Roman Catholic Cemetery, Halifax, NS on May 10, 1912.  “One knife, purse with $12 in notes; small purse with 72 cents; two third class tickets, No. 349245 for Matilda Petram (Petranec) and No. 349243 for Toznai!! Hendeković” were found on his body.

Karajić, Milan, 30, married, Vagovina, destination Youngstown, Ohio.

Orešković, Jelka, 23, single, Konjsko Brdo, destination South Chicago, Illinois. (Boarded together with her relatives Luka and Marija Orešković.)

Orešković, Marija, 20, single, Konjsko Brdo, destination South Chicago, Illinois. (Boarded together with her relatives Luka and Jelka Orešković.  Marija’s mother received a grant of Ł50 from the Mansion House Titanic Relief Fund.

Orešković, Luka, 20, married, Konjsko Brdo, destination South Chicago, Illinois. (Boarded together with Marija and Jelka Orešković.)

Pavlović, Štefo, 32, married, Vagovina, destination Harrisburg, Pennsylvania.

Petranec, Matilda, 28, widow, Vagovina, destination Harrisburg, Pennsylvania. (Boarded with Ignjac Hendeković.  Her ticket was found on the body of Mr Hendeković.

Pocrnić, Mate, 17, single, Bukovac, destination South Chicago, Illinois.  (Sometimes listed as “Pacruic”, “Pecruic” i “Pokrnic”.)

Pocrnić, Tomo, 24, married, Bukovac, destination South Chicago, Illinois.  (Sometimes listed as “Pacruic”, “Pecruic” i “Pokrnic”.)

Smiljanić, Mile, 37, Pisač near Udbina, destination unknown.  His body, even if found, was never identified.

Stanković, Ivan, 33, single, Galgovo, destination New York, NY.  Some sources on the web claim that Stanković was in America previously.  Supposedly, after the death of his wife he returned to take care of some legal matters dealing with her inheritance, and on the way back he lost his life.

Strilić, Ivan, 27, married, Široka Kula, destination South Chicago, Illinois.

Turčin, Stjepan, 36, married, Bratina, destination Youngstown, Ohio.

To this above list we are adding also the name of a Benedictine priest, Josip Perušić (Josef Peruschitz), born in 1871, Bavaria, Germany, but who was of Croatian heritage.  He was on the way to assume the position of a principal in a Catholic High School in Minnesota.  Survivors of the Titanic tragedy witnessed how he refused to enter a safety boat in order to give others the chance to save their lives.

People from Bosnia and Herzegovina who lost their lives:

Bakić, Kerim, 26, married, Bakić, destination Harrisburg, Pennsylvania.

Bakić, Tido?, 38, married, Bakić, Bosnia, destination Harrisburg, Pennsylvania. (Mr Bakić’s last name is often written as Rekić or Kekić, but most probably it is Bakić.)

Sivić, Husein, 40, married, Bakić, destination Harrisburg, Pennsylvania. (Sometimes listed as “Husen Sivic”.)

The bodies of the above passengers from Bosnia, even if recovered, were never identified.

CROATIAN SURVIVORS

Ivan Jalševac, age 29, from Topolovac.  He was married to Kata, who stayed behind in his native village.  He was on his way to New York, NY.  After he was rescued, however, he traveled to Galesburg, Illinois, where he had a friend, Franjo Karun.  Later, he returned to Croatia and died in 1945, according to some sources.

Nikola Lulić was born on February 24, 1883 in the village of Konjsko Brdo, Lika, Croatia.  In 1902, while serving in the Austrian Army, he deserted and immigrated to America.  He went to Chisholm, Minnesota and worked as a miner in the “Alpena Mine”.  In autumn 1911, he came back to Croatia for half a year to visit his family.  At this time, he was already married for the second time.  His second wife, Marta, and his two children lived in Croatia at the time.  When it was time to go back to America he served as an unofficial companion to other immigrants who paid his ticket.  He helped them with translation and advised them of what to expect during the voyage and after their arrival in America.  He boarded the Titanic at Southampton and was on the way to Minnesota.  Mr Lulic survived the sinking and was rescued by the Carpathia.

