CROWN - Croatian World Network - http://www.croatia.org/crown
Iva Čačija 1953-2011
http://www.croatia.org/crown/articles/10097/1/Iva-Eaeija-1953-2011.html
By Nenad N. Bach
Published on 03/31/2011
 
Iva Čačija, djevojačko prezime Vidić, rođ. 19.01.1953. u Sinju, kao član stare sinjske obitelji Vidić, podrijetlom sa Čitluka. iznenadno preminula, od posljedica moždanog udara, dana 29. ožujka 2011.g. Iva je bila prekrasna osoba, puna zivotne mudrosti, veselja, razumijevanja prema bliznjima, duhovita...nematerijalna. Supruga poznatog Hrvatskog skladatelja Mojimira Čačije.

In memoriam Iva ČačijaIva Čačija 1953 - 2011


        
          PJESMA RASTANKA

Sad se s tobom rastajemo
ali navijek tvoji smo,                 
tijelo zemlji predajemo      
ali dušu ne damo.

Do nebeskog plavog sjaja   
kratak nam, sve kraći dah;    
dok smo božji nema kraja,
idi, nek te nije strah.

Tijelo prahu, duša nebu              
sve u isti hrli slijed,                            
sad smo već i mi na redu
putnici u nedogled                     

Vjetar nosi naše suze,
vatru vječnog plamena:       
mješte cvijeta - pelud ruže,      
mješte sna - uspomena.

                                 Jakša Fiamengo

Napisao u spomen Ive Čačije
 
Iva Čačija, djevojačko prezime Vidić, rođ. 19.01.1953. u Sinju, kao član stare sinjske obitelji Vidić, podrijetlom sa Čitluka. Osnovnu školu i gimnaziju završila u Sinju, nakon čega je 1975.g. diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radila i živjela do 1987. Iste godine nakon udaje za Mojimira Čačiju dolazi živjeti u Sinj, gdje radi u HEP-u i Gradskom poglavarstvu. 1995.g. ponovno odlazi u Zagreb, gdje radi kao voditelj financijskog sektora podružnice FINA-e. 2010.g. odlazi u mirovinu, ponovno se vraća u rodni Sinj, gdje je iznenadno preminula, od posljedica moždanog udara, dana 29. ožujka 2011.g. Tijekom života ista je bila aktivni član "Matice hrvatske" Sinj, također je volontirala je u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske, kao financijski savjetnik. Uz navedeno, ista je vodila računovodstvo klape "Sinj", te je bila angažirana na izradi monografije klape "Sinj".

Pokop drage nam pokojnice biti će organiziran dana 31. ožujka 2011.g. na sinjskom groblju "Sveti Frane" u 16,00 sati. Misa zadušnica biti će održana istog dana iza pokopa u 17,00 sati u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

----

Iva je bila prekrasna osoba, puna zivotne mudrosti, veselja, razumijevanja prema bliznjima, duhovita, nematerijalna, te iako je radila s financijama, zaljubljena u umjetnost. Razgovarao sam telefonski iz New Yorka dan prije kako bi organizirali da Klapa Sinj otpjeva Hrvatsku himnu u jednom dokumentarnom filmu. Ni slutnje od toga sto ce se desiti. Jakov Lovric mi je javio odmah ovu tuznu vijest. Sokantno. Ivin zvonki glas i smijeh ostati ce mi u usima dovjeka. Moja kcer Ana i ja smo proslog ljeta bili u Sinju i na objedu kod Mojimira i Ive. Drago mi je da se to dogodilo. Ljude koje srecemo ostavljaju trag na nama. Mojimir i Iva su za mene idealni ljudi na svim razinama. Od profesionalne do prijateljske. Faliti ces nam Iva.

Reci koju dobru za nas Hrvate, kad razgovaras sa svetim Petrom. Koliko Klapa pjeva za njega?

Nenad Bach
New York 31 ozujka 2011Ekipa Klape Sinj pred Bijelom Kucom u Washingtonu DC 2005. Iva je sesta s lijeva.


Pred Americkim Senaton 2005. Iva je treca s lijeva.U hodu od Bijele Kuce. S desna, Ivo Bach, Nenad Bach, Iva Cacija...

Sve fotografije osim prve, Vicki Rulli & Tom Heaphey
All photos except the first one, Vicki Rulli & Tom Heaphey