After arriving in New York, Lulić went to his uncle Ross Rosinić at 118 Tocence (Torrence?) Avenue, Chicago, Illinois.  His Americanized name was “Nicola Lulich”.  After the First World War, Lulić returned to Croatia and earned his living as a farmer, but sometimes he also worked in France as a seasonal worker between the two World Wars.

His wife Marta died long before he did, so he alone had to look after the children of his two marriages.  In his older days, he secluded himself more and more from his fellow villagers of Konjsko Brdo.  Nikola Lulić died in 1962 in Perušić, at the age of 79, in the house of his youngest daughter Mara.  (Milan Gnjatović, in his poem Potonuće broda Titanica - Narodna američka Pjesmarica. St. Louis: Ivan Sikočan, 1913, lists his name as Nikola Lukić, but it should have been Lulić.)

Mara Osman, age 31, married, from Vagovina, Croatia, boarded the Titanic at Southampton and she was going to Harrisburg, Pennsylvania.  She was rescued by the Carpathia.  After arriving in New York (June 18, 1912), she went to her sister, Mrs. Rudolph Paulovich, at Steelton, Pennsylvania.  (The Immigration Officer incorrectly lists her as single woman and her nationality as Polish.  She is also listed sometimes as “Maria Osman”.  Gnjatović, in his above mentioned poem, lists her as one of the three Croatian survivors.)

Some sources tell us that she was born in 1881 and she married Miško Banski in 1904.  They had a son, Franjo. (Other sources state that they had three sons.)  Whatever the case, it seems that she left her husband and went to America, traveling under her maiden name, Osman.  Later, her son Franjo joined her in the US and he died in California in 1980.  Mara eventually remarried and, supposedly, she died in Wisconsin in 1938.  Details about her life in America are not know to us.

Ante Čuvalo

Source www.cuvalo.net


Many thanks to Dr. Ante Čuvalo for sending this article for the readers of the CROWN.Photo related to the article by Ina Vukić below


Titanic life jacket held in the Maritime and Historical Museum of the Croatian Littoral in the city of Rijeka.
Only five life-jackets from Titanic are preserved, and this is the only one kept in Europe.

 
Croatian stories: The Titanic and the Carpathia – survival, rescue and tragedy

Ina Vukic


April 15 2012 – the world remembers those who died and those who survived when the Titanic sank 100 years ago.

From croatiantimes.com: ‘Out of the 30 Croatians who were heading for America in search of a better life, only 3 survived the tragedy. Nikola Lulic, Ivan Jalsevac and Mara Osman managed to leave the ship just under two hours before it sank.

 ”My father said Nikola completely changed and that the Titanic tragedy left its mark,” said Mile Lulic, a relative of Titanic survivor Nikola Lulic to Croatian daily newspaper 24sata. All three survivors, who found it difficult to cope with the stress after the ordeal, were believed to have jumped from the sinking Titanic into the water, although it was unclear wether or not lifeboats were waiting or they had to wait in the freezing waters for a rescue boat.

Jalsevac and Lulic eventually returned to Croatia but Osman managed to get to America and stayed there for the remainder of her life’.

Many passengers on the ship were those from European countries fleeing oppression and/or poverty in search of a better life in “America”. Croatians among them fled the life within the Austro-Hungarian Empire – they set towards realising their personal “American dream”.

And the story of Titanic’s sinking reanimates stories of tragedy, but also the story of the significant differences between the rich and the poor.

These stories about the Titanic include the stories about 30 Croatian passengers.

Most of the Croatians, not having the means to pay for their passage to a “better life in America and Canada”, worked on the Titanic as stokers (21 of them). A smaller number came on board as passengers – third class, together with British, Irish, Scandinavian Russian, Bulgarian …

“One of them was Ivan Jalsevac from Topolovac, near the town of Sisak. He managed to escape the jaws of the Big Blue. His family still keeps written details of his memory on that fatal night. Ivan, who always spoke about that night to his family, died in 1945. The disaster affected his life as he witnessed the death of his friends, visions which haunted him for life.

His nephew told us the stories: “My uncle told me that a strong crash awakened him. That was the moment when the Titanic hit the iceberg. Everyone was shocked at first, but after a few minutes, when the passengers and crew realised what had happened, panic ran rampant. Passengers, suddenly facing the possibility of ending their lives in the cold Atlantic Ocean, were petrified. The lower deck passengers were not allowed to come out. The ship’s staff locked all the exits from the lower decks. There was no room for lower class passengers to be saved. They were crossed out automatically for a rescue. A terrible noise was heard from the deck of the ship and the occasional gun shot, probably to make some order among the panic stricken mass.

“My uncle and two of his friends, Drazen and Stankovic, tried to save as many women and children as possible. That was their last meeting alive. Ivan Jalsevac never saw his friends again. He managed to escape through to the main deck and to jump into the cold Atlantic. That was his only chance out alive. In the cold ocean, next to the sinking Titanic was one of the lifeboats full of women and children. He reached for it and thankfully the women helped and took him into the boat because the sailors showed no interest in saving him.

‘They managed to paddle to the ‘Carpathia’ steam boat that took on most of the survivors of the catastrophe. There were twenty Croat sailors from Dalmatia working on the Carpathia.

‘The White Star Line Company, which owned the Titanic, decorated survivors and presented them an ironic award – free life passes to travel with the company. The ones who were reimbursed were mostly the rich and second class, excluding the third class – including Croats’.”

The Croatians on the Titanic were: Ivan Stankovic, Ivan Jalsevic, Josip Drazenovic, Franjo and Ana Korum, Ivan Markun, Ljudevit Cop, Branko Dakic, Ivan Bartoli, Mirko Dika, Stevo Pavlovic, Matilda Petrinac, Milan Karasin, Stevan Turcin, Ciro Rekic, Marija Cacic, Janko Vuk, Ivan Strimic, Petar Calic, Manda Calic, Tomo Pakrevic, Tomo Uzelac, Luka Oreskovic, Mate Pokrajac, Marija Oreskovic, and Janko and Mile Smiljanic.

Carpathia was the only ship to come to Titanic’s passengers and crew rescue. At the time of Titanic’s sinking Carpathia was on its regular route New York – Rijeka (Croatia). There were 76 Croatians working as crew on the Carpathia – the hero ship.

Thanks to one of them, Josip Car, who pulled the Titanic survivors onto the Carpathia and tried to keep them warm with blankets, that Croatia today possesses one of only five life jackets from Titanic whose origin is unquestionable. Car kept as a memento one life jacket when the Titanic survivors disembarked and the life jackets lay abandoned on Carpathia’s deck. He brought the life jacket to Rijeka and in 1938 gifted it to Rijeka Museum and the Museum kept it in its storage, forgotten. Few years ago Slobodan Novakovic and his Swiss colleague Ginter Bablem, studying the Titanic tragedy located the life jacket in Rijeka and after its restoration placed it as an exhibit in the Museum. Ina Vukic, Prof. (Zgb); B.A., M.A.Ps. (Syd)

Source inavukic.com


Formated for CROWN by prof.dr. Darko Žubrinić
Distributed by www.Croatia.org . This message is intended for Croatian Associations/Institutions and their Friends in Croatia and in the World. The opinions/articles expressed on this list do not reflect personal opinions of the moderator. If the reader of this message is not the intended recipient, please delete or destroy all copies of this communication and please, let us know!

How would you rate the quality of this article?

Verification:
Enter the security code shown below:
imgRegenerate Image


Add comment
Related Articles
Related Links
Comments
 • Comment #1 (Posted by Kresimir)

  Actually a suprise for me, I never heard about this story. Now I´m going to pass this information to my friends and fellow countrymen.
  Thanks for a good and detailed information, feeling a bit proud for the Carpathia and its Croatian crew who contributed to the rescue of Titanic passengers.
   
 • Comment #2 (Posted by Ante)

  lijepo svjedočenje, RH i cijeli svijet se ponaša kao TITANIK, previše oholosti, bahatosti, neodgovornosti prema životu, koji nam je darovan da živimo LJUBAV I SLOBODU.
   
Submit Comment


Article Options
Croatian ConstellationPopular Articles
 1. Dr. Andrija Puharich: parapsychologist, medical researcher, and inventor
 2. (E) Croatian Book Club-Mike Celizic
 3. Europe 2007: Zagreb the Continent's new star
 4. (E) 100 Years Old Hotel Therapia reopens in Crikvenica
 5. Nenad Bach singing without his hat in 1978 in Croatia's capital Zagreb
No popular articles found.